Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Alapételek

Anyukám trükkje: így lesz verhetetlen a vasárnapi húsleves

Ahány ház, annyiféle húsleves - ezt egészen biztosan kijelenthetjük a magyarok egyik kedvenc leveséről, ami nélkül a vasárnapi családi ebéd elképzelhetetlen. És természetesen hiába tanulja meg mindenki, aki főz, a húsleves elkészítését, az igazi mindig az lesz, amit az anyukája tett elé... Előfordulhat persze, hogy nincs tuti recepted, de akkor sem kell kétségbe esni: itt egy szuper, igazi „anyukás” húsleves recept.

A húsleves a magyar konyhában évszázadok óta jelen van, és nemcsak a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan eleme, hanem a legtöbb családban az ünnepi étkezések fénypontja is. Amellett, hogy finom és szinte felmelegíti a lelket, a testre is gyógyítóan hat, főként az őszi, téli időszakban, amikor a nátha és az influenza vírusok tarolnak. Hogy mi lehet a titka? Hozzáértők szerint elsősorban a lassú, alacsony hőmérsékleten való főzés. Aztán persze az íze: a hús és a zöldségek együtt lassan forrnak, hogy a lehető legtöbb ízanyag kioldódjon. Az igazán jó húsleves tiszta, áttetsző és meglepő módon többféle húsból készül - pont, mint anyukám húslevese!

Anyukám húslevese
Anyukám húslevese / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzés: 3-4 óra 

Hozzávalók (6-8 személyre): 

  • 50 dkg tarja- vagy karajcsont  
  • 1 kacsacomb  
  • 1 csirke far-hát  
  • 2 csirkeszárny vagy -nyak  
  • 1 kisebb pulykanyak  
  • 5 sárgarépa  
  • 4 petrezselyemgyökér  
  • 1 zeller  
  • 1 kisebb karalábé  
  • 1 csokor petrezselyem zöldje 
  • 1 t. v. paprika  
  • 1 paradicsom  
  • 1 vöröshagyma  
  • 2 gerezd fokhagyma  
  • 4 közepes burgonya  
  • 20 dkg csigatészta 
  • só 
  • egész fekete bors 

Elkészítése:

  1. Megtisztítjuk a sokféle húst, megmossuk, beletesszük egy nagy fazékba. Öntünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni. Ha felforrt a víz, kicsire vesszük a hőfokot. A forrás közben képződő habot szűrőkanállal leszedjük.
  2. Megtisztítjuk a leveszöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), és nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a lébe. Hozzátesszük az egészben hagyott paprikát és paradicsomot is, valamint a szintén egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymát. Sózzuk, szórunk bele egész fekete borsot, és kis lángon főzzük.
  3. Két-három óra múlva beletesszük a meghámozott, de egészben hagyott burgonyát és a petrezselyemcsokor felét. Tovább főzzük, míg minden húsféle vajpuhára nem fő benne.  
  4. A kész levest átszűrjük. A csigatésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összeforgatjuk a maradék összevágott petrezselyem zöldjével. A főtt zöldségeket és húsokat külön tálon kínáljuk a leves mellé.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
P

peterrabb

2024. 09. 29. | 16:42 • Szerkesztve
Nem szeretnék kéretlenül okoskodni, meg mindenkinek más az ízlése, de ez az 5 répa, meg 4 petrezselyem gyökér azért baromi túlzó, pláne 2-3 óráig főzve. Különösen szembeállítva az egyetlen árva farháttal, combbal, nyakkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.