A klasszikus, szalagos fánk,a berliner élesztővel készül. Mivel édes kelt süteményről van szó, ezért viszonylag gazdag tésztával dolgozunk, azaz bőven mehet bele a vaj és a tojássárgája is. Ezen kívül a jó fánkba nem árt egy kevés (50 dkg finomliszthez legalább ½ dl) rum, vagy más alkohol, amelytől nem lesz alkoholos a tészta, ellenben sokkal könnyebb, levegősebb lesz az eredmény és sütés közben kevesebb olajat is szív magába.
A kelt tésztás fánknál külön szertartások alakultak ki az idők folyamán, hogy hogyan pihentessük, hogyan süssük a tésztát. A megkelt tésztát finoman át kel gyúrni, majd ujjnyira nyújtani, kiszaggatni és a tésztapogácsákat kelni hagyni. A tészta közepén üthetünk egy nagyobb lyukat is, kezdő háziasszonyoknak erőteljesen javasolt, a lyukas fánk könnyebben átsül, biztosan nem marad nyers a tészta közepe. A tésztát ezután újra kelni hagyjuk, lefedve, szobahőmérsékleten, majd nagyjából fél órával később kisütjük.
Sütéshez nagyon jó választás a kókuszolaj, amelytől nem lesz olajszag az otthonunkban, s nem nehezíti el a tésztát. A forró, de nem túl forró zsiradékba a fánkokat először fedve sütjük, majd miután megfordítottuk őket, már fedő nélkül figyeljük, hogy mikor kerüljenek a törlőpapíros tányérokra.
Ha nem szeretnénk élesztővel dolgozni, akkor jó választás lehet a ropogós végeredménnyel szolgáló csöröge fánk, amelyet csak be kell gyúrni, majd kinyújtani, derelyevágóval vagy késsel ügyesen felmetélni és forró, de nem lobogó zsiradékban kisütni. A csörögefánkba is sok tojássárgája, vaj kerül, valamint itt is jó helyen van egy kis rum. Akkor kapjuk a legszebb csörögéket, ha a felmetszett téglalapok közepét bevágjuk és az egyik végét átbújtatjuk rajta.
Ha nem szeretnénk kelt tésztával dolgozni, de mégis a nagyobb, pufók fánkokra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sütőporral készített tésztákat is. Ezekbe a tésztákba kerülhet tejföl, túró, ricotta, természetesen több tojás is. A lényeg az, hogy jó állagú tésztát kapjunk, amelyet utána egy nagyobb kanál segítségével könnyedén a forró, de nem túl forró zsiradékba beleszaggathatunk. Az elkészült fánkokat célszerű minden esetben törlőpapíros tányérra kiemelni, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk a papírral.
A fánkokat kedvünk szerint ízesíthetjük. A tésztához adhatunk egy kevés vaníliát, őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót vagy épp egy citrom, mandarin vagy narancs lereszelt héját is. A fánkjainkat nem csak fűszerekkel ízesíthetjük, meg is tölthetjük őket: pudingot, lekvárt, különféle krémeket csempészhetünk a közepébe, de olvasztott csokoládéval, cukormázzal, vajkrémmel vagy akár fondant-nal is bevonhatjuk az elkészült tésztáinkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.