A sütőtök az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Ajánlják szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, gyulladáscsökkentő hatása miatt régen égési sérülések utókezelésében borogatásként használták. Allergia és bőrpanaszok ellen (pattanásos bőrre kifejezetten) is javallott.
A monodiéta azt jelenti, hogy egy meghatározott ideig csak egyfajta ételt fogyasztunk. Közismert és népszerű monodiéta a szőlőkúra, a rizs- és a burgonyadiéta. A hatás lassabb, de maradandó.
De mielőtt bármilyen túlzásba esnél súlyoddal kapcsolatban, állj rá egy mérlegre, és számold ki testtömegindexedet!
Mivel a sütőtök előnyös tulajdonságai mellett alacsony kalóriatartalmú (80kcal/100g), hatékonyan felhasználható és variálható mindenféle diétában. A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Ha valaki gyümölcsnapon nagyon vágyik rá, egy kis sült sütőtököt bekaphat.
Sütőtökkel magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt monodiéta is tartható, de azoknak, akiknek az egyhangúság nehezére esik, bemutatunk egy „megszegett” sütőtökös monodiétát. (Ebédötleteink négy adagra értendők).
Az ebédet kedvünk szerint variálhatjuk egyszerű sütőtökös ételekből (leves után aki húsra vágyik, megehet egy kisebb natúrszeletet magában), de reggelire, tízóraira, uzsonnára és vacsorára mindig csak egy szelet sült sütőtököt fogyasszunk!
Naponta ötször étkezzünk, és minimum 2,5 liter folyadékot vegyünk magadhoz: vizet, szénsavmentes ásványvizet, koffeinmentes teát!
Reggelire sütőtökturmixot (sülve, tejjel turmixolva) vagy sütőtöklevet (hozzáadott cukor nélkül) is készíthetünk.
Egyhetes kúra az ideális (3–4 kiló fogyás várható). Két hétnél tovább semmiképp ne folytasd!
Tökleves körtével
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 1 db körte, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 4 dl víz, 1 húsleveskocka, 3 dl tejszín, 4 dl 100%-os körtelé, őrölt gyömbér, őrölt fehérbors
Elkészítés: A nagyobb darabokra vágott tököt héjastól tedd forró sütőbe 15-20 percre, míg megpuhul. Húzd le a héját, villával törd össze a húsát. Közben egy nagy lábosban a vajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd forrald fel 1 dl vízzel és a leveskockával. Amikor kissé kihűlt, turmixold össze a tökkel. Az egészet öntsd vissza a lábosba, keverd bele a tejszínt, a maradék vizet, a körtelevet és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett hevítsd fel, de nem kell felforralni! A kimagozott, meghámozott, vékony szeletekre vágott körtét oszd el a tányérokban, és merd rá a levest.
Répás tökleves
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zöldségleveskocka, 2 dkg vaj, 2 evőkanál tisztított tökmag
Elkészítés: A tököt mosd meg, kapard ki a magjait, a tökhúst vágd nagyobb darabokra. A répát mosd és hámozd meg, vágd szintén nagy darabokra. A hagymát hámozd meg, vágd apróra, és a vajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a tököt, a répát, öntsd fel fél liter vízzel, forrald fel, és tedd bele a zöldségleveskockát. Kb. 10 percig főzd így, végén borssal ízesítsd, majd az egészet pépesítsd. A tökmagot zsiradék nélkül pirítsd világosra. A levest szedd tányérokba, és szórd rá a tökmagot. (A tetején egy kanál tejföllel még finomabb.)
Fogyis tökleves
Hozzávalók: 30 dkg tök, 2 húsleveskocka, egy marék finommetélt, ízlés szerinti mennyiségű zsenge, vegyes leveszöldség és petrezselyem
Elkészítés: A tököt tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra. Öntsd rá 1,5 l hideg vizet, tedd bele a feldarabolt leveszöldséget, és főzd meg. Amikor kicsit megpuhult, kapard ki a héjából, és főzd tovább! Végül add hozzá a húsleveskockákat, és ha feloldódtak, főzd bele a finommetéltet. Tálaláskor hintsd meg finomra vágott petrezselyemmel.
Sajtos sütőtökfőzelék
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 4 dl tej, 10 dkg sajt, margarin, keményítő, só, citrom ízlés szerint
Elkészítés: A megmosott megtisztított sütőtököt reszeld le, és futtasd meg a margarinon, majd enyhén sózott vízben tedd fel főni. Amikor megfőtt, a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket habard, ízesítsd. Újra tedd fel forrni, és kis adagokban keverd el a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. A sűrű főzeléket húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk (fogyókúrás étrendben natúrszeletet ajánlunk).
Sütőtökös rizs
Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl zöldségleves, 5 dkg rizs, 5 dkg sajt, petrezselyemzöld, 2-3 dkg pármai sonka
Elkészítés: Főzd fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórd bele a rizst, és alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyd benne főni. A sütőtököt hámozd meg, darabold fel, add hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyd főni. A petrezselymet vágd apróra, és a sajttal együtt keverd a zöldséghez. Sonkával finom.
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vese- és bélbetegségek esetén is alkalmazták, magja nagyon egészséges, és állítólag még a köszvényt is csökkenti. Manapság már több gyártó kínál tökmagból készült tablettát, amely 10 gramm tökmag elfogyasztásával egyenértékű, fedezve az ajánlott napi adagot. Még a prosztataproblémák megelőzésére reklámozott kapszulákban is van sütőtökmagolaj. A zöldség narancssárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható. A sütőtökben rendkívül kedvező a nátrium és a kálium aránya. Míg a zöldség húsa magas szénhidrát-tartalmú, addig magja fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, E-, B1- és B2-vitamin-forrás, sok magnéziumot, káliumot tartalmaz. Élelmi rostban mindkettő ötösre vizsgázik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.