A Jókai-bableves egy klasszikus magyar étel, amely gazdag ízvilágával különösen jólesik a hűvös, őszi napokon. A levesből nem hiányozhat a füstölt csülök, és persze a csipetke sem, hiszen ezek a hozzávalók teszik igazán laktatóvá ezt a népszerű fogást.
Ha kedvet kaptál a Vidék íze magazin nagyszerű receptjének az elkészítéséhez, akkor érdemes tudni, hogy azért nem főzzük bele a levesbe a csipetkét, mert ha marad belőle, az fel fogja szívni az összes levet – ezért lesz másnapra általában babfőzelék a levesből. Éppen ezért, jobban jársz, ha mindig csak annyi levest „csipetkézel” össze, amennyi el is fogy azonnal.
Így készül a Jókai-bableves, a Vidék íze magazin receptje alapján!
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
1 kicsi füstölt sertéscsülök
1 kis szál füstölt kolbász
2-3 közepes sárgarépa
1-2 közepes petrezselyemgyökér
1 darabka zeller
1-2 babérlevél
fekete bors
2 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
őrölt pirospaprika
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsiradék
A csipetkéhez:
1 tojás
12-15 dkg liszt
só
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a babot és a csülköt két külön edénybe.
Másnap leöntjük az áztatóvizeket. Két lábast előveszünk, egyikbe megy a bab, a másikba a csülök a babérlevéllel, mindkettőre öntünk friss vizet, és fedő alatt, kis lángon főzzük. A csülök akkor jó, amikor már egy-két mozdulattal ki tudjuk fordítani a csontot belőle. Kivesszük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, majd felkockázzuk.
A sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkockázzuk. Ha már majdnem puha a bab, hozzáöntjük a felvágott zöldségeket, és együtt főzzük, míg meg nem puhul az összes hozzávaló. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, a csülök főzőlevét (a babérlevelet már kidobjuk), az összevágott csülökhúst.
Egy kis serpenyőben paprikás rántást készítünk. Finomra vágjuk a felaprított vöröshagymát, két evőkanál zsiradékon kis sóval meghintve üvegesre pirítjuk. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, és fél percig együtt sütjük.
Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne körülbelül egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel felengedjük, majd hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez, és együtt még öt percig forraljuk. Megkóstoljuk, sóval és őrölt borssal ízesítjük, ha szükséges.
Tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.
Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást egy tálba ütjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény legyen a tészta. Pici darabokat csipkedünk le belőle, és tetszés szerint formázzuk. Bő, sós vízben kifőzzük, külön tányérban adjuk a leves mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.