Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A tavaszi finomságok sorában előkelő helyen áll az újkrumpli. Az apró, friss, illatos krumpli április vége felé jelenik meg a piacokon és nyár középig velünk is marad.

Az újkrumplit - avagy újburgonyát - számos ételünkbe könnyedén belekomponálhatjuk, kínálhatjuk salátában, belefőzhetjük a kedvenc leveseinkbe, felhasználhatjuk köretként, csőben süthetjük, vagy csak sós vízben megpárolva, olvasztott vajjal és friss petrezselyemmel ízesítve magában falhatjuk.


Melyiket vegyük?

Az újkrumpli vásárlásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt – természetesen – csak a hibátlan, puha foltoktól mentes darabokat szabad megvenni, másrészt célszerű végiggondolni, hogy mihez is fogjuk felhasználni, mennyire fontos, hogy apró szemű újkrumplit válasszunk az adott fogáshoz. Ez a lépés azért elengedhetetlen, mert az egészen zsenge újkrumplinál valamivel korosabb példányokat már pucolni kell, s minél apróbb krumpliról beszélünk, ez bizony annál macerásabb.

Hogyan pucoljuk?

Az újkrumplit a legtöbb esetben vízbe áztatják, majd egy erre a célra félretett fémszivaccsal vagy egy kisebb, zöldséghámozásra alkalmas késsel finoman lekaparják a fellazult héját. Az újkrumplit azonban nem szabad sokáig a vízben hagyni, ilyenkor ugyanis - az amúgy is magas víztartalma mellé - felesleges plusz mennyiséget szív magába (ezért nem szerencsés a piacon megvenni a pucolt, egész nap vízben ázó példányokat sem). Mivel a krumpli héja fog és – mint arról szó esett – az újkrumpli meglehetősen leveses, ezért célszerű kötényben pucolni, kellő körültekintés mellett.

Hogyan használjuk fel?

Az újkrumpli legegyszerűbb elkészítési módja a párolás. A zsenge, magas víztartalmú krumplit fedő alatt, kevés vízzel felöntve, vagy külön párolóedényben is elkészíthetjük. Hihetetlen hamar megpuhul, nagyon finom és gyors körete a tavaszi időszaknak. Mivel hamar elkészül, ezért ha ragukba, levesekbe tervezzük belefőzni, akkor az újkrumplit elég a készítési folyamat vége felé az ételhez adni.

Mire jó az újkrumpli?

Az újkrumplit számtalan ételhez felhasználhatjuk. A párolt, zsenge, apró szemű krumpli mutatós és tápláló kiegészítője a tartalmasabb salátáknak. A különféle kevert zöldsaláták mellett joghurtos, majonézes, tejföllel készített gazdagabb salátákhoz is felhasználhatjuk.

Párolva, különféle zöld fűszerekkel meghintve ragukhoz, frissen sültekhez, grillzöldségek mellé szimpla köretnek is kitűnő. A grillételeink mellé kínálhatjuk kevés zsírban lepirítva, vagy grillrácson, hamuban omlóssá sütve is. Az újkrumpli csőben sült, rakott fogásokhoz szintén kitűnő. A kissé blansírozott, előpárolt krumpli pont megpuhul, mire az ételünk készre sül.

Újkrumplival készíthetünk görög muszakát vagy klassz spanyol tortillát is.

Mire nem jó az újkrumpli?

Az újkrumpliból, magas víztartalma miatt, ne próbáljunk meg belőle krumplinudlit vagy krumpligombócokat készíteni, sem pedig krumplipürét: ezekkel az ételekkel meg kell várni a nyár végére kellően megöregedő krumplit, amely már nem vesz föl több lisztet a kelleténél.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.