Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Egészséges

Makulátlan bőrre vágysz? Ezeket az ételeket iktasd be a mindennapokba

A külső szépség belülről fakad, tartják a szakértők. Vagyis a bőrünk egészsége szempontjából sem mindegy, milyen tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket. A kollagéntermelődést támogató alapanyagok segítenek, hogy a bőrünk ragyogó és feszes maradjon. Mutatjuk a recepteket!

A kollagén egy esszenciális aminosav, ami segít a bőrnek megtartani hidratáltáságát, csökkenteni a ráncokat, növelni a rugalmasságát, emellett támogatja a sebgyógyulást is. Egy bizonyos kor fölött azonban a szervezet már nem tudja előállítani, ezért külső forrásból kell pótolnunk. Ezek az ételek bizonyulnak a legjobb választásnak.

A bőr egészségét, szépségét nagyban befolyásolja az, hogy milyen tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket (Fotó: Shutterstock)
A bőr egészségét, szépségét nagyban befolyásolja az, hogy milyen tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket (Fotó: Shutterstock)

1. Alaplé

Az órákon át főzött csontos húsból kollagén és más tápanyagok is kerülnek az alaplébe, amit aztán bármilyen étel készítésekor felhasználhatunk, de akár magában is fogyaszthatjuk. Az alaplébe fövő ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium és a foszfor erősítik és ellenállóbbá teszik a bőrt. Az A-, D-, illetve K-vitamin pedig gyulladáscsökkentő hatású.

2. Tojás

A fehérje remek komplex fehérjeforrás. A sárgája és a fehérje is tartalmaz kollagént, ráadásul található bennük biotin és B-vitamin, ami elősegíti a szervezetbeli termelődését. A biotin ezenkívül szabályozza a faggyútermelődést, továbbá megelőzi az aknék kialakulását.

3. Lazac

A lazac az egyik legjobb ómega-3 zsírsavforrás, ami alapvető fontosságú a bőr egészsége szempontjából. Az ómega-3 segít csökkenteni a gyulladást, véd a napsugarak káros hatásaitól és stimulálja a kollagéntermelődést.

A bogyós gyümölcsök a legjobb antioxidánsforrások (Fotó: Shutterstock)
A bogyós gyümölcsök a legjobb antioxidánsforrások (Fotó: Shutterstock)

4. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök bőrsejtkárosító hatásaival szemben. Az áfonya, málna, eper stb. emellett gazdag C-vitaminban, ami elengedhetetlen a kollagéntermelődéshez, emellett halványítja a sötét foltokat,

5. Citrusfélék

A citrusok szintén kitűnő C-vitamin-források. Gyulladáscsökkentő és antioxidánshatású flavonoidokban is gazdagok, melyek védik a bőrt a környezeti hatásoktól, például az UV sugárzástól. Ezenkívül hidratálják és elektrolitokkal erősítik a szervezetünket.

6. Zöld levelek

A klorofill adja a zöld színüket ezeknek a növényeknek, ami a kollagén mennyiségét is emeli a szervezetünkben. Emellett a klorofill is véd a napsugárzástól, valamint ruganyossá teszi a bőrt. A zöld levelek ezenkívül gazdagok a bőr számára értékes vitaminokban, például A-, C- és E-vitaminban.

7. Fokhagyma

A fokhagyma magas kéntartalmú, ami a glutation termelődésében játszik szerepet. A glutation egy erős antioxidáns, ami védi a bőrt az oxidatív stressztől, egyben gyulladáscsökkentő is. Segíti a C-vitamin hasznosulását a szervezetben, ami által a kollagénszintézis is hatásosabb. A fokhagyma ezenkívül antibakteriális hatású is, így megelőzi az aknék és a fertőzések kialakulását.

A fokhagymát legjobb nyersen fogyasztani (Fotó: Shutterstock)
A fokhagymát legjobb nyersen fogyasztani (Fotó: Shutterstock)

8. Olajos magvak

Az egészséges zsírokban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag diófélék a bőr szerkezetét javítják. Magas réztartalmukkal elősegítik a kollagéntermelő enzimek aktivitását. Emellett védenek az szabad gyököktől és az oxidatív stressz ellen. A legtöbb olajos mag E-vitaminban is gazdag, ami a bőr egészsége szempontjából fontos vitamin. Ajánlott a mandula, a dió, a pisztácia és a kesudió rendszeres fogyasztása.

9. Avokádó

Az avokádó igazi szuperélelmiszer, ami belülről táplálja a bőrt. Az egészséges zsírokban bővelkedő gyümölcs segít elkerülni a bőrszárazságot és a hámlást. C- és E-vitaminban gazdag, melyek együttesen fokozzák a kollagéntermelődést. A benne lévő K-vitamin pedig a szem alatti puffadás és sötét karikák ellen nyújt segítséget.

10. Paradicsom

A paradicsom a likopin elsőszámú forrása. Ez a vegyület adja a gyümölcs piros színét, és természetes fényvédőként fókuszál. A- és C-vitaminban is gazdag, melyek elősegítik a kollagéntermelődést, és javítják a bőr állagát, tapintását. Csakúgy, mint a répa esetében a béta-karotin, a paradicsomban lévő likopin is főzés, párolás hatására érvényesül jobban.

Íme, a legjobb szépítő-fiatalító receptek

EGYSZERŰ TOJÁSKRÉM>>>

Tojáskrém nagyon egyszerűen készítve / Fotó: Mindmegette
Tojáskrém nagyon egyszerűen készítve / Fotó: Mindmegette

SPENÓTOS-FETÁS LAZACCAL TÖLTÖTT RÉTES>>>

Spenótos-fetás lazaccal töltött rétes / Fotó: Mindmegette
Spenótos-fetás lazaccal töltött rétes / Fotó: Mindmegette

ÁFONYÁS CLAFOUTIS>>>

Áfonyás clafoutis recept / Fotó: Mindmegette
Áfonyás clafoutis recept / Fotó: Mindmegette

KÖLESSEL RAKOTT KELKÁPOSZTA>>>

Kölessel rakott kelkáposzta / Fotó: Mindmegette
Kölessel rakott kelkáposzta / Fotó: Mindmegette

KLASSZIKUS PARADICSOMLEVES>>>

Klasszikus paradicsomleves / Fotó: Mindmegette
Klasszikus paradicsomleves / Fotó: Mindmegette



Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.