A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Desszert

Így lesz tökéletes az aranygaluska - tippek a tésztagyúrástól a sodóig

A tél a kényeztető kelt tészták időszaka. Ilyenkor jól esik a sütő melege, s a kész, vajban, tojásban gazdag tésztának is van helye a gyomrunkban. Az aranygaluska lényege ugyanis a bőség, mindenből van benne, ami egy édes kelt tésztába van, s nem is kevés.

A tejjel, esetleg tejszínnel, vajjal és tojássárgájával készített édes kelt tészta előállítása egy dagasztó karral rendelkező mixer esetében már könnyedén megvalósítható. Az élesztő sem akkora mumus, mint gondolnánk, ha nem bízunk a tejben való futtatás sikerében, akkor a tésztába szükséges cukormennyiséget porcukorból kimérve, a megfelelő mennyiségű élesztőt hozzáadva is megoldható a dolog. Csupán annyi dolgunk van, hogy a porcukorban elmorzsoljuk a friss élesztőt, s a végeredményül kapott krémes, lágy masszát belekeverjük a tésztához langyosított tejbe, tejszínbe. A cukornak köszönhetően az élesztőnk azonnal dolgozni kezd, így biztos a siker.

A kelt tészták királynője az aranygaluska
A kelt tészták királynője az aranygaluska

Az elkészült tésztát konyharuhával fedve, vagy nagyobb nejlonzacskóba húzva (az egész keverőtálat bele kell tenni, a zacskó száját összefogni) hagyjuk kelni, majd pogácsaszaggatóval születhetnek a galuskák. A legjobb, ha bő ujjnyi vastagra hagyott tésztából viszonylag kis pogácsákat szaggatunk, így születnek a legszebb rögei az aranygaluskának.

A tészta csak az egyik rafinéria a dologban, a másik, annak az elhelyezése. Akkor kapjuk a legjobb eredményt, ha a rögöket darabonként megmártjuk olvasztott vajban, mielőtt egymás mellé helyeznénk. Így minden darab könnyedén szét fog gurulni, s a vajnak köszönhetően a szintek közé kerülő cukrozott diót is sokkal jobban felveszi a tészta.

A sodótól fénylik igazán az aranygaluskánk
A sodótól fénylik igazán az aranygaluskánk

A klasszikus aranygaluskába cukorral kevert darált dió kerül, de ha valamiért ezzel nem szimpatizálunk vagy a családunkban van aki nem szereti vagy épp allergiás a dióra, akkor nyugodtan kerülhet a tésztába más töltelék is .

Aranygaluska mákkal
Aranygaluska mákkal

Az aranygaluska nem teljes sodó nélkül . A kissé tömény tésztát ezzel a gazdag, vaníliás, citrom- vagy narancshéjtól illatos krémmel tesszük teljessé, ettől fénylik igazán az aranygaluskánk .

ARANYGALUSKA, A DESSZERTEK KIRÁLYNŐJE - TÖBB MINT 20 SZUPER RECEPT >>>
A TÖKÉLETES KELT TÉSZTA >>>
A KELT TÉSZTÁK KIRÁLYNŐJE: AZ ARANYGALUSKA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.