Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Desszert

Így készíthetsz tökéletes aranygaluskát

Aranygaluska vaníliamártással
A cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta elkészítése kétségkívül munka- és időigényes. Az aranygaluska minden fáradságot megér.

Ismerd meg a fortélyokat, és kezdő háziasszonyként is olyan finom desszerttel lepheted meg a szeretteidet, mint amilyennel téged örvendeztetett meg gyerekkorodban a nagyi!

1. Az aranygaluska Dagasztása

Neked már nem kell kézzel vagy nagy fejű fakanállal összedolgozni az aranygaluska hozzávalóit, elég bekapcsolni a tálcás konyhai robotgépet vagy a kenyérsütőt. Ekkor is fontos azonban, hogy a lisztet előzőleg átszitáld, majd úgy tedd az alapanyagokat az üstbe, hogy a kovász ne érintkezzék közvetlenül a sóval és a cukorral. Máskülönben ezek nedvességet vonnak el az élesztőgombákból, amelyek nem tudják megfelelően kifejteni a kelesztő hatásukat.

A receptedben megadott mennyiségű tejből tarts vissza egy keveset, hogy a maradékkal szabályozni tudd a tészta állagát. Akkor jó, ha könnyű, lágy és kissé nyúlós.

2. Kelesztés

A kidagasztott aranygaluska tésztát hablapát segítségével költöztesd át egy vékonyan kiolajozott nagy tálba, ebből kelesztés után szinte magától kicsusszan majd. Formázd cipó alakúra, és simogasd meg olajos kézzel a tetejét, hogy ne száradjon kérgesre. Ezután takard le tiszta konyharuhával vagy tapassz folpakot a kelesztőtál szájára, tedd huzatmentes helyre, és várd meg türelmesen, hogy szobahőmérsékleten a kétszeresére dagadjon.

3. Az aranygaluska Szaggatása

A megkelt tésztát borítsd liszttel meghintett munkalapra és szórj egy kevés lisztet a tetejére is. Ezután nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és kiszúróval szaggasd ki kb. dió nagyságúra. Nem lesznek leeső részek, amiket össze kell gyúrni, majd ismét kinyújtani, ha korongok helyett félholdakat vágsz ki a tésztából. A korongokat formázd kis gömbökké, a félholdakat hagyd úgy.

4. így rétegezd az aranygaluskát

Kenj ki az oldalán is egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát vagy lábost vékonyan zsiradékkal, majd egyenletesen hintsd meg liszttel, esetleg finom zsemlemorzsával. Ezután rakj le a forma aljára egy sort az olvasztott vajban megforgatott és a cukros-citromhéjas darált dióban meghempergetett tésztadarabokból, majd folytasd a rétegezést. Haladósabb lesz a munka, ha a soronként lerakott darabokat meglocsolod a vajjal úgy, hogy közéjük is jusson. Ne felejts el minden réteget megszórni a diós keverékkel! Végül takard le a formát és keleszd a tésztát további kb. 30 percig.

5. Az aranygaluska Sütése

Melegítsd elő a sütőt a receptedben megadott hőfokra, és légkeverés nélkül süsd meg a galuskákat szép aranyszínűre. Röviddel a megadott idő letelte előtt ellenőrizd a tésztát, hogy ne égjen meg. A sütőből kivéve kapcsold le a tortakarimát vagy pihentesd a forró tésztát a lábosban pár percet, mielőtt kiszeded a galuskákat. Ha gondosan vajaztál, akkor könnyen szétválaszthatók és adagonként mutatósan elrendezhetők desszertestálkákban vagy -kelyhekben.

6. Szósztippek

Miközben sül a tészta, kényelmesen elkészíthetsz egy vaníliaöntetet vagy egy habgaluska nélküli madártejet, ünnepi alkalmakra pedig egy bor- vagy pezsgősodót a felnőtteknek. Csorgasd bármelyiket a még langyos aranygaluskákra, hadd fürödjenek benne!




Próbáld ki ezeket a recepteket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.