Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Egészséges

Mennyi D-vitamint szedjen a felnőtt, a gyerek és a várandós?

D-vitamin
Napjaink „sztárvitaminja” fontos szerepet játszik a szervezet számos élettani folyamatában, ezért hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat életünk bármely szakaszában.

A legfrissebb magyarországi reprezentatív orvosi felmérés szerint kora tavaszra a magyarok 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban. A népesség kétharmadánál kritikusan alacsony e vitamin szintje, ennek ellenére továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a pótlásra. A szakemberek a leginkább megdöbbentőnek azt tartják, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság egyötödénél a D-vitamin-hiány extrém méreteket ölt!

A napsütésen túl

A D-vitaminról tudni kell, hogy csak a nevében vitamin: a hatásait tekintve valójában egy hormonról van szó. Elsősorban a nap ultraibolya-B sugarainak köszönhetően, a bőrben termelődik, vagy kisebb részben a táplálékkal jut a szervezetbe az „előanyaga”, amely ezt követően több átalakulással formálódik a végső, biológiailag igazán aktív anyaggá.

– Hazánkban a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiség megtermeléséhez, tehát októbertől márciusig Magyarországon nincs megfelelő D-vitamin-forrás – magyarázza dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) főtitkára és az Első 1000 nap program elnöke.

– Mivel a táplálékaink gyakorlatilag nem tartalmazzák, ilyenkorra nagyjából mindenkinek kiürül a D-vitamin-raktára. Hozzáteszem, ahhoz, hogy a megfelelő, a szakértők által javasolt mennyiségű vitamin bejusson a szervezetünkbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét.

A csont építőeleme

A tartósan fennálló hiány kulcsszerepet játszik számos betegség, többek között a csontritkulás kialakulásában.

– A csont egészséges mennyiségéhez és minőségéhez kellő ásványi anyag szükséges. A D-vitaminnak köszönhető, hogy például a kalcium és a foszfát beépül a csontba. Ugyanakkor az alacsony D-vitamin-szint csontvesztést és -ritkulást okozhat, rontja a csontok szerkezetét, gyengíti az izmokat – mondja dr. Szekeres László reumatológus, a MOOT elnöke. – Hazánkban jelenleg több mint 800 ezer csontritkulásos beteg él, a riasztó tendenciához pedig nagymértékben hozzájárul a D-vitamin nem kielégítő szintje. Számos adat igazolta, hogy hiányakor a csontoknak nem elsősorban a mennyisége, hanem a minősége romlik, ezért az érintetteknél a csontok törékenysége a sokszorosára nő. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a csípőtáji törésen átesett betegek több mint 90 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A csontritkulással kezeltek csaknem fele ráadásul később sem ügyel a megfelelő pótlásra, pedig a vitaminbevitel és a rendszeres mozgás fontos szerepet játszik a csontszerkezet állapotának megőrzésében.

A gyerekek egészségéért

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a D-vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első ezer napban.

– Várandósság idején megduplázódik a kismama vitaminszükséglete, amely a magzat fejlődését is befolyásolja – folytatja Dr. Takács István. – Az anyuka megfelelő D-vitamin-ellátottsága jelentősen képes csökkenteni a terhesség szövődményeinek a kockázatát, illetve pozitívan hat a születendő gyermek egészségére is. E vitamin nemcsak a kismama immunrendszerének megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem a baba csont- és fogfejlődésében, a megfelelő csonttömeg elérésében, valamint a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülésében is kulcsszerepet játszik. A pótlás a várandósság alatt és a szülést követően is elengedhetetlen – mondja a szakember. – A D-vitamin hozzájárul az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepe van az ideg-, valamint az immunrendszer fejlődésében. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az 1-es típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára.

Nem kell abbahagyni!

– Magyarországon sokáig működött az a sajnálatosan bevett gyakorlat, miszerint a gyerekek az életük első egy évében annak rendje és módja szerint kaptak D-vitamin pótlást, majd ennek letelte után a pótlás sokaknál megszűnt... – mondja dr. Takács István. – Ennek semmiféle szakmai vagy tudományos alapja nincs, és nem is volt, tehát a kicsik számára egészen addig kell biztosítani, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, amíg a korukból adódóan elegendő napfényhez nem jutnak.

Tudtad?

* A túlsúly orvosilag igazolhatóan növeli a D-vitamin-szükségletet.

* A hagyományos magyar konyha hívei maximum 80-100 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. Kiváló forrásai a tengeri halak, a vadlazac, a csukamájolaj, kis mennyiségben pedig a tojásban, a májban is megtalálható.

A rák ellen is

A daganatos betegségek és a D-vitamin-hiány összefüggése régóta foglalkoztatja a szakembereket. Takács doktor szerint a vastagbélrákkal való összefüggés ma már bizonyítottnak tekinthető, a megelőzésben és a kezelésben egyaránt fontos szerepet játszik. Az emlőtumor esetében az összefüggések nem ennyire egyértelműek, azt viszont vizsgálatok igazolták, hogy a D-vitamin-ellátottság szinten tartásával a mellrákos betegek túlélési esélyei is megnövekedhetnek.

Mennyi az annyi?

A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb, mint a D2-vitamin. A D-vitamin-hiány megelőzésére Magyarországon javasolt D3-vitamin-dózisok:

MÉG TÖBB FOGYÓKÚRÁS TIPPET ÉS ÉLETMÓD TANÁCSOT TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!
LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>>
8-KOR REGGELIZZ, 7-KOR VACSORÁZZ: MUTATJUK, MIKOR MIT DIKTÁL A BIORITMUSOD! >>>
HATÁSOS KAJATIPPEK MAGAS ÉS ALACSONY VÉRNYOMÁSRA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.