Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Alapételek

Így süthetsz felejthetetlen hagymás lepényt! Tippek és receptek

Variációk hagymás lepényre
Tart a szüret, és a murcihoz meg az újborhoz még inkább megkívánunk egy finom hagymás lepényt, mint az év más szakában.

Hagymás lepényt valószínűleg az elzászi és a dél-német borvidéken készítettek először, és a szüreti időszakban tartott hagymavásárokon árulták. A 19. század vége felé már bevett szokás volt, hogy a szeptember elejétől novemberig élvezhető, fédervejsz nevű újborhoz kínálták.

Miben süsd?

A vékony elzászi hagymás lepényt (tarte flambé, németül Flammkuchen) tepsiben süsd, a francia quiche Lorraine-re emlékeztető, de annál magasabb és laktatóbb német hagymatortát (Zwiebelkuchen) pedig magasabb piteformában vagy kapcsos tortaformában készítsd.

A töltelék

A fő alkotórész természetesen hagyma. Tetszésed szerint felszeletelheted, vékony cikkekre vághatod vagy finomra apríthatod. Jöhet a vörös, az édeskés fehér és az enyhe ízű újhagyma, színesítésnek meg a lila. Egy a lényeg: jó sok kell belőle. Míg az elzászi lepénynél nyersen kerül a vékony tésztára, a hagymatortánál előzőleg meg kell puhítani egy kevés zsiradékon, hogy elveszítse a csípősségét. Az eredeti quiche Lorraine-ből hiányzik ez a hozzávaló, de természetesen a franciák lepényét is gazdagíthatod hagymával.

Lássuk, mi kell még egy német hagymatortához:

Füstölt szalonna: Kockára vágva olvaszd ki, és a zsírján futtasd meg a hagymát.

Tojás: Megszilárdulva összetartja a töltelék hozzávalóit, egyúttal lazítja is a masszát.

Tejföl: A 20%-os az igazi, de alakbarát megfontolásból nyugodtan helyettesítsd zsírszegény termékkel vagy ha nem kedveled a savanykás ízét, akkor tejjel elkevert tejszínnel.

Fűszerek: Alapesetben só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, frissen aprított fűszernövények, esetleg egy kis kömény. Bánj csínján a sóval, mert a szalonna eleve sós!

A tésztaalap

Hagyományosan élesztős kelt tészta az alap, de nem kötelező ehhez ragaszkodni.
Egyszerűbb és gyorsabb az omlós tészta: gyúrj össze 2 rész hideg vajat 3 rész liszttel és némi sóval, tedd a hűtőbe pihenni, és máris kinyújthatod.

Nem igényel kelesztést a túrós-olajos tészta sem, ehhez sovány túrót kell liszttel, sütőporral és olajjal összekeverni.

A legegyszerűbb, ha friss leveles tészta vagy más konyhakész tészta adja az alapot.

Szénhidrát-csökkentő diéta esetén 20 dkg őrölt mandulából, 2 db tojásból, 1 ek útifűmaghéjból (más néven bolhamag; natúr- és gyógynövényboltban, drogériában kapható) és némi sóból keverhetsz alapot, vagy teljesen elhagyhatod a tésztát, ha csak a tölteléket sütöd meg a formában.

Német hagymás lepény

1. A kelt tésztához langyosíts meg 3 dl tejet, morzsolj bele 1/2 kocka friss élesztőt, és futtasd fel. Vegyíts el 50 dkg lisztet némi sóval, adj hozzá 6 dkg vajat, és dolgozd simára az adagonként hozzáöntött élesztős folyadékkal. Keleszd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig.

2. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki és szórj meg liszttel egy 26 cm-es kerek formát. A töltelékhez kockázz fel 20 dkg húsos füstölt szalonnát, és vágj fel felezett szeletekre 60 dkg hagymát.

3. Hevíts fel serpenyőben egy kevés vajat vagy olajat, dobd rá a szalonnát, és pirítsd 3 percig. Forgasd hozzá a hagymát, és hagyd párolódni 4-5 percig.

4. Lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát, nyújts kerek lappá, és béleld ki vele a formát úgy, hogy a tésztából körben peremet képezel. Ezt jól nyomkodd a forma oldalához, majd süsd a tésztát az előmelegített sütőben 10 percig.

5. Keverj habosra 4 db tojást 2,5 dl tejföllel (adhatsz hozzá 1 dl-t tejszínt), forgasd bele a szalonnás hagymát, és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Töltsd a keveréket az elősütött tésztára – esetleg szórd meg a szürethez illően szőlőszemekkel –, majd süsd készre a hagymatortát változatlan hőfokon 30-40 perc alatt.

VILLÁMGYORS MEDITERRÁN VACSORA: CUKKINIS-HAGYMÁS LEPÉNY - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>

GRILLKOLBÁSZOS-PÓRÉHAGYMÁS LEPÉNY >>>

Lepényreceptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.