Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Így süthetsz felejthetetlen hagymás lepényt! Tippek és receptek

Variációk hagymás lepényre
Tart a szüret, és a murcihoz meg az újborhoz még inkább megkívánunk egy finom hagymás lepényt, mint az év más szakában.

Hagymás lepényt valószínűleg az elzászi és a dél-német borvidéken készítettek először, és a szüreti időszakban tartott hagymavásárokon árulták. A 19. század vége felé már bevett szokás volt, hogy a szeptember elejétől novemberig élvezhető, fédervejsz nevű újborhoz kínálták.

Miben süsd?

A vékony elzászi hagymás lepényt (tarte flambé, németül Flammkuchen) tepsiben süsd, a francia quiche Lorraine-re emlékeztető, de annál magasabb és laktatóbb német hagymatortát (Zwiebelkuchen) pedig magasabb piteformában vagy kapcsos tortaformában készítsd.

A töltelék

A fő alkotórész természetesen hagyma. Tetszésed szerint felszeletelheted, vékony cikkekre vághatod vagy finomra apríthatod. Jöhet a vörös, az édeskés fehér és az enyhe ízű újhagyma, színesítésnek meg a lila. Egy a lényeg: jó sok kell belőle. Míg az elzászi lepénynél nyersen kerül a vékony tésztára, a hagymatortánál előzőleg meg kell puhítani egy kevés zsiradékon, hogy elveszítse a csípősségét. Az eredeti quiche Lorraine-ből hiányzik ez a hozzávaló, de természetesen a franciák lepényét is gazdagíthatod hagymával.

Lássuk, mi kell még egy német hagymatortához:

Füstölt szalonna: Kockára vágva olvaszd ki, és a zsírján futtasd meg a hagymát.

Tojás: Megszilárdulva összetartja a töltelék hozzávalóit, egyúttal lazítja is a masszát.

Tejföl: A 20%-os az igazi, de alakbarát megfontolásból nyugodtan helyettesítsd zsírszegény termékkel vagy ha nem kedveled a savanykás ízét, akkor tejjel elkevert tejszínnel.

Fűszerek: Alapesetben só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, frissen aprított fűszernövények, esetleg egy kis kömény. Bánj csínján a sóval, mert a szalonna eleve sós!

A tésztaalap

Hagyományosan élesztős kelt tészta az alap, de nem kötelező ehhez ragaszkodni.
Egyszerűbb és gyorsabb az omlós tészta: gyúrj össze 2 rész hideg vajat 3 rész liszttel és némi sóval, tedd a hűtőbe pihenni, és máris kinyújthatod.

Nem igényel kelesztést a túrós-olajos tészta sem, ehhez sovány túrót kell liszttel, sütőporral és olajjal összekeverni.

A legegyszerűbb, ha friss leveles tészta vagy más konyhakész tészta adja az alapot.

Szénhidrát-csökkentő diéta esetén 20 dkg őrölt mandulából, 2 db tojásból, 1 ek útifűmaghéjból (más néven bolhamag; natúr- és gyógynövényboltban, drogériában kapható) és némi sóból keverhetsz alapot, vagy teljesen elhagyhatod a tésztát, ha csak a tölteléket sütöd meg a formában.

Német hagymás lepény

1. A kelt tésztához langyosíts meg 3 dl tejet, morzsolj bele 1/2 kocka friss élesztőt, és futtasd fel. Vegyíts el 50 dkg lisztet némi sóval, adj hozzá 6 dkg vajat, és dolgozd simára az adagonként hozzáöntött élesztős folyadékkal. Keleszd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig.

2. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki és szórj meg liszttel egy 26 cm-es kerek formát. A töltelékhez kockázz fel 20 dkg húsos füstölt szalonnát, és vágj fel felezett szeletekre 60 dkg hagymát.

3. Hevíts fel serpenyőben egy kevés vajat vagy olajat, dobd rá a szalonnát, és pirítsd 3 percig. Forgasd hozzá a hagymát, és hagyd párolódni 4-5 percig.

4. Lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát, nyújts kerek lappá, és béleld ki vele a formát úgy, hogy a tésztából körben peremet képezel. Ezt jól nyomkodd a forma oldalához, majd süsd a tésztát az előmelegített sütőben 10 percig.

5. Keverj habosra 4 db tojást 2,5 dl tejföllel (adhatsz hozzá 1 dl-t tejszínt), forgasd bele a szalonnás hagymát, és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Töltsd a keveréket az elősütött tésztára – esetleg szórd meg a szürethez illően szőlőszemekkel –, majd süsd készre a hagymatortát változatlan hőfokon 30-40 perc alatt.

VILLÁMGYORS MEDITERRÁN VACSORA: CUKKINIS-HAGYMÁS LEPÉNY - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>

GRILLKOLBÁSZOS-PÓRÉHAGYMÁS LEPÉNY >>>

Lepényreceptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.