Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Zöldség

Zeller, az elhanyagolt jótevő

Itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba /Fotó: Shutterstock
A régmúlt idők nagy kedvence, a zeller ízfokozókkal dúsított világunk egyik leginkább elfeledett zöldsége lett. Ha eddig te sem használtad ki a jól variálható, különleges ízét, itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba! Viszonzásul jótékony hatást gyakorol majd a szervezetedre is.

A zeller egyik jellemző jótulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.

A zeller az ernyősvirágzatúak családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, a meleg, napos helyeket kedveli. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső, zöld részét fogyaszthatod. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.

Zellerből három félét lehet kapni a piacokon és az üzletekben

  1. A halványító, vagy angol zellert hosszú, zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerheted fel. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a "keverőkanala" az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.
  2. A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumóból azonban számtalan ízletes ételt készíthetsz.
  3. A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatod saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez és díszítéséhez.
Itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba /Fotó: Shutterstock
Itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba /Fotó: Shutterstock

Immunerősítő afrodiziákum

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.

A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.

Egyensúly

A zellert – különösen a zöld szárból facsart, friss levet – felhasználhatják azok is, akik lúgosítani akarják a szervezetüket. A zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre akkor van szükség, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében. A zellerlé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát, ami jótékony hatással lehet az ekcémára és különböző allergiákra is.

A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása van az idegrendszer szabályozására, nyugtatására is, így segíthet a túlzott idegeskedés leküzdésében.

Fogyókúrád során, ha a zellerlébe egy kávéskanál mézet teszel, és étkezés előtt lassan elkortyolod, kevésbé leszel éhes – így biztosan nem eszed túl magad.

Variációk zellerre

Tea: 3 dl vízbe tegyél 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forrald fel, majd 3-5 perc elteltével szűrd le.

Zellerlé: A zeller húsos gumóját hámozd meg, és gyümölcscentrifugában préseld ki. Ízesítheted almával, répával, naranccsal és citrommal.

Zellerkrémleves:

Hozzávalók: 1 fej zeller, 2 nagyobb burgonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, 1 húsleves kocka, víz

Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát vágd kockákra, majd főzd meg és add hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vedd le a tűzről, hagyd kissé hűlni, majd jól turmixold össze. Végül add hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózd, borsozd, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetsz bele. Pirított zsemlekockával, crostinivel tálald.

A zellert szervezetünk lúgosítására is kiváló /Fotó: Shutterstock
A zellert szervezetünk lúgosítására is kiváló /Fotó: Shutterstock

Tonhalas-zelleres szendvicskrém:

Hozzávalók: 1 tonhalkonzerv, 1-2 evőkanál majonéz, 2 tojás, 1 citrom leve, őrölt bors, só, 1 csokor zellerlevél, mustár

Elkészítés: A tonhalkonzervet csepegtesd le a felesleges olajtól, majd tedd egy tálba. Adj hozzá majonézt, mustárt, sót, őrölt fehérborsot, citromlevet, egy csokor összevágott zellerlevelet, valamint két összevágott, keményre főtt tojást. Óvatosan dolgozd össze, majd 1-2 órára tedd hűtőbe. Ha kellően lehűlt, pirítósra kenve egészséges vacsora lesz belőle.

Zelleres-sajtos falatkák:

Hozzávalók: 1 halványító zeller, 10 dkg márványsajt, 15 dkg krémsajt, 7 dkg dióbél

Elkészítés: A zellerszárakat vágd fel ferdén körülbelül két centis, egyforma darabokra. Forrásban lévő, sós vízben főzd két percig, majd hideg vízzel telt edénybe szedd át. Csepegtesd le alaposan. A márványsajtot reszeld le, majd kevés krémsajttal keverd össze. Tedd a zellerszárakat egy tálcára, kenj rájuk a kéksajtos krémből, majd egy-egy darab pirított dióval díszítsd.

Waldorf saláta:

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg zellergumó, 1citrom leve, 30 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1 dl kefir, 1 dl tejföl, mustár ízlés szerint, 1 fej fejes saláta

Elkászítés: A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk. Az alma- és a zellercsíkokat összekeverjük a dióval, majd az öntettel. A keveréket tépett salátalevelekre halmozzuk, tetejét az egészben hagyott diódarabokkal díszítjük, és 1-2 órai hűtés után tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.