Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Desszert

Bőséges élvezet: mágnás palacsinta lépésről lépésre

Ha egy étel előtt a mágnás jelzőt látod, talán tudod, hogy az eredeti, klasszikus recept felturbózott változatáról van szó. Most a magyarok egyik legnépszerűbb desszertjét, a palacsintát emeltük új szintre, és készült el a mindenkit elkápráztató finomság.

Hol van már a lekváros és túrós palacsinta? Néha a leghétköznapibb - de ettől persze isteni finom - palacsintát is luxusétellé varázsolhatjuk. A mágnás jelző egy étel nevében arra utal, hogy az adott fogás gazdagabb, különösen kiadós, esetleg extra hozzávalókat tartalmazó változata egy hagyományos ételnek. (A mágnás szó jelentése: jómódú, gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van.)

A mágnás palacsinta is igen gazdag, és pont ezért nemcsak desszert lehet, hanem második fogás egy finom leves után.

Mágnás palacsinta
Mágnás palacsinta / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Mágnás palacsinta 

  • Előkészítés: 1 óra
  • Sütés: 8 perc 
  • 1 adag: 360 kcal 

Hozzávalók: 

A palacsintákhoz: 

  • 6 dkg vaj 
  • 6 db tojássárgája 
  • 6 dkg porcukor 
  • citromhéj 
  • 10 dkg grízes liszt 
  • 3 dl tejszín 
  • 6 db tojásfehérje 

A sütéshez: 

  • 8 dkg vaj 

A szóráshoz: 

  • 10 dkg dió 
  • 8 dkg porcukor 
  • citromhéj 
  • 25 dkg narancslekvár 
  • 1 csomag vaníliás cukor 

A puncsmártáshoz: 

  • 14 dkg porcukor 
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 púpozott evőkanál liszt 
  • fél rúd vanília 
  • 3 dl tej 
  • 0,3 dl rum 
  • 1 dl tejszín 
  • őszibarackbefőtt 

Elkészítése:

  1. Először a puncsmártást készítjük el. Simára keverjük a cukrot a három tojássárgájával és a liszttel, majd vékony sugárban hozzáöntjük a vaníliával felforralt, de már kissé lehűlt tejet, aztán pici lángon folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a rumot és a tejszínt, esetleg pár csepp ételfestékkel halvány rózsaszínre festhetjük.  
  2. A palacsintához habosra keverjük a puha vajat a tojássárgájákkal és a porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot.
  3. Vajat forrósítunk egy palacsintasütőben, és annyi masszát öntünk rá, hogy kisujjnyi vastag palacsintánk legyen. Rázogatva megsütjük az egyik oldalát, majd megvajazott, kerek tűzálló tálra csúsztatjuk úgy, hogy a megsült fele alul maradjon. A tetejét megszórjuk vaníliás cukorral, porcukorral elkevert darált dióval, pici reszelt citromhéjjal, és csöpögtetünk rá némi narancslekvárt is. Mindezt addig folytatjuk, míg van a palacsintatésztából. Az utolsó, hetedik palacsintát úgy rakjuk a toronyra, hogy felfelé nézzen a sült oldala. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben 8 percig sütjük, közben felmelegítjük a mártást.
  4. Vaníliás cukorral megszórjuk a palacsintát, cikkekre vágjuk, és a forró puncsmártással tálaljuk. A mártásba közvetlenül tálalás előtt kis kockákra vágott őszibarackbefőttet keverünk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.