Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Alapételek

Soha többet pékségből: így készítsd el otthon a sós négyest

A sós négyes egy valóban egyszerű, mégis nagyon kedvelt része a pékségek kínálatának. Érdemes megpróbálkozni az otthoni sütéssel, hiszen cseppet sem bonyolult feladat, viszont az íze garantáltan finomabb lesz, mint a boltban vásároltnak.

A sós négyes nevét az egyszerű formájáról kapta: a tészta négy részre van vágva vagy bemetszve, esetleg négy kifli van egymáshoz illesztve sütés előtt, így négyzet alakú vagy négy csíkra osztott sütiként kerül az asztalra. Népszerű választás reggelire vagy uzsonnára, és gyakran fogyasztják önmagában vagy egy csésze tea vagy kávé mellé. Emellett kiváló vendégváró falatként is, mivel gyorsan elkészíthető, és ízvilágával szinte mindenki kedvencének számít.

Sós négyes / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Sós négyes / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 90 g tejföl
  • 0,5 + 2,7 dl langyos víz
  • 0,5 dl étolaj

A sós pancshoz:

  • 1 tk. só
  • 2 ek. liszt
  • annyi víz, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk

Elkészítése:

  1. Fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a 2,7 deci langyos vizet, a tejfölt, az olajat, a felhabosodott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Ha megkelt, párszor odacsapjuk a munkalaphoz, ettől puhább lesz a tészta. 16 részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, és letakarva ismét 10 percig pihentetjük. Utána mindegyik gombócot ovális lappá nyújtjuk, és egyenes kiflivé tekerjük. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, 4-4 kiflit szorosan egymás mellé helyezünk rá. Letakarjuk, megint 20 percig kelesztjük.
  3. Összekeverjük a sós pancsot. Annyi vizet adunk a sóhoz és a liszthez, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk. Habzsákba töltjük, és megcsorgatjuk a kifliket. Letakarjuk, és még 20 percig hagyjuk kelni.
  4. Végül 200 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 10 perc alatt megsütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.