Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Diéták

Itt a legfantasztikusabb diéta: fogyj tésztával és csokival!

Tepsis paradicsomos tészta
Ínycsiklandó tésztaételek, rengeteg friss zöldség és gyümölcs, sőt, még hamburger és némi csokis finomság is szerepelhet az étrendünkben. A lényeg a mértékletesség, így egészségesen és tartósan megszabadulhatunk a felesleges kilóktól.

A Földközi-tenger térségében élő nemzetek konyhája tele van friss alapanyagból készült fogásokkal. Gondoljunk csak a rengeteg salátára, a paradicsomos ételekre, a tenger gyümölcseire... Az olyan egészséges hozzávalók, mint az olívaolaj, a fokhagyma, a natúr joghurt, az olajos magvak, a nap érlelte zöldségek és a gyümölcsök elengedhetetlen szereplői a mindennapi étrendjüknek.

Mediterrán diéta
Mediterrán diéta

Érdemes tehát követnünk a mediterrán étkezés alapelveit, ha életmódot váltunk. De tudnunk kell azt is, hogy ez önmagában még nem garantálja a sikert! Ahhoz ugyanis önuralomra is szükség van: a mennyiségeket tekintve meg kell találnunk az arany középutat, és le kell mondanunk a rossz, elhízást okozó szokásainkról!

Tápláló fogások, sok folyadék


- A mediterrán régió közkedvelt ételeinek titka a magas rost- és fehérjetartalom. Ezért nem kell hatalmas adagokat ennünk belőlük ahhoz, hogy jóllakjunk.

- Sok mindenből viszont talán többet kell fogyasztanunk: ha eddig nem ettünk meg naponta öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor mostantól ezt bizony szép lassan be kell építenünk az étrendünkbe! Első lépésként például a sovány hús mellé szánt rizs felét cseréljük párolt zöldségre, és fogyasszunk el hozzá egy tál salátát is. Mindig keressük a szezonális termékeket, és kísérletezzünk bátran a különböző zöldségfélékkel!

Zsír helyett olívaolaj


- A főzéshez használt állati eredetű zsiradék helyett használjunk olívaolajat. A kalóriatartalma ugyanannyi, mint a zsíré, viszont egészségesebb annál! Főzéshez vagy a dresszingbe bőven elég belőle fejenként 1 ek.

Nincs koplalás!


- Ne koplaljunk: étkezzünk naponta ötször, hogy kiegyensúlyozott maradjon az anyagcserénk. Sokan kihagyják a reggelit, pedig ez tilos! Ha eddig nem ettünk semmit reggelente, próbáljunk meg bekapni pár falatot, miután felkeltünk, és hétről hétre emeljük az adagot. Szép lassan hozzá fog szokni a szervezetünk!

Alapanyagcsere


- Próbáljunk meg legalább heti két alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat fogyasztani. A nagyobb boltok mirelitpultjaiban a fagyasztott változatokat is megtaláljuk.

- A tojásos tészták helyett válasszuk a durumlisztből készülteket. Az ilyen fogásokhoz használjunk sok zöldséget, a tészta mennyiségét pedig maximáljuk 60 grammban.

- A fehér rizst cseréljük barnára.

...és a folyadék
A legfontosabb, a folyadék
A legfontosabb, a folyadék

- A többi egészséges étrendhez hasonlóan ennél is fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk! A minimális adag naponta legalább 1,5 liter víz, akár simán, akár cukormentes limonádé formájában.

Só helyett zöldfűszerek


- Csökkentsük minimálisra a só mennyiségét! Használjuk helyette a mediterrán vidékeken olyannyira kedvelt zöld fűszereket, a bazsalikomtól kezdve a kakukkfűn, a mentán és a majoránnán át, egészen az oregánóig.

Receptötletek
Reggelire

1. variáció: 2 db főtt tojás, 3 szelet csirkemellsonka, 1 szelet zsírszegény sajt

2. variáció: ½ db grépfrút, 1 pohár gyümölcsturmix 2 dl zsírszegény tejből és friss idénygyümölcsből


Ebédre

1. variáció: Zöldséges-citromos tészta rákkal
Pirítsunk meg 1 ek olívaolajon 1 gerezd lereszelt fokhagymát. Adjunk hozzá 1 csésze kis kockákra vágott cukkinit. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve pirítsuk meg. Ezután szórjunk rá néhány evőkanálnyi felengedett mirelit rákot, öntsünk alá egy kevés fehérbort, és kevergetve pároljuk addig, míg a rákok szép rózsaszínűek nem lesznek. Ezután forgassunk bele 60 g főtt tésztát, facsarjunk rá citromlét, és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal.

2. variáció: Tonhal zöldségkörettel
Csepegtessünk le 85 g konzervtonhalat, és fogyasszuk el 10 szem koktélparadicsommal, valamint 2 csészényi párolt zöldséggel.

3. variáció: Vegetáriánus tortilla
Kenjünkmeg 1 db tortillalapot 1 ek paradicsompürével, majd helyezzünk rá 2 vékony szelet mozzarellát, és osszunk el rajta 1 csészényi párolt zöldséget (pl. brokkoli, spenót, zöldbab). Sütőben süssük addig, amíg a sajt meg nem olvad.

Szendvicset is ehetünk!
Szendvicset is ehetünk!
Vacsorára


1. variáció: Csirkemell paradicsomszósszal
Enyhén klopfoljunk ki 1 szelet csirkemellfilét. Ízesítsük szárnyasfűszer-keverékkel, majd egy kevés olívaolajon mindkét oldaláról süssük meg grillserpenyőben vagy grillen. Ízesítsünk borssal és apróra vágott bazsalikommal 3-4 ek passzírozott paradicsomot. A tányérra helyezett húst locsoljuk meg a paradicsomszósszal, és fogyasszunk el mellé egy nagy adag vegyes salátát.

2. variáció: Diétás hamburger
Morzsoljunk szét 1 szelet puffasztottrizs-szeletet, keverjük össze 1 ek vízzel, 100 g darált marhahússal, ízesítsük sóval, borssal és pár csepp Worcester-szósszal. Formázzunk belőle húspogácsát, és olívaolajon mindkét oldaláról süssük meg. Vágjunk ketté 1 db teljes kiőrlésű bucit. Kenjük meg az alsó részét mustárral, helyezzünk rá 1 szelet zsírszegény sajtot, salátaleveleket, paradicsomkarikákat, majd a húspogácsát, és végül a tetejét.


Tízóraira, uzsonnára


-1 ek morzsolt kecskesajt 1 db almával, vagy
-1 csészényi felszeletelt sárgarépa 2 ek csicseriborsókrémmel, vagy
-10 szem mandula.


Desszert (egyszer egy nap!)

1. variáció: Diós-gyümölcsös joghurt
Keverjünk össze 1 pohár natúr joghurtot 1 ek darált dióval és ½ csésze málnával vagy szederrel. Ízlés szerint édesítsük pár csepp mézzel.


2. variáció: Csokis málna
Öntsünk le 2-3 kocka megolvasztott diabetikus csokoládéval 1 csésze megtisztított málnát.

A MEDITERRÁN NŐK 5 GASZTROTITKA - MINTAMENÜVEL! >>>

VILLÁMGYORS MEDITERRÁN VACSORA, FILLÉREKBŐL: FETÁS-PARADICSOMOS SÜLT CUKKINI - VIDEÓ >>>

7 ÉTEL, AMIBŐL MINÉL TÖBBET ESZEL, ANNÁL KÖNNYEBBEN LEFOGYSZ! >>>

3 DIÉTÁS DESSZERT, AMIT A FOGYÓKÚRÁZÓK IS BÁTRAN MEGEHETNEK! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.