Vadas marha
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Tejfölös krumplileves buggyantott tojással – különleges finomság hétvégére

A krumplileves a magyar konyha egyik leggyakrabban készített étele, nem véletlenül: egyszerű, laktató fogás, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Ha különlegessé szeretnéd tenni, kínáld buggyantott tojással. Mutatjuk a receptet!

A buggyantott tojás még a főzésben jártas háziasszonyok körében is mumus, pedig nem kell tőle félni: ha megvan a technika, tökéletes lesz a végeredmény!

Ha megvan a technika, némi gyakorlás után ilyen szép lesz a buggyantott tojás / Fotó: Shutterstock
Ha megvan a technika, némi gyakorlás után ilyen szép lesz a buggyantott tojás / Fotó: Shutterstock

Így készülhet a buggyantott tojás
 

Buggyantott tojást többféleképpen készíthetsz. A leggyakrabban alkalmazott az „örvényes” módszer – mi is így tettük a krumplilevesbe a tojást. Ebben az esetben a forró vízbe villával vagy kanállal kavarsz egy kisebb örvényt, és ennek a közepébe engeded a tojást, amit előtte egy tálkába törtél.

A másik, szintén elterjedt módszer a „folpakos” technika: egy poharat kikensz olajjal, kibéleled fóliával úgy, hogy túllógjon a pohár peremén. Ebbe ütöd a tojást, becsomagolod, és a csomagot gyöngyöző vízbe teszed 3-5 perce.

És végül természetesen készülhet mikróba is: egy bögrét félig töltesz vízzel, beleütöd a tojást, lefeded és 1 percre a mikróba teszed.

Ízletes, tartalmas fogás némi extrával / Fotó és recept: Vidék íze magazin
Ízletes, tartalmas fogás némi extrával / Fotó és recept: Vidék íze magazin

A tejfölös krumplileves buggyantott tojással hozzávalói:

  • 60 dkg burgonya
  • 4 tojás
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 1 cikk zeller
  • 1 karalábé
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 közepes petrezselyemgyökér
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • ecet
  • bors

Elkészítése:

  1. Apró kockákra vágjuk a szalonnát, kipirítjuk egy fazékban. Kiszedjük a pörcöket, erre most nem lesz szükség. A hagymát felkockázzuk, megdinszteljük a szalonnazsíron. Rádobjuk az összes többi picire aprított zöldséget (a burgonya kivételével), és kicsit pároljuk együtt. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a meghámozott, felkockázott krumplit, és együtt készre főzzük.
  2. Közben a lisztet pici hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzávegyítjük a tejfölt, és behabarjuk vele a kész levest.
  3. Egy másik fazékban sós vizet forralunk egy kávéskanál ecettel. Ha felforrt, kis örvényt kavarunk benne, és belecsúsztatunk egy nyers tojást. Éppen csak gyöngyöző vízben pont két percig főzzük, utána már tesszük is át a kitálalt levesre.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.