Ha elfogytak az ünnepi maradékok, érdemes egy hetet adni gyomrunknak és szervezetünknek a pihenésre, tisztulásra, feltöltődésre.
A legjobb, ha ebben az időszakban kerüljük a húsféléket, a zsíros ételeket, valamint a lisztet, kenyeret, édességeket. Gyümölcsökkel és zöldségekkel, joghurttal, túróval könnyű, de finom ételeket készíthetünk. Fontos, hogy sok folyadék – elsősorban víz és teafélék - is kerüljön a szervezetünkbe, mert ez segít kimosni a salakanyagokat. Épp ezért érdemes választani a leveskúrát - a gyors, kiadós, forró levesek laktatnak, de mégis könnyűek, jótékonyan hatnak a szervezetre.
Reggelire leginkább gyümölcsöt ajánlunk, lehetőleg nyersen, de bevethető a párolt alma is. A gyümölcsökből készíthetünk salátát, smoothie-t vagy turmixot, és a változatosság kedvéért használhatunk aszalt vagy fagyasztott gyümölcsöt is, amit akár pépesített banánhoz vagy almához keverhetünk. Nem kell extra gyümölcsökben gondolkodnunk, tökéletes az alma, a kivi, a narancs.
Aki kicsit tartalmasabb reggelire vágyik, egy pohár joghurtot is elfogyaszthat, akár a felaprított gyümölcsökkel elkeverve, akár ezekkel összeturmixolva, 1 kanál mézzel. Fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, akár egy csipetnyi chilit is bátran bevethetünk, hogy finomabb, izgalmasabb legyen az étel, ezek ráadásul élénkítik is az anyagcserét.
Délben mindenképpen egy nagy tál forró levessel indítsuk az étkezést, ehhez a későbbiekben adunk ötleteket. A második, kisebb fogás lehet egy tál saláta – szigorúan pici olajjal, balzsamecettel vagy citromlével, a majonézes, tejfölös önteteket most felejtsük el. De ha melegre vágyunk, készíthetünk párolt rizst, akár zöldségesen, fűszeresen, főtt vagy sütőben sült zöldséget, krumplit.
Este legjobb, ha már csak egy nagy tányér levest eszünk, de ha hiányérzetünk van, ehetünk desszertként egy pohár joghurtot vagy egy tálka mézzel megcsorgatott túrót, esetleg egy marék mandulát, diót, olajbogyót.
Tízóraira, uzsonnára is gyümölcsöt válasszunk. Magas rost- és víztartalmuk gyógyszer a szervezetnek!
Figyeljünk arra is, hogy sok folyadékot igyunk, lehetőleg vizet, gyógyfüves teákat. Ezekből nagyon finom, fűszeres keverékek kaphatók, és a téli megfázásokkal, megbetegedésekkel szemben is segíthetnek.
Fontos és jó, ha mozgunk is. Ha nem sportolunk rendszeresen, ezen a héten akkor is figyeljünk oda, hogy naponta legalább fél órát-órát sétáljunk a szabadban!
És akkor jöjjenek a könnyű, de tartalmas, főleg szezonális zöldségekből készülő levesek, ezekből korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk. Az alábbi alaprecepteket ízlésetek és hangulatotok szerint variálhatjátok, fűszerezhetitek természetesen.
Hozzávalók 2 adaghoz: 40 dkg tisztított sütőtök, 2 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, diónyi friss gyömbér, olívaolaj, esetleg kókusztej
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, rádobjuk a felkockázott sütőtököt és sárgarépát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Akkor belereszeljük a gyömbért, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, kókusztejjel gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal, tökmaggal, vagy kevés tökmagolajat csepegtethetünk a tetejére.
Természetes más fűszerekkel is készíthetjük, ízlésünk szerint.
Hozzávalók: 2 nagyobb fehérrépa, 2 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, rádobjuk a felkockázott fehérrépát és krumplit, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Frissen őrölt borsot adunk hozzá, és botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, joghurttal gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított dióval vagy aprított petrezselyemmel.
Senki ne ijedjen meg, még a fehérrépát kerülők se, nagyon finom, fűszeres a leves! Egész más íze van így a fehérrépának, mint a húslevesben!
Hozzávalók: 3 közepes krumpli, 1 alma, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, curry fűszerkeverék, olívaolaj, esetleg kókusztej
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, rádobjuk a felkockázott krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, megszórjuk nem csípős curryvel, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, kókusztejjel gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal vagy mandulával.
Hozzávalók: 1 konzerv kukorica, 1 fej hagyma, 1 teáskanál koriandermag, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg kókusztej
Elkészítés: A felaprított hagymát a koriandermaggal megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, ha a koriandermag pattog, ráöntjük a kukoricát a levével együtt, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 5 perc alatt. Botmixerrel félig darabosra pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, kókusztejjel gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk korianderlevéllel, de a levest reszelt sárgarépával gazdagítva is főzhetjük. Ha még tartalmasabbra szeretnénk, néhány evőkanál kukoricadarát is belefőzhetünk.
Hozzávalók: 2 közepes cékla, 1 közepes krumpli, 1 alma, 1 fej hagyma, 2 evőkanál ecetes torma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott céklát, krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk az ecetes tormát, és botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, a joghurttal gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal vagy dióval.
Hozzávalók: 30 dkg zeller, 2 közepes krumpli, fél szál póréhagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, 1 citrom, olívaolaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál mustármag, esetleg 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felaprított hagymát a mustármaggal megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, ha a mustármag pattog, rádobjuk a felkockázott krumplit és zellert, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk a mustárt, botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, a joghurttal gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított dióval vagy tökmaggal.
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 1 narancs, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és krumplit, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk a narancs reszelt héját, és botmixerrel pépesítjük. Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, a joghurttal gazdagíthatjuk, legvégül hozzáadjuk a narancs kifacsart levét, de ezzel már nem főzzük.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított mandulalapocskákkal vagy dióval.
Természetesen más szezonális zöldségeket is használhatunk, mostanság a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó is kelletik magukat a piacokon, ezek is nagyon egészségesek, kalóriaszegények, rostokban gazdag alapanyagok, de fagyasztott zöldborsó, zöldbab is jó alapja lehet forró gyógylevesünknek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.