Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Nem véletlenül rajongunk az egytálételekért. Könnyen összeállíthatók, felügyeletet nem igazán igénylenek, alig kell utánuk edényt mosogatni, s az ízük is csodásan gazdag, összetett.

A modern háziasszonyok számára az egytálétel igazi jolly joker. Igaz, hosszabb ideig készül mint sok másik fogás, ám mivel nem igényel felügyeletet, ezért az előkészítést követő időt nem feltétlen kell a konyhában tölteni. Az egytálételek széles skálán mozognak: a gazdag raguleveseken át a különféle rakottasokig.

A legtöbb egytálételben a köret is eleve benne foglaltatik, a tésztával vagy párolt rizzsel készített rakott ételeknél ez tiszta sor, de akár krumplipürével is készíthetünk ilyen fogásokat.

A betakarásához használt krumplipürénél arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl krémes, legyen tartása
A betakarásához használt krumplipürénél arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl krémes, legyen tartása

Az angolok ebben élen járnak, a Shepherd's Pie elnevezésű, gazdag egytálételük tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy mi magunk is újabb és újabb krumplipürépaplannal borított fogásokat kreáljunk. Egyetlen egy dolgot kell szem előtt tartani: olyan ételből próbáljunk egytálat faragni, amelynek az összetevői alkalmasak az együtt sütésre, és ha külön készítenénk el őket, akkor is megfelelő köretnek számítana a krumplipüré.

Shepherd's Pie magyarosan

Mivel a Shepherd's Pie esetében is egy előre elkészített ragut sütnek össze a krumplipürével, érdemes ilyen irányból megközelíteni a kísérletezést. Nagyon érdekes és jó eredményt adhat, ha a magyar konyha kedvelt paprikásait, pörköltjeit alakítjuk át ilyen módon, de tejszínes ragukat is javasolt így elkészíteni.

A hagyományos angol Shepherd's Pie ragu és krumplipüré összesütésével készül
A hagyományos angol Shepherd's Pie ragu és krumplipüré összesütésével készül

Jó választás lehet egy tejszínes, tárkonyos pulykatokány, egy csirkepaprikás, de akár zöldséges, sajttal felturbózott, szaftosabb ragukat is nyugodtan a tepsik, pitetálak aljára kanalazhatunk.

Sütési tippek

A ragu betakarásához használt krumplipürénél arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl krémes, legyen tartása, tökéletesen be tudjuk vele fedni a ragunkat. Ha valami extrával szeretnénk előrukkolni, akkor egy kis reszelt sajtot is keverhetünk a krumplipürébe, vagy megszórhatjuk vele a püré felszínét.

Egy kis extra: amikor már majdnem kész az egytálunk, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és így süssük készre
Egy kis extra: amikor már majdnem kész az egytálunk, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és így süssük készre

Kipróbálhatjuk azt is, hogy krumpli helyett más gyökérzöldségekből készítjük el a rakottasunk paplanját, ehhez használhatunk zellert, paszternákot, fehérrépát, sárgarépát vagy akár céklát is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.