Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Desszert

Máglyarakás a világ körül - Van, ahol madártejjel öntik nyakon a pékárut

Máglyarakás briósból
Te is gondolkodtál már azon, hogy honnan ered az egyik legkedveltebb őszi-téli desszert, a máglyarakás neve?

Kifli, vagy kalács, tej, alma, lekvár, sok cukor, tojás és mazsola – ezek a máglyarakás legfontosabb hozzávalói, de ma már számos verzió létezik. A máglyarakás tulajdonképpen a magyarok kenyérpudingja, ami igazán pénztárcakímélő fogás, hiszen az alapanyagok többsége megtalálható a kamrában, és a hűtőben, így hónap végén sem kell bevásárolni miatta.

Kenyér puding konyakos mázzal
Kenyér puding konyakos mázzal



Minden országnak megvan a maga népszerű kenyérpudingja. Az alap a legtöbb helyen ugyanaz, vagyis szikkadt kifli, briós, zsömle, esetleg kalács. Aztán jöhet tetszés szerint a többi hozzávaló. Van, ahol ez szörp, kandírozott gyümölcs, whiskey szósz vagy juhar szirup. Hong Kongban például madártejet öntenek a pékárura és azt küldik be a sütőbe pirulni, végül szerecsendiót reszelnek a tetejére. Belgiumban – hasonlóan hozzánk - barna cukorral, fahéjjal mazsolával és almával turbózzák fel a kenyeret. Kanadábal természetesen juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást.

A kérdés már csak az, hogy mégis miért hívják itthon máglyarakásnak ezt a süteményt , és van-e bármi köze a boszorkányokhoz? Nos, a szóbeszéd szerint nincs. Nevét, a tetejére halmozott lángokat formázó tojáshabról kapta, ami sütés közben megpirul és egy máglyarakás vörösen égő farakásához hasonlít.

MÁGLYARAKÁS RECEPT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.