Jenny Craig alapötlete pofonegyszerű: aki le akar fogyni, napi 1500 kalóriánál többet nem vehet magához. A program résztvevői Amerikában ezt a kalóriamennyiséget készételekből nyerik, amiket Jenny Craigtől kell megvásárolniuk minden héten – cirka 65 euróért, azaz 17 000 forintért.
Ezt azonban megspórolhatod, hiszen a vékonyító-fogyasztó ételeket otthon is könnyedén el lehet készíteni. Összeállítottunk egy mintanapot. Az amerikai szabály szerint a napi tápanyagmennyiség 50% szénhidrátból, 30% fehérjéből és mindössze 20% zsírból állhat. A bemutatott ételek tápértéke mindössze 1000 kalória, vagyis nap közben még 500 kalóriányi rágcsálnivalót is magadhoz vehetsz: mondjuk egy joghurtot, egy maréknyi mogyorót, két almát vagy egy tejeskávét.
Jenny Craignél elsőként a következő történik: minden résztvevőt lefotóznak, illetve megmérik a súlyát. Így mindenki világosan láthatja, hogy milyen nem akar lenni többé. Keress magadnak valakit, akiben megbízol (barátnő, testvér, édesanya), és aki meg tudja tenni ugyanezt. Kéthetente beszéljetek meg egy újabb időpontot, ilyenkor ismét készíthettek egy fotót, illetve feljegyezhetik a testsúlyodat. Lehetőleg mindig fehérneműben mérd magad. Az értékeket jegyezd fel egy füzetbe, amibe a fotókat is be tudod ragasztani. Ha elgyengülnél, csak nézd meg az eddig elért eredményt, ez majd ismét motiválni fogj!
20% zsír: mindig olívaolajat vagy más növényi olajat használj, margarint és vajat minél kevesebbet! Kerüld a chipset és a tejszínt.
30% fehérje: hal, sajt, joghurt, tojás és hús. Legjobb a filé, amiről távolítsd el a zsíros részeket.
50% szénhidrát: étkezésünk alapját képezik. Tésztából, rizsből és pékáruból mindig válaszd a teljes értékű terméket. Krumplit is bátran fogyaszthatsz!
A napi bevitt táplálék fele szénhidrátokból áll, mivel ezek sokáig biztosítják a jóllakottság érzést – különösen a teljes értékűek!
A szénhidrátokhoz tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, ezekből lehetőleg minél többet fogyasszó, mégpedig nyers formában.
Ügyelj arra, hogy a gyümölcsöt étkezés előtt minimum fél órával edd meg.
Reggelente megteszi egy joghurt, este pedig egy szelet kenyér is, pulykasonkával vagy sajttal. Így optimális mértékben látod el a szervezeted fehérjével.
Egy kevés vaj, margarin vagy olaj még belefér, de el a kezekkel a chipstől, a csokitól és a hasonló finomságoktól!
Reggeli
Gyümölcssaláta ropogós zabpehellyel
Hozzávalók (1 személyre):
70 g fagyasztott málna, 50 g fagyasztott szeder, 60 g fagyasztott ribizli, 125 g fagyasztott eper, 1 nektarin, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál zabpehely, cukor, 60 g aludttej
Elkészítés:
Válogassuk ki a málnát, a szedert, a ribizlit. Felezzük meg az eperdarabokat. A nektarint vágjuk le a magjáról. Az előkészített gyümölcsöket keverjük össze a mézzel és a citromlével. A zabpelyhet pirítsuk meg egy teflonedényben, zsír vagy olaj nélkül. Szórjuk meg egy kevéske cukorral, és karamellizáljuk. Szórjuk egy darab alufóliára, és hagyjuk kihűlni. A gyümölcsöket keverjük össze az aludttejjel, majd tegyük bele a zabpelyhet.
Energitartalom: kb. 310 kcal
VAGY:
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre vagy zsömlére kenjünk vékony rétegben alacsony zsírtartalmú sajtkrémet. Tehetünk rá egy szelet pulykasonkát is. Ehetünk hozzá friss paradicsomot vagy paprikát.
Ebéd
Spagetti rukkolával és gombával
Hozzávalók (1 személyre):
60 g laskagomba, 1/2 gerezd fokhagyma, 75 g spagetti, 1 teáskanál olívaolaj, 1/2 teáskanál zöldséglé, 1 paradicsom, pár rukkolalevél, só, bors, 40 g reszelt parmezán
Elkészítés:
Vágjuk fel a gombát darabokra, aprítsuk fel a fokhagymát. Főzzük meg a spagettit. A gombát forró olajban süssük meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd öntse fel 75 ml vizzel. Keverjük össze, 5 percig főzzük. Daraboljuk fel a paradicsomot, tisztítsuk meg a rukkolát és tépjük darabokra. A tésztát a paradicsommal és a rukkolával együtt adju a szószhoz. Ízesítsük sóval és borssal. Szórjuk meg parmezánnal.
Energitartalom: kb. 350 kcal
VAGY:
75 g kagylótésztát főzzünk meg, majd hagyjuk kihűlni. Vágjunk darabokra 1 almát. Keverjünk össze 100 g natúr joghurtot 2 evőkanál ananászlével, 1 evőkanál mentával és 100 g szárított ananásszal. Mindezt adjuk a tésztasalátához.
Vacsora
Karfiolsaláta
Hozzávalók (1 személyre):
180 g krumpli, 125 g karfiol, 1 evőkanál tej, 1 tojás, 60 g paradicsom, 2 marék snidling, 75 g natúr joghurt, kevés citromlé, 1/2 teáskanál méz, curry, só, bors
Elkészítés:
Főzzük meg a krumplit. A karfiolt bontsuk rózsáira. Egy kevés sós vizet és tejet forraljunk fel, a karfiolt 8-10 perc alatt pároljuk meg benne. A krumpliról és a karfiolról öntsük le a vizet. A burgonyát pucoljuk meg és daraboljuk fel. Főzzük meg a tojást. Felezzük el a paradicsomot. A snidlinget vágjuk apró darabokra. A johurtot, a citromlevet, a mézt és a curryt keverjük simára. Ízesítsük sóval és borssal, keverjük bele a snidlinget. A krumplit, a karfiolt és a paradicsomot öntsük le a joghurtos szósszal. A tojást felszeletelve tegyük a salátára.
Energitartalom: kb. 300 kcal
VAGY:
Verjünk fel 1 tojást. Sózzuk, borsozzuk. Adjunk hozzá egy kevés ásványvizet. Készítsünk belőle ránottát. Ízesítsük bazsalikommal. 1 szelet rozskenyér és egy 1/2 uborka: már kész is a vacsora!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.