Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Így használd a gyógyító zsályát: az alapanyag titkos élete

Mire jó a zsálya? Mágikus fűszernövény a kertből!
Az alapanyagok titkos élete - egy sorozat az alapanyagok energiáiról és mélyebb jelentéséről. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod a zsályát, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

ezért használd a zsályÁT!

Test: erő
Energia: tisztítás
Tudat: elengedés

Ha létezik mély, veretes, gyökeres fűszer, akkor az a zsálya. Íze gyerekkorom óta elkísér, illata forró nyarakra emlékeztet anyukámék buja kertjében. Édesanyám híresen öreg és hatalmas zsályabokra minden barátunkat és családtagunkat ellátta e fűszerrel, hosszú éveken keresztül.

Top 9 fűszernövény >>>

mire használd?

Ettem nyersen a friss levélkéket szopogtatva, vágtam főzelék fortyogó sűrűjébe és sütöttem roppanósra az elegáns előételek tetejére. De számtalanszor főztem meg gyógyító, nyákoldó teának és füstöltem ki vele nehéz energiákat a házból. Íme, a zsálya titkai, ahogyan azokat nekem átadta.

A zsálya, amelynek latin neve is egészen csodás (salvia, azaz megőriz) ősi gyógynövény és fűszer. Aromás, dohos, nehéz illatú, kissé talán kesernyés és mélabús növény. Ősi időkben a halhatatlanság füveként tisztelték, és ma is érezni megtartó, védelmező energiáit. Bár egészen elképesztő, hogy mennyiféle betegség kezelésére alkalmazható, számomra mégis ez a legfontosabb. Védelmez, tisztít, megkönnyebbülést hoz. Mint egy öreg barát, aki bölcsen és súlyosan szembesít önmagammal, majd segít mindezt elengedni.

Minden évben készítek zsályacsokrokat füstölőnek: szoros csokorba kötöm a zsályát, lehetőleg minél több levelet belekötve, majd alaposan kiszárítom. Amikor szinte ropogós, lehet füstölni. A zsálya füstölése gyászt, betegséget, nehézségeket követően javasolt, illetve meditációs praxisnál segít.

Hogyan füstölj vele?

Készíts elő egy nagy, kerámia vagy üveg edényt, és fölötte gyújtsd meg a száraz zsályacsokrot. Amikor fellángol, azonnal fújd el, és addig fújogasd, amíg egészen parázslóvá nem válik. Füstje rögtön felcsap. Én körbejárom vele az egész házat, az ablakokat zárva tartom, és szeretettel engedem hatni védelmező erejét. Amikor mindenütt jártam már, vízben vagy rizsben eloltom a füstölgő csokrot. Negyed óra múlva nyitom csak ki az ablakokat és ajtókat, és a füsttel együtt elengedem, amit kell.

A zsálya zabolátlan ízű fűszer, amely szeret jól érvényesülni. Nem szoktam más fűszerekkel keverni, mert úgyis csak ő győzne. Gyulladáscsökkentő, női szervekre ható, torokfájást csökkentő képessége akkor érvényesül igazán, ha a főzés legutolsó fázisában tesszük az ételbe.

Íme, egy gyógyító, elengedést támogató recept:

Zsályachipsszel megbűvölt gyökérkrém

(Föld elemű étel, ami azt jelenti, hogy erősíti középpontunkat, erőnket, tartásunkat. Nyugalmat és biztonságot ébreszt a szívben. Kifejezetten javaslom hideg időben fogyasztani.)

Hozzávalók:
1 kis csokor friss zsályalevél
olívaolaj
2 sárgarépa
1 paszternák
1 friss és üde karalábé
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A zsályát szedd leveleire, mosd meg és hagyd száradni egy papírtörlőn.

2. A megpucolt zöldségeket vágd vaskos karikákra, a fokhagymát pedig nyomd szét. Forrósíts egy evőkanálnyi olajat, és alaposan, folyton kevergetve pirítsd meg rajta a hozzávalókat a zsálya kivételével. Amikor tüzet fogott, azaz pirított illatot áraszt és értékes, megpörkölődött felületet mutat, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Főzd meg közepes lángon majdnem puhára, majd szűrd le alaposan.

3. Mixeld krémesre, de darabosra egy botmixerrel, és ízestsd kedved szerint sóval, borssal.

4. Forrósíts legalább egyujjnyi olajat egy mély edényben, és amikor már forró, óvatosan adagold bele a zsályákat. Egyszerre néhány levelet dobj bele, és azonnal vedd ki, amint aranylóra sült. Az egész akció nem tesz ki öt percet sem. A forró olajból keverj annyit a krémbe, amennyitől selymes és omlós nem lesz.

5. A forró zsályákat törd darabokra, és óvatosan add a krémhez. Rozskenyér pirítóssal és forró gyógynövényteával a legfinomabb.

Janits-Szabó Virág, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban és a Látó mese könyvek szerzője (Boook kiadó); a Városi Jógi tanítója.

A Városi Jógiról itt olvashatsz tovább! >>>
Receptek zsályával >>>
Top 9 fűszernövény, amit érdemes használnod! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.