Szerencsére léteznek olyan organikus édesítőszerek, amelyeknek bizonyítottan nincs mellékhatásuk, sőt, kifejezetten jót tesznek a szervezetnek. Ilyen természetes táplálékkiegészítő például a glicin, amit bárki biztonságosan fogyaszthat. Utánajártunk, mik az előnyei, és hogyan érdemes használni.
A glicin egy természetes aminosav, amely segít a szervezetnek, hogy fontos vegyületeket, például az antioxidáns hatású glutationt, illetve kreatint és kollagént állítson elő. Mindezek a sejtek szintjén járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához.
A glicin számos élelmiszerben megtalálható, például a vörös húsokban, a magvakban (lenmag, tökmag, chiamag, napraforgómag stb.), a szárnyas húsokban, valamint kisebb mennyiségben a tojásban és a babfélékben is. Ha rendszeresen fogyasztunk glicint, a következő pozitívumokra számíthatunk:
A glicin por formájában is kapható táplálékkiegészítő. Mellékízmentes édes aromájának köszönhetően kitűnő alternatívája lehet a cukornak. Édesítőereje körülbelül a cukoréval megegyező, (ízlés kérdése, de akár kevesebb is elegendő lehet belőle), energiatartalma viszont jóval alacsonyabb. Sok más édesítőszerrel ellentétben hőálló, ezért sütemények, forró italok is ízesíthetők vele. Szénhidrát és zsírtartalma 0 g, de mivel természetes fehérje, a szervezet nem üres kalóriaként kezeli (mint ahogyan a zéró kalóriás mesterséges édesítőket), hanem akár cukrot is képes belőle előállítani. Ez a tulajdonsága teszi alkalmas táplálékká az élesztőbaktériumok számára is, vagyis kelt tésztás sütemények, pékáruk, kenyerek is készíthetők belőle.
A glicinfogyasztással kapcsolatban végzett kutatások arra mutatnak, hogy az aminosavnak nincs káros mellékhatása. Fontos azonban, hogy a táplálékkiegészítőként való fogyasztásáról mindenképpen célszerű egyzetetniük az orvosukkal azoknak, akik állandó gyógyszeres kezelés alatt állnak.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.