Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Egészséges

5 komoly betegség, amin segít a D-vitamin

szardínia
A D-vitamin elősegíti a kalcium felvételét a táplálékból. Ez az ásványi anyag biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát, segít megelőzni a fogszuvasodást és a csontritkulást. A zsíroldékony D-vitamin ösztönzi továbbá a bőr anyagcseréjét, és súlyos betegségektől is megóv.

A szervezet akkor állít elő D-vitamint, ha napsugárzás éri, de a D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, amit muszáj minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe, amellyel súlyos betegségek kerülhetünk el.

1. Asztma

Különösen gyerekeknél figyelték meg, hogy a rendszeresen fogyasztott D-vitamin hatására ritkultak és enyhébbé váltak az asztmás rohamok. Segítette a légúti gyulladások gyorsabb gyógyulását.

Ma már kaphatóak D-vitaminnal dúsított tejtermékek is
Ma már kaphatóak D-vitaminnal dúsított tejtermékek is
2. Magas vérnyomás

A D-vitamin óvja az érrendszer működését és szabályozza az erekben lévő gyulladását, amely miatt a magas vérnyomás kialakul. Megfigyelték, hogy ha növelik a magas vérnyomásban szenvedők D-vitamin szintjét, úgy javul a betegek állapota.

3. Bélgyulladás

Egyértelműen kimutatható, hogy azokban az országokban, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, ott kevesebb az emberek D-vitamnszintje, ezáltal pedig náluk gyakrabban fordulnak elő krónikus bélgyulladások.

4. Diabétesz

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata nagy mértékben csökken megfelelő D-vitamin bevitel mellett. A kialakult cukorbetegséggel élők tüneteit is enyhíti a télen-nyáron rendszeresen fogyasztott D-vitamin.

A D-vitamint pótolhatjuk minél több máj fogyasztásával is
A D-vitamint pótolhatjuk minél több máj fogyasztásával is
5. Daganatos megbetegedések

A kóros D-vitamin hiányban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rákos megbetegedések. A D-vitamin immunerősítő hatású, amelynek hiánya utat enged a kóros elváltozásoknak.

Vészjelek, amire érdemes figyelned, mert D-vitamin hiányod lehet >>>
Így pótold!

D-vitaminban gazdag a halhús tele van értékes zsírsavakkal is, így segít a szervezetnek a zsíroldékony D-vitamin felvételében.

A tojás, a máj, a D-vitaminnal dúsított margarinok és a tejtermékek rendszeres fogyasztása révén szintén pótolható ez a létfontosságú anyag.

A lazac a rendkívül fontos D-vitamin forrásunk
A lazac a rendkívül fontos D-vitamin forrásunk

Fontos D-vitamin forrás a lazac, a szardínia és a tőkehalmájolaj, a tej és a gabonafélék.

A napfényben szegény téli napokon a szervezetnek akár fél órára is szüksége lehet ahhoz, hogy elegendő mennyiségű UV-fényt tudjon „felvenni”.

Olvass tovább egészséges életmódról szóló cikkeket itt >>>
ÉS keresd a Fanny legújabb számát újságárusoknál vagy rendeld megONLINE FORMÁBAN A DIGITÁLIS STANDON!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.