Olvasd el az alábbi kérdéseket, és mindegyiknél jelöld meg a válaszok közül azt, amelyik a leginkább illik rád. Végül add össze a kapott pontjaidat, és olvasd el a megfelelő értékelést.
1. Általában mit reggelizel?
2. Mit szoktál ebédelni?
3. Ha nagyon elfoglalt vagy, megfeledkezel az ebédről?
4. Mi a kedvenc vacsorád?
5. Mi a kedvenc nasid?
6. Milyen gyakran eszel napközben?
7. Jóllaksz-e, ha ebédre csak salátát fogyasztasz?
8. Zsíros, nehéz étel került a tányérodra. Hogy érzi magát, miután megette?
0–5 pont: Szénhidrátos típus
A zöldségekből és a teljes kiőrlésű termékekből nyert összetett szénhidrátot dolgozza fel legjobban a szervezeted. Ez a hasnyálmirigyedet sem terheli meg, így a vércukorszinted az egészséges határértékeken belül marad. Ha bőségesen feltankolhatsz szénhidráttal, jól érzed magad, a fehérjét ugyanakkor kevésbé hiányolja a szervezeted. Ezért az optimális étrendi összeállítás neked: 60% szénhidrát, 25% fehérje és 15% zsiradék. Fontos, hogy összetett szénhidrátot válassz, ez biztosítja a hosszan tartó energiát, miközben el is telíti. Ideálisak a teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a magvak, a zöldségek és a gyümölcsök.
Juhtúrós pulykatekercs dinnyenyársakkal
Hozzávalók (4 személyre):
800 g pulykamellfilé, só, frissen őrölt bors, 200 g szeletelt bacon, olaj, 250 g juhtúró. A nyársakhoz: 1 csomag mini mozzarella, 250 g görögdinnye (hámozva mérve)
Elkészítés:A húst mossuk meg, vágjuk két szeletre. Klopfoljuk ki őket téglalap alakúra, sózzuk, borsozzuk. A bacon felét tegyük olajjal bekent alufóliára úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Tegyük rá az egyik hússzeletet. Ugyanígy készítsük elő a maradék bacont a másik hússzelettel. A juhtúrót kenjük a hússzeletekre, majd a fólia segítségével szorosan tekerjük fel, és csomagoljuk be őket. Ezután mehetnek egy sütőtálba, öntsünk alájuk kevés vizet, és süssük 180 fokos sütőben 50 percig. Bontsuk ki a fóliát, állítsuk a sütőt 200 fokra és körülbelül 10 perc alatt pirítsuk meg. Közvetlenül tálalás előtt a mozzarellát csepegtessük le, a dinnyehúst vágjuk kis kockákra. Húzzuk mindet a nyársra, és tegyük a hús mellé.
6–11 pont: Vegyes típus
A te anyagcserédet a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírok kiegyensúlyozott aránya tartja egyensúlyban, ezért szabadon állíthatod össze az étrended. A szervezeted általában minden élelmiszert feldolgoz. Anyagcseréd kifogástalanul megbirkózik a tápanyagok teljes tárházával, így az ételek széles palettájáról válogathatsz. Arra viszont ügyelj, hogy ne legyen egysíkú a táplálkozásod, mert az súlyproblémákat okozhat. A szervezetednek ideális étrend: 50% szénhidrát, 30% fehérje és 20% zsiradék.
Bulgur gombával és csirkemellel
Hozzávalók (2 személyre):
200 g csirkemell, olívaolaj, 1 fej hagyma, 100 g gomba, 1 db paradicsom, 1 db kápia paprika, 300 g bulgur, só, bors
Elkészítés:
Vágjuk apró kockára a megtisztított csirkemellet, és olívaolajon süssük meg, majd tegyük félre. Szeleteljük fel apró kockára a megtisztított hagymát, majd kevés zsiradékon pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a megtisztított, szeletekre vágott gombát, és pároljuk együtt tovább. Közben kockázzuk fel a paradicsomot meg a paprikát, és adjuk a gombához. Végül tegyük bele a bulgurt. Öntsük fel másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Utolsó lépésként pedig keverjük bele a megpirított csirkemellet.
További receptekért kattintson a mindmegette.hu oldalra!
12–16 pont: Fehérjés típus
Tested elsősorban a fehérjedús, szénhidrátszegény élelmiszereket hasznosítja.
Nagy adag fehérjére van szükséged, ezért az étrended 40% fehérjéből, 30-30% szénhidrátból és zsiradékból álljon. Fogyassz minden étkezésnél egészséges állati vagy növényi fehérjét, és kombinálj jó minőségű növényi olajokkal, dióval, magokkal, gyümölccsel, zöldséggel. Az egyszerű szénhidrátokat, mint a cukor vagy a fehér liszt, lehetőleg mellőzd.
Csirkés cézársaláta
Hozzávalók (2 személyre):
200 g bőr nélküli csirkemellfilé, 2 fej római saláta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, dijoni mustár, 1 tk reszelt parmezán sajt, esetleg bazsalikom
Elkészítés:A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Ízesítsük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A salátát mossuk meg, csepegtessük le, és tépkedjük nagyobb levelekre. Egy mély tálban keverjük össze kis bazsalikommal, valamint a barnára pirult hússal. Egy evőkanál olívaolajat keverjünk össze egy teáskanál dijoni mustárral, ez legyen az öntet. A tetejét szórjuk meg parmezán sajttal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.