Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rösti, vagy tócsni? Dödölle vagy lapcsánka? Ahogy ház, annyi módon hívják és készítik ezt a hihetetlenül népszerű fogást: reszelt krumpli kisütve, mártogatóssal - amit persze apró trükkökkel még ellenállhatatlanabbá tehetsz!

A görhöny, lapcsánka, tócsni, krumpliprósza, medvetalp mind-mind ugyanannak az egyszerű és zseniális krumplis fogásnak az elnevezése. A sokféle megfogalmazás mégsem zavaró, egyrészt utal a különféle tájegységek konyhájára, másrészt magában hordozza a rösti ezernyi arcát, hiszen a reszelt krumpliból készített, olajban kisütött fogás nagyon jól és könnyen variálható.

Ha túl nehéz fogásnak ítéled a lapcsánkát, akkor lazítsd a tésztáját a burgonya mellett más zöldségekkel!
Ha túl nehéz fogásnak ítéled a lapcsánkát, akkor lazítsd a tésztáját a burgonya mellett más zöldségekkel!
Miből készül?

A lapcsánka a legtöbb esetben nyers vagy félig főtt burgonyából készül, amit a felhasználás előtt lereszelnek. Természetesen nem csak krumplit használhatunk ehhez a fogáshoz hanem zellerből, pasztinákból, céklából, sárgarépából, cukkiniből vagy fehérrépából is készíthetjük, sőt akár ezek krumplival közös keveréke is alkothatja a prósza alapját.

Turbózd fel!

A reszelt zöldségeken kívül kerülhet még bele egy kevés liszt, esetleg kenyérmorzsa, tojás, vagy a svájci hagyományoknak megfelelően reszelt sajt is. Ezek a hozzávalók segítenek abban, hogy sütés közben a lapcsánka egyben maradjon, s szép, formás plecsnivé váljon.

Mivel gazdagítható?

A röstit fűszerezhetjük – a són és a frissen őrölt fekete borson kívül – friss vagy szárított zöld fűszerekkel is, adhatunk a masszához egy kevés dinsztelt vöröshagymát, egy-két gerezd elnyomott fokhagymát, vagy apróra vágott húsos szalonnát is keverhetünk a tócsniba. A hozzáadott sajtok is sokat változtathatnak a laptyánka eredeti karakterén, attól függően, hogy milyen fajtát és mennyit keverünk a masszához. Arra ügyeljünk, hogy olyan sajtot válasszunk, ami jól reagál a sütésre (félkemény, kemény sajtok közül érdemes válogatni).

A tócsni mellé kínálj mártogatósokat!
A tócsni mellé kínálj mártogatósokat!
Miben süssük?

A lapcsánkánt, medvetalpat, laptyánkát leggyakrabban olajban sütik ki, de az sem árt neki, ha kevés liba- vagy kacsazsíron sül, de ha egészségtudatos módon szeretnénk megsütni, akkor kevés kókuszolajon is készíthetjük vagy sütőpapíros tepsibe fektetve, akár a sütőben is kisüthetjük.

Mit kínáljunk mellé?

A kisült röstihöz fokhagymás vagy más fűszerrel gazdagított tejfölt kínálhatunk, de akár majonéz, padlizsánkrém, paradicsomos mártogatós olvasztott sajt is mehet mellé.

édesem édesen!

A rösti akár édesre is hangolható. Természetesen ekkor nem kerül só, bors a tésztájába, viszont édes tejföllel, lekvárral, gyümölcskompóttal vagy frissen készített gyümölcsraguval szervírozzuk.

Olvass tovább a krumplilepényről! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.