Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Egészséges

Csökkentenéd a cukorbeviteled? Itt a legjobb alternatíva!

Jól tudjuk, hogy a cukor rossz hatással lehet a szervezetünkre, mindamellett, hogy túlzott fogyasztása krónikus elhízáshoz vezet. A mesterséges édesítőszerekről pedig sorra derül ki, hogy ugyan más okokból adódóan, de legalább annyira károsak. Akkor mégis mit tehetünk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, de olykor jólesik az édes íz?

Szerencsére léteznek olyan organikus édesítőszerek, amelyeknek bizonyítottan nincs mellékhatásuk, sőt, kifejezetten jót tesznek a szervezetnek. Ilyen természetes táplálékkiegészítő például a glicin, amit bárki biztonságosan fogyaszthat. Utánajártunk, mik az előnyei, és hogyan érdemes használni.

Az egészségünk érdekében minél kevesebb cukor fogyasztására kell törekednünk (Fotó: Shutterstock)
Az egészségünk érdekében minél kevesebb cukor fogyasztására kell törekednünk (Fotó: Shutterstock)

Mi a glicin?

A glicin egy természetes aminosav, amely segít a szervezetnek, hogy fontos vegyületeket, például az antioxidáns hatású glutationt, illetve kreatint és kollagént állítson elő. Mindezek a sejtek szintjén járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához.

Milyen előnyei vannak a glicinfogyasztásnak?

A glicin számos élelmiszerben megtalálható, például a vörös húsokban, a magvakban (lenmag, tökmag, chiamag, napraforgómag stb.), a szárnyas húsokban, valamint kisebb mennyiségben a tojásban és a babfélékben is. Ha rendszeresen fogyasztunk glicint, a következő pozitívumokra számíthatunk:

  • Csökken az oxidatív stressz: segít egyensúlyban tartani a szabad gyököket és az antioxidánsokat a szervezetben, így fenntartja a sejtek normál működését.
  • Javul az alvás minősége: nyugtatóan hat az agyra, és segít alacsonyan tartani a testhőmérsékletet, amivel hozzájárul a nyugodtabb alváshoz.
  • Energiát ad az izmoknak és az agynak: a glicin a kreatintermelődést is elősegíti, ami a kellő izomenergiában
  • Segít megelőzni és kezelni a cukorbetegséget: a szervezet inzulinkiválasztásában játszik fontos szerepet.
  • Csökkenti a szívroham kockázatát: a glicin segít a vérnyomás normalizálásában.
A különböző magvak fogyasztása az aminosav-bevitel szempontjából is előnyös (Fotó: Shutterstock)
A különböző magvak fogyasztása az aminosav-bevitel szempontjából is előnyös (Fotó: Shutterstock)

A cukor kiváló helyettesítője

A glicin por formájában is kapható táplálékkiegészítő. Mellékízmentes édes aromájának köszönhetően kitűnő alternatívája lehet a cukornak. Édesítőereje körülbelül a cukoréval megegyező, (ízlés kérdése, de akár kevesebb is elegendő lehet belőle), energiatartalma viszont jóval alacsonyabb. Sok más édesítőszerrel ellentétben hőálló, ezért sütemények, forró italok is ízesíthetők vele. Szénhidrát és zsírtartalma 0 g, de mivel természetes fehérje, a szervezet nem üres kalóriaként kezeli (mint ahogyan a zéró kalóriás mesterséges édesítőket), hanem akár cukrot is képes belőle előállítani. Ez a tulajdonsága teszi alkalmas táplálékká az élesztőbaktériumok számára is, vagyis kelt tésztás sütemények, pékáruk, kenyerek is készíthetők belőle.

A glicinfogyasztással kapcsolatban végzett kutatások arra mutatnak, hogy az aminosavnak nincs káros mellékhatása. Fontos azonban, hogy a táplálékkiegészítőként való fogyasztásáról mindenképpen célszerű egyzetetniük az orvosukkal azoknak, akik állandó gyógyszeres kezelés alatt állnak.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.