A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Világkonyha

Klasszikus, töltött vagy nyársra tűzött: fenséges lángosok a világban

A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton-parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül.
Lángosreceptek >>>

Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángosspecialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.

„A TÖRÖK BUREK” CIG BOREK

A török burek egy hússal töltött batyu, amelyet számtalan verzióban készítenek. Tőlünk délre rétesszerű, vékony tésztába csomagolják, azonban létezik olyan verziója is, amelyet a mi lángosunkhoz hasonlóan kelt-tésztába töltenek. Ez az úgynevezett cig borek, amely igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk érte.

A VENEZUELAI AREPAS, AZAZ KUKORICALÁNGOS

A lángos és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, melyet kettévágva avokádós krémmel, csirkecombcsíkokkal és friss korianderrel töltenek meg.

PIDELI KEBAP, A NYÁRSRA HÚZOTT LÁNGOS

Nem csak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángostésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Fogyasszunk mellé friss salátát.

LATKESZ, A ZSIDÓ LÁNGOS

A latkesz egy tradicionális zsidó lángosféle, amely rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal fogyasztják. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

A RÉGI KLASSZIKUS, SAJTOS TEJFÖLÖS LÁNGOS

Bármerre is kalandozunk a világban, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Melyik az ország legjobb lángosozója?

A Lángosvoks.hu oldalon több mint 530 regisztrált lángosozó között válogathatunk, ráadásul a Lángos Voks versenyen augusztus 20-ig szavazhatunk is kedvencünkre.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.