A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Desszert

Máglyarakás a világ körül - Van, ahol madártejjel öntik nyakon a pékárut

Máglyarakás briósból
Te is gondolkodtál már azon, hogy honnan ered az egyik legkedveltebb őszi-téli desszert, a máglyarakás neve?

Kifli, vagy kalács, tej, alma, lekvár, sok cukor, tojás és mazsola – ezek a máglyarakás legfontosabb hozzávalói, de ma már számos verzió létezik. A máglyarakás tulajdonképpen a magyarok kenyérpudingja, ami igazán pénztárcakímélő fogás, hiszen az alapanyagok többsége megtalálható a kamrában, és a hűtőben, így hónap végén sem kell bevásárolni miatta.

Kenyér puding konyakos mázzal
Kenyér puding konyakos mázzal



Minden országnak megvan a maga népszerű kenyérpudingja. Az alap a legtöbb helyen ugyanaz, vagyis szikkadt kifli, briós, zsömle, esetleg kalács. Aztán jöhet tetszés szerint a többi hozzávaló. Van, ahol ez szörp, kandírozott gyümölcs, whiskey szósz vagy juhar szirup. Hong Kongban például madártejet öntenek a pékárura és azt küldik be a sütőbe pirulni, végül szerecsendiót reszelnek a tetejére. Belgiumban – hasonlóan hozzánk - barna cukorral, fahéjjal mazsolával és almával turbózzák fel a kenyeret. Kanadábal természetesen juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást.

A kérdés már csak az, hogy mégis miért hívják itthon máglyarakásnak ezt a süteményt , és van-e bármi köze a boszorkányokhoz? Nos, a szóbeszéd szerint nincs. Nevét, a tetejére halmozott lángokat formázó tojáshabról kapta, ami sütés közben megpirul és egy máglyarakás vörösen égő farakásához hasonlít.

MÁGLYARAKÁS recept >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.