Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ajánló

Ha karácsony, akkor halászlé: íme Széll Tamás kedvenc receptje!

Lidl szakácskönyv Széll Tamás halászlé
A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a magyar lakosság az európai átlaghoz képest még mindig nagyon kevés halat fogyaszt. Elhoztuk most Széll Tamás többszörösen kipróbált halászlé-receptjét, amivel garantált a siker és az is, hogy ezentúl nemcsak karácsonykor, hanem rendszeresen követeli majd a család az elkészítését.

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. Karácsonykor a halászlével és a rántott hallal belehúzunk ugyan, de még így sem érjük el az európai átlagot: jelenleg kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztunk, ehhez képest például a portugálok évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. Portugáliában a születésekor várható élettartama átlagosan több mint 83 év, míg hazánkban az átlag csupán 76,2 év.

Ezért érdemes minnél több halat fogyasztani

  • A halhús könnyen emészthető és szervezetünk számára jól hasznosítható, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, ezért a halételeket akár este, vacsorára is lehet fogyasztani.
  • Jellemzően zsírsavösszetételük is kedvező, ezáltal pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer működésére.
  • Az Omega 3 zsírsavak ezen kívül hangulatjavító, illetve gyulladáscsökkentő hatással bírnak, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében is (pl.: memória).
  • Számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem kiváló forrása, ezek közül kiemelendő az A-, a D-, és a B-vitaminok csoportja, beleértve a B12-vitamint is; de bővelkedik vasban, cinkben, rézben, foszforban, kalciumban és a pajzsmirigy optimális működéshez elengedhetetlen jódban és a szelénben.

íme Széll Tamás kedvenc halászlé receptje

Bár a heti menü összeállításakor érdemes lenne szem előtt tartani, hogy legalább kétszer kerüljön hal az asztalra, és lehetőleg minél több fajta – a Lidl Halpéntekei például kiváló alkalmak lehetnek a magas minőségű, friss hal beszerzésére –, karácsonykor biztosan tervezünk legalább egyfélével: a ponttyal. Ennek oka egyszerű: a halászlé pontyból a legjobb. Ezen a véleményen van Széll Tamás is, aki az idei Lidl szakácskönyvében megosztja a saját, többszörösen kipróbált halászlé receptjét is. Természetesen, ahogy már megszokhattuk, a Michelin-csillagos séf ezúttal is csavart egyet a recepten, és nem a konyhában, a tűzhelyen, hanem szabadtéren, bográcsban készítette el a legfinomabb ponty halészlét.

Széll Tamás ezúttal is csavart egyet a recepten, és nem a konyhában, a tűzhelyen, hanem szabadtéren, bográcsban készítette el a legfinomabb ponty halészlét (Fotó:  Lidl Magyarország)
Széll Tamás ezúttal is csavart egyet a recepten, és nem a konyhában, a tűzhelyen, hanem szabadtéren, bográcsban készítette el a legfinomabb ponty halészlét (Fotó: Lidl Magyarország)



Halászlé bográcsban - ahogy széll tamás készíti

Hozzávalók:

  • 2 db ponty, egészben, zsigerelve (kb. 4 kg összesen)
  • hal belsőség (amennyink lesz a halból)
  • 7,7 l víz
  • 3 dl Günzer Villányi Rozé
  • 40 dkg vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 db hegyes erős paprika, aprítva
  • 2 db közepes fej paradicsom, aprítva
  • 15 dkg kápia fűszerpaprika
  • 1-3 db szárított csípős cseresznyepaprika
  • 25-30dkg gyúrt tészta

A tálaláshoz:

  • hegyes erős paprika és salottahagyma aprítva, ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A halat feldolgozzuk: az uszonyokat levágjuk és eldobjuk. A fejet levágjuk, majd ketté is hasítjuk, a hasaalját is levágjuk. A haltörzseket a hátánál sűrűn beirdaljuk, majd másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.
  2. Az előkészített halat nagyon alaposan besózzuk és 3 órát hűtőben pihentetjük.
  3. Felfelé szűkülő bográcsba pontosan kimérjük a vizet és a bort. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a kettévágott halfejeket, a hasaalját és a farok felőli halhússzeletek azon részét, ahol nincs hasüreg, azaz, nem „pontypatkó” a szelet. Ez lesz a leves alapunk. Ha újra felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagyon ügyeljünk, hogy zubogva, szinte kifutva forrjon a lé. Pontosan 30 percig zubogtatjuk, közben a lé sósságát ellenőrizzük-beállítjuk.
  4. Míg fő a lé, nem unatkozunk: gyúrt tésztából gyufatésztát készítünk és kiterítjük szikkadni.
  5. Pontosan 30 perc elteltével hozzáadjuk az irdalt pontypatkószeleteket (pontosan számoljuk meg!) és a cseresznyepaprikákat is egészben a léhez, valamint, ha van, akkor a belsőségeket. Újraforrástól számítva 15-20 percet forraljuk, szintén zubogtatva. Míg a pontypatkó fő, kifőzzük és leszűrjük a gyufatésztát is.
  6. Ha elkészült a lé, kellemes a húzása, kiváló az íze, kivadászhatjuk belőle a pontypatkókat, tegyük félre, majd levet finomszűrőn szűrjük le és nyomkodjuk ki.
  7. Tegyük vissza a lébe a patkókat, forraljuk újra röviden és azonnal fogyasszuk.
  8. Rengeteg gyufatésztával tálaljuk, a tányérba frissen hintsük egy kis apró hegyes erős paprikát és salottahagymát.

Halászlé - és még sokan mások

A fenti recepten túl, Széll Tamás legújabb, Életem ételei című, a Lidl gondozásában megejelent szakácskönyvében, 48 szezonális recept található, melyeket ezúttal is a négy évszaknak megfelelően dolgoztak fel a könyv készítői. A kötetben felelevenednek olyan receptek, mint a vidéki nagymama legjobb receptjei, a családi otthon ízei, az iskolai menza egy-egy fogása is, de azt is megtudhatjuk, hogy mi a jó pörkölt titka.

Sorban a 9. Széll Tamás szakácskönyv készült el a Lidl gondozásában, ez a kötet az Életem ételei címet viseli (Fotó: Lidl Magyarország )
Sorban a 9. Széll Tamás szakácskönyv készült el a Lidl gondozásában, ez a kötet az Életem ételei címet viseli (Fotó: Lidl Magyarország )

A receptek mellett Széll Tamás két séftippje is helyet kapott a könyvben: megmutatja, hogy lesz konyhakész a garnéla, vagy hogyan kell a fekete kagylót megtisztítani. A technológiai részekben pedig olyan fogásokat mutat meg a Michelin-csillagos séf, melyekkel a kezdők is magabiztosabbakká válhatnak a konyhában.

A Lidl Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is a leghűségesebb vásárlóinak kíván kedveskedni az új könyvvel: az ajándék szakácskönyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, kizárólag és limitált példányszámban a Lidl digitális hűségprogramjában, a Lidl Plus applikáció használatával juthatnak hozzá a vásárlók 2023. november 27. és 2023. december 23. között.

Ajándék szakácskönyv - akár az ünnepekre!

1) Használd minden vásárláskor a Lidl Plus applikációt!

2) Aktiváld a Szakácsköny Pontvadászt!

3) Vásárolj legalább 8000 forintért!

4) Gyűjts össze 6 pontot az applikációban!

5) Aktiváld a szakácskönyv kuponját!

6) Olvasd be az aktivált kupont!

7) Kérd az ajándék szakácskönyvet a kasszánál!

Az üzletekben jelenleg hostessek segítenek a Lidl Plus alkalmazás letöltésében és a regisztrációban is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.