Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Az ősz kedvelt zöldségei és gyümölcsei elsőrangú vitaminforrások, ezért most érdemes betárazni például sütőtökből, almából és káposztából.
1. Sütőtök

A szezon slágere hagyományos módon megsütve, illetve krémlevesként is finom, de a bátrabbak a süteménybe is beletehetik.

Sütőtöklepény

Keverjünk össze 220 g darált kekszet 4 evőkanál olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a masszát egy piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Keverjünk ki 2 tasak vaníliás pudingport 4 dl tejjel, aztán adjunk hozzá 400 g-nyi turmixban pürésített sütőtökhúst. Ízesítsük gyömbérrel, szerecsendióval, töltsük a kekszes alapra, és éjszakára tegyük a hűtőbe a lepényt. Tálalás előtt dióval díszíthetjük.

2. Alma

Minden konyhapulton, iskolatáskában és irodai asztalon ott a helye ennek a vitaminokban gazdag gyümölcsnek!

Sült zöldségtál almával

Egy tűzálló tálba tegyünk 4 evőkanál olívaolajat, és nyomjunk bele 3 gerezd megtisztított fokhagymát. 5 percre toljuk a 190 fokos sütőbe, majd vegyük ki, és dobjunk bele 300 g felkockázott sütőtökhúst, 300 g kelbimbót, 200 g gombát és 3 db közepes méretű, felkockázott almát. Az egészet forgassuk össze, szórjunk rá aszalt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg, ízesítsük rozmaringgal, és bőven hintsük meg reszelt parmezánnal. 200 fokon süssük 15 percig.

3. Savanyú káposzta

Igen gazdag savanyú káposzta remek köret sült húsokhoz és pecsenyékhez, de levesként vagy burgonyába, paradicsomba töltve is nagyon finom.

Párolt savanyú káposzta

Alaposan mossunk át, majd csavarjunk ki 1 kg savanyú káposztát. Karamellizáljunk 5 evőkanál cukrot 1 evőkanál felhevített zsírban, tegyük rá a káposztát, sózzuk meg, keverjük össze, öntsük fel kb. 4-5 dl vízzel, és fedő alatt hagyjuk párolódni 40 percig. Sültek vagy pörkölt mellé kínáljuk.

A legjobb C-vitamin-források:

paprika
paradicsom
petrezselyemzöld
brokkoli
karfiol
kelbimbó
spenót
sóska
rebarbara
édeskömény
spárga
káposztafélék
citrusfélék

Tipp:

Igyunk meg naponta 1 csésze csipkebogyóteát: C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyümölcs- vagy zöldségfajtáénak!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.