Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Alapételek

Jókai-bableves: a füstölt csülök és a házi csipetke sem hiányozhat belőle

A Jókai-bableves egy klasszikus magyar étel, amely gazdag ízvilágával különösen jólesik a hűvös, őszi napokon. A levesből nem hiányozhat a füstölt csülök, és persze a csipetke sem, hiszen ezek a hozzávalók teszik igazán laktatóvá ezt a népszerű fogást.

Ha kedvet kaptál a Vidék íze magazin nagyszerű receptjének az elkészítéséhez, akkor érdemes tudni, hogy azért nem főzzük bele a levesbe a csipetkét, mert ha marad belőle, az fel fogja szívni az összes levet – ezért lesz másnapra általában babfőzelék a levesből. Éppen ezért, jobban jársz, ha mindig csak annyi levest „csipetkézel” össze, amennyi el is fogy azonnal.

Jókai bableves
A laktató Jókai bableves különösen jól esik a hűvös, őszi estéken
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a Jókai-bableves, a Vidék íze magazin receptje alapján!

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 1 kicsi füstölt sertéscsülök
  • 1 kis szál füstölt kolbász
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1-2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 darabka zeller
  • 1-2 babérlevél
  • fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 12-15 dkg liszt


Elkészítés:

  1. Előző este beáztatjuk a babot és a csülköt két külön edénybe. 
  2. Másnap leöntjük az áztatóvizeket. Két lábast előveszünk, egyikbe megy a bab, a másikba a csülök a babérlevéllel, mindkettőre öntünk friss vizet, és fedő alatt, kis lángon főzzük. A csülök akkor jó, amikor már egy-két mozdulattal ki tudjuk fordítani a csontot belőle. Kivesszük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, majd felkockázzuk. 
  3. A sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkockázzuk. Ha már majdnem puha a bab, hozzáöntjük a felvágott zöldségeket, és együtt főzzük, míg meg nem puhul az összes hozzávaló. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, a csülök főzőlevét (a babérlevelet már kidobjuk), az összevágott csülökhúst. 
  4. Egy kis serpenyőben paprikás rántást készítünk. Finomra vágjuk a felaprított vöröshagymát, két evőkanál zsiradékon kis sóval meghintve üvegesre pirítjuk. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, és fél percig együtt sütjük. 
  5. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne körülbelül egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel felengedjük, majd hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez, és együtt még öt percig forraljuk. Megkóstoljuk, sóval és őrölt borssal ízesítjük, ha szükséges. 
  6. Tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.
  7. Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást egy tálba ütjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény legyen a tészta. Pici darabokat csipkedünk le belőle, és tetszés szerint formázzuk. Bő, sós vízben kifőzzük, külön tányérban adjuk a leves mellé.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.