Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Alapételek

Tuti tippek a főzéshez: ettől lesz igazán jó a húsleves!

húsleves
Hogy mi kell a húslevesbe? Először is jó minőségű alapanyagok! A levesünket befolyásolja, milyen húsból, milyen zöldségből, milyen fűszerekkel és mennyi ideig készült. Ismerjünk meg közelebbről néhány gyakran használt hús- és zöldségleves-alapanyagot!
Leveskocka

Igazi nagy séfek soha nem használják, de a háziasszonyok többsége szívesen alkalmazza. Ellenzői szerint pusztán mesterséges ízfokozó, amely tele van tartósítószerrel és színezékkel, de mindenki tisztában van vele, hogy soha nem helyettesítheti az alaplét. Lehetőleg vásároljunk belőle biováltozatot.

Zeller

Már az ókorban is ismerték. A népi gyógyászatban is kedvelik, képes a vér savtalanítására. Vízhajtó hatású, tisztítja a májat, és segít enyhíteni az emésztési problémákkal járó tüneteket. Emellett afrodiziákumként is alkalmazzák. A konyhában kissé háttérbe szorult, legtöbbször csak húslevesekbe kerül. Pedig nyersen is finom: elég csak a világhírű Waldorf-salátára gondolni..

Sárgarépa

Közép-Ázsiából származik, de már az I. században ismerték Európában is. Magyarországon a XV. században vált népszerűvé. Sokféleképpen fogyasztható: nyersen, lereszelve, önállóan vagy leveles salátákkal egyaránt, ezenkívül minden zöldség- és húsleves egyik legfontosabb alapanyaga.

Természetesen klasszikus eleme még a levesnek a fehérrépa, a kelkáposzta, a karalábé, de kerülhet még paradicsom és paprika.

A hús

Klasszikus húsleveshez az alábbi fajták javasoltak:

Marhahús:
rostélyos, fartő, oldalas, szegy
leveshez való csont

Sertéshús:
karaj vagy tarjacsont

A sertéshús nem javasolt húsleveshez, ezért vagy csontlevest érdemes főzni az állat húsos csontjaiból, vagy más hússal készülő levest gazdagítani.

Baromfi:
csirke farhát, láb, comb (bőrével együtt)
tyúk (egészben)
galamb vagy fácán, esetleg kacsa
pulykanyak

Fűszerek

A húsleves klasszikus fűszere a feketebors, a vöröshagyma és a fokhagyma. De gyakran kerül bele petrezselyem, illetve szerecsendió-virág, esetleg kakukkfű vagy egy kis sáfrány.

Tipp

Ha húslevest készítünk, reszeljünk egy fél répát 1 ek felforrósított olajra. Pirítsuk néhány percig, majd szórjuk meg 1/4 tk őrölt pirospaprikával. Pirítsuk még 1 percig, majd adjuk a gyöngyözve forrdogáló leveshez. Csodálatos, aranysárga szín lesz a végeredmény.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.