Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Alapételek

Mennyei hó végi fogás: tejfölös felesborsó-leves

Az első kora tavaszi napokon is jól jöhet egy hüvelyesekből készített, melegítő leves. A felesborsót könnyen beszerezheted, egészséges és nagyon finom, sőt olcsó is, így ideális választás, ha hó végén picit jobban odafigyelsz a konyhapénzre.

Te szoktál felesborsóból főzeléket vagy levest készíteni? Ha nem, itt az idő, hogy kipróbáld ezt a minden boltban, zöldségesnél megtalálható hüvelyest beiktatni az étrendedbe. A felesborsó, vagy sárgaborsó nem más, mint hántolt, felezett zöldborsó, és bátran állíthatjuk, hogy az egyik legegészségesebb hüvelyes: magas a fehérjetartalma, bővelkedik B-vitaminban, folsavban és rostokban, viszont zsírtartalma minimális. Tavaszi fáradtság ellen is ideális, a benne található izoflavin, ami egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Most egy nagyon finom, laktató leves receptet hoztunk, próbáld ki, nem fogsz csalódni!

Akár önálló fogásként is megállja a helyét, de palacsintával igazán királyi menü! / Fotó és recept: Vidék íze magazin
Akár önálló fogásként is megállja a helyét, de palacsintával igazán királyi menü! / Fotó és recept: Vidék íze magazin


Hozzávalók:

  • 1 kis első füstölt csülök
  • 25 dkg feles borsó (sárga vagy zöld)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 közepes petrezselyemgyökér (vagy pasztinák)
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • őrölt pirospaprika
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. Átválogatjuk a borsót, pár órára hideg vízbe áztatjuk.
  2. Lesúroljuk a csülköt, belerakjuk egy fazékba, eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és kis lángon addig főzzük, míg félig meg nem puhul. Hagyjuk kicsit hűlni a levében.
  3. Közben a vöröshagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és egy másik fazékban, kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a felkockázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret (vagy pasztinákot). Kicsit pirítjuk együtt, majd meghintjük kevés őrölt pirospaprikával. Öntünk hozzá egy-két merőkanálnyit a csülök főzőlevéből.
  4. A csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk, ezt is hozzáadjuk, és kis lángon főzzük tovább a zöldséges levesben, közben, ha szükséges, adunk hozzá a főzőléből.
  5. Amikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a leszűrt, átmosott borsót, adunk hozzá még annyi főzőlevet, hogy összesen körülbelül kétliternyi legyen a leves, együtt készre főzzük. Közben megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Egy evőkanál lisztet vagy keményítőt elkeverünk kis hideg vízzel, hozzávegyítjük a tejfölt, majd besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt meghintjük egy kis összevágott petrezselyemmel.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.