Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Desszert

Mézeskalács, bejgli, mézes krémes és zserbó: téli szezon a cukrászdákban

zserbó
Az őszi-téli szezonban a cukrászdák kínálata is megváltozik. A nyári habos, könnyű sütemények helyét átveszik a szezon sztárjai, előtérbe kerülnek a nagy klasszikusok, s a - gasztronómiába egyre nagyobb hangsúllyal jelen levő - szezonalitásnak megfelelően nagy szerepet kapnak az évszaknak megfelelő alapanyagokból készített finomságok is.

Ahogy bejönnek a nyirkos, hűvös napok, úgy tűnik tova a fagylaltos pult sokszínű választéka, ha nem is szűnik meg teljesen, de a magyar fogyasztás drasztikus visszaesésével egyenes arányban összemegy, a kedvencek maradnak, a többiek helyét átveszik a sütemények.

A sütemények esetében egyértelműen hódítanak a karácsonyi ünnepkört megelőlegező fogások, beköltözik a pultba a pozsonyi kifli, nagyobb teret kapnak a mézeskalácsok, a különféle puszedlik, s ahogy haladunk az őszből a télbe, úgy jelenik meg a bejgli, a fatörzs torta, a zserbó, a mézes krémes számos változata.

ZSERBÓ - AZ EREDETI RECEPT >>>

De az évszakváltást nem kizárólag a szezonálisan felmerülő igények kiszolgálását jelenti, hanem azt is, hogy az őszi-téli zöldség- és gyümölcskínálat, valamint a frissen begyűjtött magvak képezik a legtöbb sütemény alapját. Ilyenkor tér vissza az almás pite, jelenik meg a friss dióval megszórt női szeszély, a nyári gyümölcsökből született aszalványokban gazdag őzgerinc. A nyáron befőzött barack- és más gyümölcslekvár szintén számos desszertben visszaköszön.


A hideg idő kedvez a különféle kelt tésztáknak, a klasszikus cukrásztermékek mellett ebben az időszakban – sok cukrászdában – több klasszikus péksütemény is újra terítékre kerül. A bukta, a magvas-, tepertős-, sajtos pogácsák, a különféle kelt tésztás vagy épp leveles tésztával készített tekercsek mind-mind a téli szezon comfort foodjai közé tartoznak.


Az évszaknak megfelelő hagyományos sütemények elkészítése mellett a cukrászok új utakra is szívesen merészkednek, előszeretettel kísérleteznek, a nemzetközi tapasztalataikat a hazai alapanyagokkal ötvözve alkotnak újabb és újabb desszerteket. Az elmúlt 10 év slágertermékének is tekinthető sütőtök is többféle süteményben megjelenik, a különböző piskóták mellett töltelékként, sajttorta formájában, vagy épp egy tányérdesszerthez kínált krémként kerülhet a vendégek asztalára.


Télidőben a csokoládé is nagyobb hangsúlyt kap, a tartalmasabb, kalóriadúsabb süteményekben markánsan megjelenik ez a sokak által nagyon kedvelt alapanyag, de a melengető, forró italok kínálatában is előkelő helyre lép. A csokoládé sokféle módon megjelenhet a süteményekbe, a különféle tészták ízesítése mellett töltelékként is jelentős szerephez jut számtalan desszertben, péksüteményben.


Az utóbbi években a cukrászdák nem csak a hagyományos módon állnak át a téli üzemmódra, hanem megjelentek a különféle szezonális szortiment is, ami nem más, mint egy komplett, a többi süteménytől kicsit eltérő logika mentén megalkotott desszertcsapat, amit a cukrász egy gondolati ív mentén alkotott meg. Ilyen lehet például egy monarchiabeli süteményeket felvonultató kollekció, egy bizonyos termékcsoport köré rendezett válogatás, vagy épp a vendégek által kedvelt nyári fagylaltok süteménybe történő újraértelmezése.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.