Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Desszert

Máglyarakás a világ körül - Van, ahol madártejjel öntik nyakon a pékárut

Máglyarakás briósból
Te is gondolkodtál már azon, hogy honnan ered az egyik legkedveltebb őszi-téli desszert, a máglyarakás neve?

Kifli, vagy kalács, tej, alma, lekvár, sok cukor, tojás és mazsola – ezek a máglyarakás legfontosabb hozzávalói, de ma már számos verzió létezik. A máglyarakás tulajdonképpen a magyarok kenyérpudingja, ami igazán pénztárcakímélő fogás, hiszen az alapanyagok többsége megtalálható a kamrában, és a hűtőben, így hónap végén sem kell bevásárolni miatta.

Kenyér puding konyakos mázzal
Kenyér puding konyakos mázzal



Minden országnak megvan a maga népszerű kenyérpudingja. Az alap a legtöbb helyen ugyanaz, vagyis szikkadt kifli, briós, zsömle, esetleg kalács. Aztán jöhet tetszés szerint a többi hozzávaló. Van, ahol ez szörp, kandírozott gyümölcs, whiskey szósz vagy juhar szirup. Hong Kongban például madártejet öntenek a pékárura és azt küldik be a sütőbe pirulni, végül szerecsendiót reszelnek a tetejére. Belgiumban – hasonlóan hozzánk - barna cukorral, fahéjjal mazsolával és almával turbózzák fel a kenyeret. Kanadábal természetesen juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást.

A kérdés már csak az, hogy mégis miért hívják itthon máglyarakásnak ezt a süteményt , és van-e bármi köze a boszorkányokhoz? Nos, a szóbeszéd szerint nincs. Nevét, a tetejére halmozott lángokat formázó tojáshabról kapta, ami sütés közben megpirul és egy máglyarakás vörösen égő farakásához hasonlít.

MÁGLYARAKÁS recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.