Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Egészséges

5 gyógyító élelmiszer, ami mindig legyen otthon a téli időszakban

Közeleg, sőt egyesek szerint már itt is van az influenzajárvány, ami idén súlyosabb lehet, mint a korábbi években. Ezért különösen fontos, hogy a védőoltások és az immunrendszerünk védelmét szolgáló intézkedések (rendszeres mozgás, higiéniai szabályok betartása stb.) mellett felkészüljünk egy esetleges fertőzésre nemcsak gyógyhatású készítményekkel, hanem a gyógyulásunkat segítő, hasznos élelmiszerek beszerzésével is.

Immunrendszerünket egész évben erősíteni kell, de az őszi-téli időszakban még fontosabb ügyelni arra, hogy megvédjük az egészségünket. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a különböző vitaminok és étrend-kiegészítők szedése, az alkoholfogyasztás csökkentése és az elegendő éjszakai alvás mind segíthetnek a vírusok elleni hatékony védekezésben, ám mindezek ellenére előfordulhat, hogy megfázunk, influenzások vagy covidosak leszünk. Amikor ez megtörténik, fontos, hogy legyen otthon immunerősítő élelmiszer. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztásával küzdhetjük le gyorsabban a betegségeket, erősödhetünk meg könnyebben!

Az élénk színek értékes hatóanyagokat rejtenek / Fotó: Shutterstock
Az élénk színek értékes hatóanyagokat rejtenek / Fotó: Shutterstock

1. Színes gyümölcsök és zöldségek

Az antioxidánsok, például a flavonoidok, antocianinok és karotinoidok segítenek leküzdeni a káros szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, és veszélyeztethetik az immunrendszert. Szerencsére ezek a tápanyagok minden nagyon élénk színű zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Flavonoidok olyan ételekben vannak nagy mennyiségben, mint a bogyós gyümölcsök, a kelkáposzta, a cékla vagy az étcsoki. Antocianinok találhatók a piros bogyós gyümölcsökben, a szőlőben, a gránátalmában, karotinoidok pedig a narancssárga, sárga és piros zöldségekben és gyümölcsökben, például a sütőtökben vagy a mangóban.

2. C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek

A C-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet az immunrendszernek a betegségekkel szembeni harcában. Valójában ez a vitamin segíthet a fehérvérsejtek növekedésében és termelésében, amelyre a szervezetének szüksége van a fertőzések leküzdéséhez. Ezenkívül a C-vitamin segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, hasonlóan a fent említett többi antioxidánshoz. Természetesen étrend-kiegészítőket is szedhetünk, de a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez táplálkozással is hozzájuthatunk. Elég, ha csak a narancsra vagy a mandarinra gondolunk, de kitűnő C-vitamin forrás a paradicsom, a paradicsomlé, a piros kaliforniai paprika, az eper, a kivi, a spenót vagy a zöldbab is.

3. Sovány marhahús

Megfázás, nátha, influenza után jól jöhet egy kis sovány marhahús, ami segít a tápanyag-visszapótlásban. A marhahús ugyanis gazdag cinkben – egy adag marhahús pedig a napi szükségletnek majdnem a felét biztosítja. Ha húsmentes diétát tartasz vagy nem kívánod a húst, akkor pótold a cinket hüvelyesek, diófélék, magvak és tejtermékek fogyasztásával.

A marhahús gazdag cinkben, érdemes télen többet fogyasztani belőle / Fotó: Shutterstock
A marhahús gazdag cinkben, érdemes télen többet fogyasztani belőle / Fotó: Shutterstock


4. Görög joghurt

Már egy kevés görög joghurt is segíthet abban, hogy egy betegség után erőre kapjunk. A görög joghurt gazdag immunerősítő anyagokban, mint például B-12 vitaminban, szelénben és cinkben. Ráadásul aktív élő kultúrákat is tartalmaz, amik „jó” baktériumként segítenek helyreállítani a bélflóra egészségét.

5. Zöld tea

Valójában nem élelmiszer, egy a zöld tea kis kortyolgatása javíthatja általános egészségi állapotot, különösen a téli, járványos időszakban. A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok, és amelyekről kimutatták, hogy segítenek a betegségek leküzdésében.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.