A görhöny, lapcsánka, tócsni, krumpliprósza, medvetalp mind-mind ugyanannak az egyszerű és zseniális krumplis fogásnak az elnevezése. A sokféle megfogalmazás mégsem zavaró, egyrészt utal a különféle tájegységek konyhájára, másrészt magában hordozza a rösti ezernyi arcát, hiszen a reszelt krumpliból készített, olajban kisütött fogás nagyon jól és könnyen variálható.
A lapcsánka a legtöbb esetben nyers vagy félig főtt burgonyából készül, amit a felhasználás előtt lereszelnek. Természetesen nem csak krumplit használhatunk ehhez a fogáshoz hanem zellerből, pasztinákból, céklából, sárgarépából, cukkiniből vagy fehérrépából is készíthetjük, sőt akár ezek krumplival közös keveréke is alkothatja a prósza alapját.
A reszelt zöldségeken kívül kerülhet még bele egy kevés liszt, esetleg kenyérmorzsa, tojás, vagy a svájci hagyományoknak megfelelően reszelt sajt is. Ezek a hozzávalók segítenek abban, hogy sütés közben a lapcsánka egyben maradjon, s szép, formás plecsnivé váljon.
A röstit fűszerezhetjük – a són és a frissen őrölt fekete borson kívül – friss vagy szárított zöld fűszerekkel is, adhatunk a masszához egy kevés dinsztelt vöröshagymát, egy-két gerezd elnyomott fokhagymát, vagy apróra vágott húsos szalonnát is keverhetünk a tócsniba. A hozzáadott sajtok is sokat változtathatnak a laptyánka eredeti karakterén, attól függően, hogy milyen fajtát és mennyit keverünk a masszához. Arra ügyeljünk, hogy olyan sajtot válasszunk, ami jól reagál a sütésre (félkemény, kemény sajtok közül érdemes válogatni).
A lapcsánkánt, medvetalpat, laptyánkát leggyakrabban olajban sütik ki, de az sem árt neki, ha kevés liba- vagy kacsazsíron sül, de ha egészségtudatos módon szeretnénk megsütni, akkor kevés kókuszolajon is készíthetjük vagy sütőpapíros tepsibe fektetve, akár a sütőben is kisüthetjük.
A kisült röstihöz fokhagymás vagy más fűszerrel gazdagított tejfölt kínálhatunk, de akár majonéz, padlizsánkrém, paradicsomos mártogatós olvasztott sajt is mehet mellé.
A rösti akár édesre is hangolható. Természetesen ekkor nem kerül só, bors a tésztájába, viszont édes tejföllel, lekvárral, gyümölcskompóttal vagy frissen készített gyümölcsraguval szervírozzuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.