Ha egy étel előtt a mágnás jelzőt látod, talán tudod, hogy az eredeti, klasszikus recept felturbózott változatáról van szó. Most a magyarok egyik legnépszerűbb desszertjét, a palacsintát emeltük új szintre, és készült el a mindenkit elkápráztató finomság.
Hol van már a lekváros és túrós palacsinta? Néha a leghétköznapibb - de ettől persze isteni finom - palacsintát is luxusétellé varázsolhatjuk. A mágnás jelző egy étel nevében arra utal, hogy az adott fogás gazdagabb, különösen kiadós, esetleg extra hozzávalókat tartalmazó változata egy hagyományos ételnek. (A mágnás szó jelentése: jómódú, gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van.)
A mágnás palacsinta is igen gazdag, és pont ezért nemcsak desszert lehet, hanem második fogás egy finom leves után.
Mágnás palacsinta
Előkészítés: 1 óra
Sütés: 8 perc
1 adag: 360 kcal
Hozzávalók:
A palacsintákhoz:
6 dkg vaj
6 db tojássárgája
6 dkg porcukor
citromhéj
10 dkg grízes liszt
3 dl tejszín
6 db tojásfehérje
A sütéshez:
8 dkg vaj
A szóráshoz:
10 dkg dió
8 dkg porcukor
citromhéj
25 dkg narancslekvár
1 csomag vaníliás cukor
A puncsmártáshoz:
14 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1 púpozott evőkanál liszt
fél rúd vanília
3 dl tej
0,3 dl rum
1 dl tejszín
őszibarackbefőtt
Elkészítése:
Először a puncsmártást készítjük el. Simára keverjük a cukrot a három tojássárgájával és a liszttel, majd vékony sugárban hozzáöntjük a vaníliával felforralt, de már kissé lehűlt tejet, aztán pici lángon folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a rumot és a tejszínt, esetleg pár csepp ételfestékkel halvány rózsaszínre festhetjük.
A palacsintához habosra keverjük a puha vajat a tojássárgájákkal és a porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot.
Vajat forrósítunk egy palacsintasütőben, és annyi masszát öntünk rá, hogy kisujjnyi vastag palacsintánk legyen. Rázogatva megsütjük az egyik oldalát, majd megvajazott, kerek tűzálló tálra csúsztatjuk úgy, hogy a megsült fele alul maradjon. A tetejét megszórjuk vaníliás cukorral, porcukorral elkevert darált dióval, pici reszelt citromhéjjal, és csöpögtetünk rá némi narancslekvárt is. Mindezt addig folytatjuk, míg van a palacsintatésztából. Az utolsó, hetedik palacsintát úgy rakjuk a toronyra, hogy felfelé nézzen a sült oldala. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben 8 percig sütjük, közben felmelegítjük a mártást.
Vaníliás cukorral megszórjuk a palacsintát, cikkekre vágjuk, és a forró puncsmártással tálaljuk. A mártásba közvetlenül tálalás előtt kis kockákra vágott őszibarackbefőttet keverünk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.