1. A tükörtojást vaj vagy margarin helyett készítsd szénsavas ásványvízzel: az íze ugyanolyan lesz, viszont sok zsírt megspórolhatsz vele. Forralj fel hozzá 2 ek vizet egy serpenyőben, és ebben süsd meg a tojásokat.
2. A krémleveseket és a szószokat főzőtejszín helyett készítsd sűrített tejjel. A kaukázusi kefir még egészségesebb megoldás!
3. Teflonbevonatos edényt, wokot használva jóval kevesebb zsiradék kell az étel elkészítéséhez.
4. Mielőtt kivajazod a sütőformát vagy a tepsit, kis időre tedd be az előmelegített sütőbe. A meleg fémet könnyebb megkenni a vajjal és a margarinnal, így kevesebb kell majd belőlük.
5. A ropogós sült burgonyát nem csak fritőzben lehet elkészíteni. Íme, a zsírszegényváltozat: a nyers krumplit hámozd meg, szeleteld fel, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtess rá egy kevés olajat, jól keverd össze, sózd, borsozd meg, és 200 fokon süsd kb. 40 percig.
6. A krumplisaláta kalóriaszegényebb lesz, ha az öntetnél a majonézt részben vagy teljesen natúr joghurttal helyettesíted.
7. Sűrítsd a zöldséglevest főzőtejszín helyett krumplipüréporral. Sok kalóriát megspórolhatsz vele, és a végeredmény ugyanolyan krémes lesz.
8. A krémleveseket és a szószokat tejföl helyett 1 ek zsírszegény túróval vagy "cottage cheese"-zel is besűrítheted. A túró remek állagot ad az ételnek.
9. A szalonnát, a húst vagy más sülteket a serpenyőből kivéve előbb tedd a konyhai papírtörlőre, és kézzel megnyomkodva itasd le róluk a felesleges zsiradékot.
10. Zsírszegény mogyorós vagy diós sütemény: a receptben előírt mennyiségű olajos mag felét helyettesítsd zabpehellyel! Ha előtte zsiradék nélkül meg is pirítod egy serpenyőben, pompás aromát kap tőle a sütemény!
11. A rakott és a csőben sült ételek tetejére szórandó reszelt sajt felét cseréld le korpás zsemlemorzsára. Az sem árt, ha a sajt eleve zsírszegény fajta.
12. Diétásabb lesz a fasírt, ha a masszájába zsemlemorzsa vagy kinyomkodott zsemle helyett 2 ek túrót teszel.
Tipp: Fritőz helyett a sütőben süsd meg a húsgolyókat:180 fokon kb. 30 perc alatt elkészülnek!
13. A salátaönteteknél az olaj felét váltsd ki zöldségleves-alaplével. Használj minél több friss zöldfűszert a dresszing ízesítéséhez!
14. Müzli házilag
A legtöbb bolti keverékben rengeteg a cukor, és ha sok olajos mag van bennük, akkor a zsírtartalmuk is elég magas. Jobb, ha saját magad állítod össze a reggeli müzlidet zabpehelyből, esetleg zabkorpából, pár szem mandulából vagy dióból és friss idénygyümölcsökből. Némi zsírszegény tejet is adhatsz hozzá!
15. Sovány szószok, mártások
Finomabb és egészségesebb, ha magad készíted el a szószokat és a mártásokat, mert a bolti változatok túl sok zsírt, cukrot és sót tartalmazhatnak. A leggyorsabb verzió: turmixolj össze apróra vágott hagymát, paradicsomot, fokhagymát, csilit, zöldfűszereket és ízlés szerinti főtt zöldségeket, főzd fel, és már kész is a mártás!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.