Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Alapételek

Jókai-bableves: a füstölt csülök és a házi csipetke sem hiányozhat belőle

A Jókai-bableves egy klasszikus magyar étel, amely gazdag ízvilágával különösen jólesik a hűvös, őszi napokon. A levesből nem hiányozhat a füstölt csülök, és persze a csipetke sem, hiszen ezek a hozzávalók teszik igazán laktatóvá ezt a népszerű fogást.

Ha kedvet kaptál a Vidék íze magazin nagyszerű receptjének az elkészítéséhez, akkor érdemes tudni, hogy azért nem főzzük bele a levesbe a csipetkét, mert ha marad belőle, az fel fogja szívni az összes levet – ezért lesz másnapra általában babfőzelék a levesből. Éppen ezért, jobban jársz, ha mindig csak annyi levest „csipetkézel” össze, amennyi el is fogy azonnal.

Jókai bableves
A laktató Jókai bableves különösen jól esik a hűvös, őszi estéken
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a Jókai-bableves, a Vidék íze magazin receptje alapján!

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 1 kicsi füstölt sertéscsülök
  • 1 kis szál füstölt kolbász
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1-2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 darabka zeller
  • 1-2 babérlevél
  • fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 12-15 dkg liszt


Elkészítés:

  1. Előző este beáztatjuk a babot és a csülköt két külön edénybe. 
  2. Másnap leöntjük az áztatóvizeket. Két lábast előveszünk, egyikbe megy a bab, a másikba a csülök a babérlevéllel, mindkettőre öntünk friss vizet, és fedő alatt, kis lángon főzzük. A csülök akkor jó, amikor már egy-két mozdulattal ki tudjuk fordítani a csontot belőle. Kivesszük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, majd felkockázzuk. 
  3. A sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkockázzuk. Ha már majdnem puha a bab, hozzáöntjük a felvágott zöldségeket, és együtt főzzük, míg meg nem puhul az összes hozzávaló. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, a csülök főzőlevét (a babérlevelet már kidobjuk), az összevágott csülökhúst. 
  4. Egy kis serpenyőben paprikás rántást készítünk. Finomra vágjuk a felaprított vöröshagymát, két evőkanál zsiradékon kis sóval meghintve üvegesre pirítjuk. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, és fél percig együtt sütjük. 
  5. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne körülbelül egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel felengedjük, majd hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez, és együtt még öt percig forraljuk. Megkóstoljuk, sóval és őrölt borssal ízesítjük, ha szükséges. 
  6. Tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.
  7. Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást egy tálba ütjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény legyen a tészta. Pici darabokat csipkedünk le belőle, és tetszés szerint formázzuk. Bő, sós vízben kifőzzük, külön tányérban adjuk a leves mellé.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.