Ahány ház, annyiféle húsleves - ezt egészen biztosan kijelenthetjük a magyarok egyik kedvenc leveséről, ami nélkül a vasárnapi családi ebéd elképzelhetetlen. És természetesen hiába tanulja meg mindenki, aki főz, a húsleves elkészítését, az igazi mindig az lesz, amit az anyukája tett elé... Előfordulhat persze, hogy nincs tuti recepted, de akkor sem kell kétségbe esni: itt egy szuper, igazi „anyukás” húsleves recept.
A húsleves a magyar konyhában évszázadok óta jelen van, és nemcsak a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan eleme, hanem a legtöbb családban az ünnepi étkezések fénypontja is. Amellett, hogy finom és szinte felmelegíti a lelket, a testre is gyógyítóan hat, főként az őszi, téli időszakban, amikor a nátha és az influenza vírusok tarolnak. Hogy mi lehet a titka? Hozzáértők szerint elsősorban a lassú, alacsony hőmérsékleten való főzés. Aztán persze az íze: a hús és a zöldségek együtt lassan forrnak, hogy a lehető legtöbb ízanyag kioldódjon. Az igazán jó húsleves tiszta, áttetsző és meglepő módon többféle húsból készül - pont, mint anyukám húslevese!
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 3-4 óra
Hozzávalók (6-8 személyre):
50 dkg tarja- vagy karajcsont
1 kacsacomb
1 csirke far-hát
2 csirkeszárny vagy -nyak
1 kisebb pulykanyak
5 sárgarépa
4 petrezselyemgyökér
1 zeller
1 kisebb karalábé
1 csokor petrezselyem zöldje
1 t. v. paprika
1 paradicsom
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 közepes burgonya
20 dkg csigatészta
só
egész fekete bors
Elkészítése:
Megtisztítjuk a sokféle húst, megmossuk, beletesszük egy nagy fazékba. Öntünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni. Ha felforrt a víz, kicsire vesszük a hőfokot. A forrás közben képződő habot szűrőkanállal leszedjük.
Megtisztítjuk a leveszöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), és nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a lébe. Hozzátesszük az egészben hagyott paprikát és paradicsomot is, valamint a szintén egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymát. Sózzuk, szórunk bele egész fekete borsot, és kis lángon főzzük.
Két-három óra múlva beletesszük a meghámozott, de egészben hagyott burgonyát és a petrezselyemcsokor felét. Tovább főzzük, míg minden húsféle vajpuhára nem fő benne.
A kész levest átszűrjük. A csigatésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összeforgatjuk a maradék összevágott petrezselyem zöldjével. A főtt zöldségeket és húsokat külön tálon kínáljuk a leves mellé.
Nem szeretnék kéretlenül okoskodni, meg mindenkinek más az ízlése, de ez az 5 répa, meg 4 petrezselyem gyökér azért baromi túlzó, pláne 2-3 óráig főzve. Különösen szembeállítva az egyetlen árva farháttal, combbal, nyakkal.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.