Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hidegen, melegen, nyersen, sülve, sütve, főve vagy töltve: a karalábé szinte mindenhogyan jó. Most, hogy nem csak az import és a fóliás változat, hanem a szabadföldi is kapható a piacokon, érdemes számba venni, hogy mi mindent lehet készíteni belőle, és miért jó, ha minél többször teszünk így.
Miért jó?

A karalábé kalóriatartalma nagyon alacsony, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, viszont rostban gazdag.

Nagyon sok benne a C-vitamin és a kálium, ezen kívül omega-3 és -6 zsírsavakat is tartalmaz, valamint található benne szelén, nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor.

A C-vitaminon kívül A-vitamint és B-komplexet tartalmaz. A karalábéban található izotiocianát segít az ösztrogén termelésében, ezzel vetve gátat bizonyos rákfajták kialakulásának.

A karalábé ehető levelei is sokféle tápanyagot tartogatnak számunkra, többek között B-vitaminokat, A- és K-vitamint, ásványi anyagokat és karotint.

Mikor jó?

A karalábé könnyen elkészíthető, gyorsan megpárolható, megfőzhető. A levele is felhasználható, nagyon jól lehet bele tölteni, akárcsak a szőlőlevélbe.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy a karalábé könnyen fás lehet, ami sokat levon az élvezeti értékéből. Épp ezért mindig hibátlan, foltoktól, vágásoktól mentes, friss, harsány színű, telt levelű zöldségeket vegyünk.

A karalábét otthon 2-3 napot nyugodtan tárolhatjuk a konyhapulton, ha hosszabb ideig kívánjuk tárolni, akkor inkább a hűtőszekrényben keressünk neki helyet.

A zsengébb, vékony héjú karalábét nem feltétlen szükséges meghámozni, de a nagyobb darabokat már javasolt egy hámozó segítségével megszabadítani a külsejétől.

Hogyan jó?

A halványzöld húsú zöldséget megfőzhetjük levesnek, adhatjuk más levesekhez is (például húsleveshez), készíthetünk belőle főzeléket, tejszínesen, tejfölösen, kevés friss zöldfűszerrel ízesítve nagyon kellemes fogást kapunk.

Párolva köretként is adhatjuk, vagy ha elég nagy gumókkal van dolgunk, akkor nyugodtan meg is tölthetjük őket.

A karalábé magában, nyersen is nagyon finom, kínálhatjuk szendvicsek mellé, mártásokkal kísérve, vagy felhasználhatjuk saláta alapanyagnak is.

A karalábét grillezhetjük is, s ha egy kis balzsamecettel meglocsolva kínáljuk, akkor igazán kellemes, édeskés ízt kapunk eredményül.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.