Ahogy bejönnek a nyirkos, hűvös napok, úgy tűnik tova a fagylaltos pult sokszínű választéka, ha nem is szűnik meg teljesen, de a magyar fogyasztás drasztikus visszaesésével egyenes arányban összemegy, a kedvencek maradnak, a többiek helyét átveszik a sütemények.
A sütemények esetében egyértelműen hódítanak a karácsonyi ünnepkört megelőlegező fogások, beköltözik a pultba a pozsonyi kifli, nagyobb teret kapnak a mézeskalácsok, a különféle puszedlik, s ahogy haladunk az őszből a télbe, úgy jelenik meg a bejgli, a fatörzs torta, a zserbó, a mézes krémes számos változata.
ZSERBÓ - AZ EREDETI RECEPT >>>
De az évszakváltást nem kizárólag a szezonálisan felmerülő igények kiszolgálását jelenti, hanem azt is, hogy az őszi-téli zöldség- és gyümölcskínálat, valamint a frissen begyűjtött magvak képezik a legtöbb sütemény alapját. Ilyenkor tér vissza az almás pite, jelenik meg a friss dióval megszórt női szeszély, a nyári gyümölcsökből született aszalványokban gazdag őzgerinc. A nyáron befőzött barack- és más gyümölcslekvár szintén számos desszertben visszaköszön.
A hideg idő kedvez a különféle kelt tésztáknak, a klasszikus cukrásztermékek mellett ebben az időszakban – sok cukrászdában – több klasszikus péksütemény is újra terítékre kerül. A bukta, a magvas-, tepertős-, sajtos pogácsák, a különféle kelt tésztás vagy épp leveles tésztával készített tekercsek mind-mind a téli szezon comfort foodjai közé tartoznak.
Az évszaknak megfelelő hagyományos sütemények elkészítése mellett a cukrászok új utakra is szívesen merészkednek, előszeretettel kísérleteznek, a nemzetközi tapasztalataikat a hazai alapanyagokkal ötvözve alkotnak újabb és újabb desszerteket. Az elmúlt 10 év slágertermékének is tekinthető sütőtök is többféle süteményben megjelenik, a különböző piskóták mellett töltelékként, sajttorta formájában, vagy épp egy tányérdesszerthez kínált krémként kerülhet a vendégek asztalára.
Télidőben a csokoládé is nagyobb hangsúlyt kap, a tartalmasabb, kalóriadúsabb süteményekben markánsan megjelenik ez a sokak által nagyon kedvelt alapanyag, de a melengető, forró italok kínálatában is előkelő helyre lép. A csokoládé sokféle módon megjelenhet a süteményekbe, a különféle tészták ízesítése mellett töltelékként is jelentős szerephez jut számtalan desszertben, péksüteményben.
Az utóbbi években a cukrászdák nem csak a hagyományos módon állnak át a téli üzemmódra, hanem megjelentek a különféle szezonális szortiment is, ami nem más, mint egy komplett, a többi süteménytől kicsit eltérő logika mentén megalkotott desszertcsapat, amit a cukrász egy gondolati ív mentén alkotott meg. Ilyen lehet például egy monarchiabeli süteményeket felvonultató kollekció, egy bizonyos termékcsoport köré rendezett válogatás, vagy épp a vendégek által kedvelt nyári fagylaltok süteménybe történő újraértelmezése.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.