A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Diéták

Fogyni akarsz? Íme 14 zamatos zöldfűszer, ami segít

A fűszer- és gyógynövények minden ételt finomabbá varázsolnak - az alábbi 14 ráadásul még az anyagcserét is aktivizálja!

Fogyaszd őket kúraszerűen: 1 héten keresztül naponta tegyél az ételedbe 2 evőkanálnyit az adott fűszernövényből, vagy készíts teát ugyanebből a mennyiségből!

Medvehagyma

Csökkenti a koleszterinszintet. A lombos erdőkben nő, illata hasonlít a fokhagymáéhoz. Az ókori rómaiak méregtelenítő hatása miatt fertőzések és bőrbetegségek ellen használták.

Illik: Tésztaételekhez, omlettekhez, levesekhez.

Medvehagymás ételek >>>

Bazsalikom

Remek vízhajtó. Eredetileg Indiából származik, hozzánk Dél-Európán keresztül jutott el. Édesen borsos íze kicsit hasonlít a szegfűszegéhez. Vizesedés ellen nagyon jó.

Illik: Paradicsomhoz, tojásos és tésztaételekhez.

Csalán

Javítja az emésztést. Enyhén fanyar ízű levelein tavasszal még nincs szőr, így nyersen is fogyasztható. A bizalmatlanok a szárított változatából főzzenek teát.

Illik: Nyári salátákba, fűszeres túróba.

Vízitorma

Jó hatással van a bélműködésre. A természetben csak tiszta források, patakok és folyók mentén él meg. A lágyan borsos ízű növény gazdag C-vitaminban. Mustárolaja fokozza az emésztést.

Illik: Világos levesekhez, halételekhez, paradicsomhoz.

Kapor

Serkenti az emésztést. Már az ókori egyiptomiak is használták ezt az aromás illatú növényt, melynek íze a köményéhez hasonlít. Illóolajai görcsoldó hatásúak.

Illik: Halhoz, rákhoz, uborkához, tökhöz.

Tárkony

Vizelethajtó hatása van. A keresztes lovagok hozták Európába. Keserű-édes és enyhén fűszeres íze van. Nyáron jóval intenzívebb az aromája, mint tavasszal.

Illik: Levesekbe, szárnyasokhoz, gyümölcsökhöz.

Oregánó

Erősíti a májat. A majoránna rokona csak verőfényes napsütésben marad meg. Leveleinek íze erősen fűszeres vagy kesernyésen fanyar lehet. A mediterrán konyha egyik legkedveltebb fűszere már nálunk is hódít.

Illik: Pizzára, marhahúshoz, vegyes (különösen a görög) salátákba, paradicsomhoz, paradicsomos alapú szószokhoz, mártásokhoz.

Zsázsa

Segíti a zsírégetést. Apró leveleit a középkor óta használják Közép- és Észak-Európában. Íze a tormáéhoz hasonlóan erős, illata friss.

Illik: Tojásos ételekhez, levesekbe, friss sajtokhoz.

Petrezselyem

Feszesíti a kötőszöveteket. Sima és fodros levelű változata is van, mindkettő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul vízhajtó hatású is.

Illik: Zöldséges ételekhez, halból és szárnyasból készült ételekhez.

Lestyán

Belülről tisztít. A középkorban a fiatal lányok fürdővizének illatosítója volt, hogy könnyebben el tudják csábítani a fiatal férfiakat. Erősen fűszeres íze van, intenzív illata a zellerére emlékeztet.

Illik: Egytálételekhez, párolt húsokhoz, borsólevesbe.

Pitypang

Fokozza a hólyagműködést. A sokáig gyomnak kikiáltott növény nálunk az újra felfedezett vadon termő fűszernövények közé tartozik. Leveleinek fanyar-fűszeres és enyhén keserű ízük van.

Illik: Zöld fűszeres vinaigrette mártáshoz, kenyérhez, túrókrémbe.

Turbolya

Méregtelenít. A Dél-Oroszországból származó növénynek lágyan édes íze az ánizséra és az édesköményére emlékeztet. Keserű anyagai fokozzák az emésztést. Teaként enyhe hashajtó hatása van.

Illik: Tojásos ételekhez, krémlevesekhez, túróhoz.

Menta

Jótékony hatással van az epe működésére. Számos fajtája ismert, mindegyikre jellemző a friss, mentolos íz.

Illik: Bárányhoz, paradicsomhoz, gyümölcsökhöz, gyümölcskoktélokba, parfékhoz.

Snidling (metélőhagyma)

Fokozza a zsírégetést. A kellemesen csípős ízű növény frissen nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Mustárolajának köszönhetően növeli a kalóriafelhasználást.

Illik: Húsokhoz, rántottába, burgonyához, tésztaételekhez.
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.