A szendvicseknél, főleg a bolti változatok esetében, többnyire túl sok a kenyér, és kevés a „tartalom”. Ám a nagy adag pékáru önmagában még nem garantálja a hosszan tartó telítettségérzetet! Éppen ezért mindig érdemes megvizsgálnod a feltét mennyiségét, illetve minőségét, az otthoni szendvicskészítésnél pedig szintén törekedni kell arra, hogy megtaláld a helyes arányt.
1. Válassz sovány felvágottakat és sajtféléket.
2. Bánj óvatosan a vajjal és a margarinnal! Helyettük beválhat például a mustár, de akár a túró vagy a cottage cheese is. Viszont ha fogyókúrázol, ne tegyél még sajtot is a szendvicsbe!
3. A főszerepet mindig a zöldségek játsszák. Paprika, paradicsom, uborka, saláta, spenótlevél: ezek mind bőven jöhetnek a szendvicsbe!
4. Pékáruból azért érdemes a teljes kiőrlésűt vagy korpásat választani, mert az tovább biztosítja a jóllakottságérzetet.
Szendvicskrém: 1 ek - kb. 90 kcal
Selyemsonka: 2 szelet - kb. 20 kcal
Uborka: 3 karika - kb. 2 kcal
Edami sajt: 2 szelet - kb. 75 kcal
Bagett: 1 db (kb. 75 g) - kb. 175 kcal
Fejes saláta: 2 levél - kb. 1 kcal
Paradicsom: fél db - kb. 13 kcal
Összegzés:
A mi szendvicsünk nagyjából 376 kalóriát tartalmazott. Ez nem túl sok, viszont maga a szendvics nem a legtökéletesebb. Egyrészt fehér lisztből készült pékárut használtunk, másrészt a zöldségfélék mennyisége sem túl sok.
Egészségesebb, laktatóbb változat: Bagett helyett jöhetne teljes kiőrlésű kifli, a szendvicskrém helyett light margarin vagy némi mustár. Nyugodtan mehet bele több paradicsom, saláta és uborka, hiszen ezek kalóriatartalma elenyésző, ugyanakkor számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak! Még 1 szelet vékony sajt vagy selyemsonka jó ebéddé teheti ezt a szendvicset.
Paradicsom: 1 db - kb. 26 kcal
Magos óriás kifli: 1 db (kb. 100 g) - kb. 200 kcal
Olívaolaj: 1 tk - kb. 30 kcal
Pizzamozzarella: 50 g - kb. 155 kcal
Bazsalikom: 2 g - kb. 1 kcal
Összegzés:
413 kcal... Nagyobb volt a kifli, mint a másik szendvicsnél, az energiatartalmát tekintve ezért „nyert” ez a darab. Viszont az olívaolaj egészséges, ráadásul itt nem is használtunk belőle túl sokat. Plusz a mozzarella is sovány sajtfajta.
Egészségesebb, laktatóbb változat: Ahogy a másik szendvicsnél, itt is érdemes teljes kiőrlésű és némileg kisebb súlyú, méretű pékárut választani. Rakhatsz bele még paradicsomot és bazsalikomot, az sosem árt! Ez a szendvics így szintén remek ebéd lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.