A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A farsangi időszak elengedhetetlen finomsága a fánk, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Sokak nagy kihívásnak érzik a kelt tésztával való munkát, így nekik jó hír, hogy jóféle fánkot nem csak élesztős tésztából lehet készíteni.
Szalagos, mázas, klasszikus

A klasszikus, szalagos fánk,a berliner élesztővel készül. Mivel édes kelt süteményről van szó, ezért viszonylag gazdag tésztával dolgozunk, azaz bőven mehet bele a vaj és a tojássárgája is. Ezen kívül a jó fánkba nem árt egy kevés (50 dkg finomliszthez legalább ½ dl) rum, vagy más alkohol, amelytől nem lesz alkoholos a tészta, ellenben sokkal könnyebb, levegősebb lesz az eredmény és sütés közben kevesebb olajat is szív magába.

A kelt tésztás fánknál külön szertartások alakultak ki az idők folyamán, hogy hogyan pihentessük, hogyan süssük a tésztát. A megkelt tésztát finoman át kel gyúrni, majd ujjnyira nyújtani, kiszaggatni és a tésztapogácsákat kelni hagyni. A tészta közepén üthetünk egy nagyobb lyukat is, kezdő háziasszonyoknak erőteljesen javasolt, a lyukas fánk könnyebben átsül, biztosan nem marad nyers a tészta közepe. A tésztát ezután újra kelni hagyjuk, lefedve, szobahőmérsékleten, majd nagyjából fél órával később kisütjük.

FARSANGI, CSÖRÖGE ÉS TÚRÓ - ISTENI FÁNKOK, MINDEN MENNYISÉGBEN! >>>

Sütéshez nagyon jó választás a kókuszolaj, amelytől nem lesz olajszag az otthonunkban, s nem nehezíti el a tésztát. A forró, de nem túl forró zsiradékba a fánkokat először fedve sütjük, majd miután megfordítottuk őket, már fedő nélkül figyeljük, hogy mikor kerüljenek a törlőpapíros tányérokra.

CHURROS, ÉCLAIRE, OLIEBOL ÉS BEIGNET: FÁNKOK A NAGYVILÁGBÓL >>>
Csöröge

Ha nem szeretnénk élesztővel dolgozni, akkor jó választás lehet a ropogós végeredménnyel szolgáló csöröge fánk, amelyet csak be kell gyúrni, majd kinyújtani, derelyevágóval vagy késsel ügyesen felmetélni és forró, de nem lobogó zsiradékban kisütni. A csörögefánkba is sok tojássárgája, vaj kerül, valamint itt is jó helyen van egy kis rum. Akkor kapjuk a legszebb csörögéket, ha a felmetszett téglalapok közepét bevágjuk és az egyik végét átbújtatjuk rajta.

Sütőporos fánkok

Ha nem szeretnénk kelt tésztával dolgozni, de mégis a nagyobb, pufók fánkokra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sütőporral készített tésztákat is. Ezekbe a tésztákba kerülhet tejföl, túró, ricotta, természetesen több tojás is. A lényeg az, hogy jó állagú tésztát kapjunk, amelyet utána egy nagyobb kanál segítségével könnyedén a forró, de nem túl forró zsiradékba beleszaggathatunk. Az elkészült fánkokat célszerű minden esetben törlőpapíros tányérra kiemelni, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk a papírral.

Ízesítés

A fánkokat kedvünk szerint ízesíthetjük. A tésztához adhatunk egy kevés vaníliát, őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót vagy épp egy citrom, mandarin vagy narancs lereszelt héját is. A fánkjainkat nem csak fűszerekkel ízesíthetjük, meg is tölthetjük őket: pudingot, lekvárt, különféle krémeket csempészhetünk a közepébe, de olvasztott csokoládéval, cukormázzal, vajkrémmel vagy akár fondant-nal is bevonhatjuk az elkészült tésztáinkat.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FARSANGI FÁNK - 5 TIPP SÜTÉSHEZ ÉS TÁLALÁSHOZ >>>

Házigazdánk további cikkeit itt találod >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.