A zeller egyik jellemző jótulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.
A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.
A zellert – különösen a zöld szárból facsart, friss levet – felhasználhatják azok is, akik lúgosítani akarják a szervezetüket. A zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre akkor van szükség, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében. A zellerlé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát, ami jótékony hatással lehet az ekcémára és különböző allergiákra is.
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása van az idegrendszer szabályozására, nyugtatására is, így segíthet a túlzott idegeskedés leküzdésében.
Fogyókúrád során, ha a zellerlébe egy kávéskanál mézet teszel, és étkezés előtt lassan elkortyolod, kevésbé leszel éhes – így biztosan nem eszed túl magad.
Tea: 3 dl vízbe tegyél 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forrald fel, majd 3-5 perc elteltével szűrd le.
Zellerlé: A zeller húsos gumóját hámozd meg, és gyümölcscentrifugában préseld ki. Ízesítheted almával, répával, naranccsal és citrommal.
Zellerkrémleves:
Hozzávalók: 1 fej zeller, 2 nagyobb burgonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, 1 húsleves kocka, víz
Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát vágd kockákra, majd főzd meg és add hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vedd le a tűzről, hagyd kissé hűlni, majd jól turmixold össze. Végül add hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózd, borsozd, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetsz bele. Pirított zsemlekockával, crostinivel tálald.
Tonhalas-zelleres szendvicskrém:
Hozzávalók: 1 tonhalkonzerv, 1-2 evőkanál majonéz, 2 tojás, 1 citrom leve, őrölt bors, só, 1 csokor zellerlevél, mustár
Elkészítés: A tonhalkonzervet csepegtesd le a felesleges olajtól, majd tedd egy tálba. Adj hozzá majonézt, mustárt, sót, őrölt fehérborsot, citromlevet, egy csokor összevágott zellerlevelet, valamint két összevágott, keményre főtt tojást. Óvatosan dolgozd össze, majd 1-2 órára tedd hűtőbe. Ha kellően lehűlt, pirítósra kenve egészséges vacsora lesz belőle.
Zelleres-sajtos falatkák:
Hozzávalók: 1 halványító zeller, 10 dkg márványsajt, 15 dkg krémsajt, 7 dkg dióbél
Elkészítés: A zellerszárakat vágd fel ferdén körülbelül két centis, egyforma darabokra. Forrásban lévő, sós vízben főzd két percig, majd hideg vízzel telt edénybe szedd át. Csepegtesd le alaposan. A márványsajtot reszeld le, majd kevés krémsajttal keverd össze. Tedd a zellerszárakat egy tálcára, kenj rájuk a kéksajtos krémből, majd egy-egy darab pirított dióval díszítsd.
Waldorf saláta:
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg zellergumó, 1citrom leve, 30 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1 dl kefir, 1 dl tejföl, mustár ízlés szerint, 1 fej fejes saláta
Elkászítés: A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk. Az alma- és a zellercsíkokat összekeverjük a dióval, majd az öntettel. A keveréket tépett salátalevelekre halmozzuk, tetejét az egészben hagyott diódarabokkal díszítjük, és 1-2 órai hűtés után tálaljuk.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.