Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Egészséges

Elvonási tüneteket okoz, ha elhagyod ezeket az ételeket

A legtöbb ember számára azért nagyon nehéz a fogyás, mert függőjévé váltak azoknak az ételeknek, amiket fogyasztanak. Lássuk, milyen alapanyagok okoznak addikciót, és mit tehetünk ellene.

Manapság már nem új információ, hogy az alkoholhoz vagy a dohányzáshoz hasonlóan a cukor is függővé tesz. Így amikor valaki, aki sok, hozzáadott cukorban gazdag ételt fogyaszt, egyszer csak lemond ezekről, ténylegesen elvonási tüneteket tapasztalhat. Arról viszont kevesebbet beszélünk, hogy más feldolgozott élelmiszerek ugyanezt okozhatják, ahogy arról is ritkán esik szó, mi a megoldás, mitől lesz sikeres az életmódváltás.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek is függőséget okoznak /Fotó: Shutterstock
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek is függőséget okoznak /Fotó: Shutterstock

Élelmiszer-függőség és túlevés

Számos kutatás vizsgálja, hogy milyen okok állhatnak a túlevés mögött. Dr. Joel Fuhrman, táplálkozás-kutató orvos szerint az éhségnek különböző fajtái vannak. A valódi éhség azt jelenti, hogy üres a gyomor, és a szervezetnek táplálékra van szüksége. Ez a fajta éhség arra késztet bennünket, hogy tápanyagokban gazdag ételeket fogysszunk. Ezzel szemben az úgynevezett mérgező éhség valójában nem éhség. Elvonási tünetek okozzák az érzetet, amit tévesen éhségként definiálunk, és eszünk. Többnyire cukros, sós, zsíros feldolgozott ételeket.

Ez az orvosok által „rettenetes hármasként” emlegetett kombináció beindítja a dopamin, azaz az örömérzetért felelős neurotranszmitter felszabadulását. Ha gyakran fogyasztunk e háromban gazdag ételeket, és az agyunk hozzászokik a dopamincsúcsokhoz, az sóvárgást és függőséget okoz. Érdekes, hogy a három összetevőnek az együttes jelenléte a legaddiktívabb. Azokban a vizsgálatokban, amelyekben külön-külön fogyasztották, a cukornak, a sónak és a zsírnak sem volt ilyen erőteljes hatása.

A cukros és zsíros nasik helyett válasszunk vitamindús friss gyümölcsöket /Fotó: Shutterstock
A cukros és zsíros nasik helyett válasszunk vitamindús friss gyümölcsöket /Fotó: Shutterstock

Mi a megoldás?

Dr. Fuhrman szerint meg kell tanulnunk felismerni a különbséget a fiziológiás éhség (tehát a szervezet valós igénye a táplálék iránt) és a rossz ételek elfogyasztása miatti elvonási tünetek között. Ha elég ideig tudatosan figyeljük a testünk jelzéseit, akkor ez a különbségtétel előbb-utóbb ösztönné válik.

Az ételfüggőség ekerülése érdekében kerülendők a gyulladást okozó, ultra feldolgozott, főképp állati eredetű alapanygok. Helyette válasszunk magas tápanyagtartalmú, elsősorban növényi alapú ételeket. A zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák hosszan eltelítenek, elegendő rostot tartalmaznak, emellett bőven van bennük vitamin és ásványi anyag.

A legfontosabb makrotápanyag

A fehérjefogyasztás nem csak egy múló trend. A szervezetnek erre a makrotápayagra van a legnagyobb szüksége, mégis jóval a minimumérték alatt fogyasztjuk. Ez az a tápanyag, ami a legjobban eltelít, emellett szabályozza a szénhidrát- és zsírbevitelt, és így az általános kalóriabevitelt is. Ha nem fogyasztunk elegendő fehérjét, akkor a különböző testi mechanizmusok arra késztetnek, hogy folytassuk az evést. Egyénfüggő, de körülbelül 100 g fehérjét el kellene fogyasztanunk naponta. Egy átlagos étrend sokszor ennek a felét sem biztosítja.

Az elegendő fehérjebevitel érdekében együnk sok tojást, halat, sovány baromfihúst, tejtermékeket (pl. görög joghurtot, cottage cheese-t), lencsét, babot, olajos magvakat (főleg mandulát és tökmagot). Ha minden étkezésünk tartalmazza a szükséges fehérjét, a vércukorszintünk stabilabb marad, nem tör ránk a farkaséhség, és az áléhség is elkerül.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.