Ma már igazán széles körű kínálatból válogathatunk, ha olajat szeretnénk vásárolni. A különböző ízű, tápértékű, felhasználási módú és árú termékek közül azonban sokszor nehéz kiválasztani a megfelelőt, és előfordulhat, hogy nem jól döntünk. Segítünk eligazodni az étolajok gazdag világában, akár az egészség, akár az ára az elsődleges szempont.
Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, az olaj nem tartozik az elsők között említett élelmiszerek közé. Pedig van helye a kiegyensúlyozott étrendben is, ha jól választjuk meg, mikor melyiket használjuk.
A fentieken kívül sok más jótékony hatású növényi olaj kapható a boltokban, amelyek főzéshez, sütéshez vagy pácoláshoz, salátákhoz kiválóak. Ilyen például a dióolaj, a mogyoróolaj, a repceolaj, a szőlőmagolaj – hogy csak néhányat említsünk. Ha tehetjük, használjuk ezeket és a fentieket változatosan, hogy mindegyik egészségügyi előnyeit élvezhessük. Vásárolhatunk kisebb kiszerelésű fajtákat, ha többfélét is használunk, így valószínűleg mindegyik elfogy, mielőtt lejárna. Az olajokat sötét, hűvös helyen tároljuk, ezzel is meghosszabítva az élettartamukat. Ha az olajnak kellemetlen szaga van, az már avas lehet, ilyenkor ne használjuk fel.
Fontos, hogy ne melegítsük újra a már használt olajat, ugyanis a főzés során megváltozik az összetétele, szabad gyökök keletkezhetnek, amelyek károsak az egészségre.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.