Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Praktikus

Íme a titok: ez a tökéletes só-víz arány tésztafőzéskor

Nem véletlenül imádjuk a tésztaételeket: egyszerűen elkészíthetők, hiszen a tésztafőzés nem egy bonyolult feladat, és változatosan, sokféle szósszal, mártással, raguval tudjuk fogyasztani. A főzés során azért persze több kérdés is felmerülhet, az egyik általában a sózással kapcsolatos.

Az egyes tésztafélékhez tartozó főzési utasítások szerencsére alig különböznek egymástól. Általában a főzési idő az, ami minimálisan eltérhet, a hozzávalókat tekintve viszont mindig ugyanazokra van szükség: tésztára, vízre és sóra. A kérdés csak az, hogy utóbbiból mennyi az ideális mennyiség?

Tésztát főzni mindenki tud! / Fotó: Shutterstock
Tésztát főzni mindenki tud! / Fotó: Shutterstock

Szükség van sóra a tésztafőzéshez?

A tészta önmagában egy íztelen étel, ízét és zamatát a hozzá kínált fűszeres mártások, szószok adják. Egyes szakácsok szerint ezért nem is szükséges a főzővízhez sót adni. A többség szerint viszont igenis kell a só, hiszen ettől kap egy különleges alapízt. És hogy mennyi az ideális mennyiség? 1 kiló tészta főzéséhez 4 liter vízre van szükség, amit 1 púpozott evőkanál sóval ajánlott ízesíteni. Ha ezt az arányt követjük, már a vízből kivéve is ízes lesz a tészta. A só feloldódása után kóstoljuk meg a vizet! Kellemes, enyhén sós ízűnek kell lennie, amely a tengervíz ízére emlékeztet. Ha úgy találjuk, hogy túlzásba vittük a sózást, van néhány jól bevált módszer a baki helyrehozatalára.

Az ideális arány: 1 kg tészta, 1 púpozott evőkanál só, 4 liter víz / Fotó: Shutterstock
Az ideális arány: 1 kg tészta, 1 púpozott evőkanál só, 4 liter víz / Fotó: Shutterstock

Ha túl sok lett a só…

Az egyik megoldás, ha sima vizet adunk a főzővízhez: ez segít anélkül, hogy befolyásolná a főzési folyamatot. A túlsózott tésztát úgy is megmenthetjük, ha főzés után lecsepegtetjük, és hideg vízzel leöblítjük.

Mi történik, ha sós vízben főzzük a tésztát?

Valójában a sónak csak egy töredékét szívja fel a tészta. A só nagy része a tésztavízben marad – ami egy nagyon hasznos „melléktermék”, hiszen a selymes állagú tésztafőző víz igazi kincs a konyhában. Az, hogy a só milyen gyorsan és mekkora mértékben szívódik fel, függ a tészta alakjától és vastagságától, valamint a főzési idő hosszúságától. Általában 1 evőkanál só negyedét veszi fel 1 kiló tészta.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.