Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Epres blondie
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Egészséges

Ezeket edd ősszel, ha jókedvűen szeretnél fogyni

Ezeket edd ősszel, ha jókedvűen szeretnél fogyni /Fotó: Shutterstock
Nincs mese, ahogy egyre inkább haladunk előre az őszi hónapokban, a gyakoribb borongós napok sokak hangulatán rontanak, ami céltalan nassoláshoz vagy túlevéshez vezethet. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya könnyen előidézhet rosszkedvet, levertséget, akár depressziót.

A következő ételekben található vitaminok, ásványi anyagok azonban sokat javíthatnak a helyzeten, rendszeres pótlásukkal az ideális testsúly, a mozgáskedv és a jó kedély egyaránt fenntarthatóvá válik.

B-vitaminok

Az őszi időszakban igencsak fontos a pótlásuk, ugyanis kiemelkedő a szerepük az idegrendszer megfelelő működésében. Fogyasszunk joghurtokat, sajtokat, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, tojást, marha- és bárányhúst, hogy derűsen induljanak a napjaid.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

D-vitamin

A napfényhiányosabb őszi időszakban a szervezet D-vitamin-szintje sajnos nagyban lecsökken, ami a hangulatot is negatívan befolyásolhatja. A tojás, a máj és az egyéb belsőségek, valamint a halolaj, a tengeri állatok és a tejtermékek egyaránt hasznos D-vitamin-források.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Fehérje

A proteinben gazdag étel éberen tart és ellát energiával, ami különösen fontos. A napi fehérjeszükséglet kielégítésére fogyasszon sok halat, tejterméket, húsokat és tojást.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Folsav

Ez a vitamin fontos a kedélyállapot szempontjából: kutatások szerint az alacsony folsavszint nagyban hozzájárulhat a depresszió jelentkezéséhez. A magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesek nemcsak kiváló tápanyagok a hűvösebb időszakban, hanem a napi folsavszükségletet is igen nagy mennyiségben biztosítják, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Omega-3 zsírsavak

A rossz hangulat elűzésére egyél omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket. Az egyik legjobb forrásukat a halak jelentik. Salátába keverve, sütőben sütve, grillezve, párolva, zöldfűszerekkel ízesítve; ezernyi finomsághoz felhasználhatók! Ráadásul gyorsan elkészíthetők, így hétköznap is ideális alternatívák. Az omega-3 zsírsavak növényi forrásai közül különösen ajánlottak a zöld leveles zöldségek, a lenolaj és a dió.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Szelén

Megvéd a szabad gyökök káros hatásaitól, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert. Egy tanulmány szerint nagy mennyiségben segít enyhe, illetve középsúlyos depresszió esetén. Jó szelénforrások: brazil dió, tenger gyümölcsei, állati belsőségek, szárnyas- és vörös húsok, vaj, citrusfélék, avokádó, hagymafélék, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonafélék.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Olajos magvak

Rendszeresen fogyasztva bizonyítottan hatásosak a rosszkedv és depresszió ellen, amiről leginkább magas vas- és magnéziumtartalmuk, valamint a bennük lévő omega-3 zsírsav gondoskodik. A napraforgó-, a len- és a tökmag fogyasztása kifejezetten javasolt.

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Szénhidrátok

Az ebben gazdag élelem növelheti a szerotoninszintet – szervezetünkben ez a vegyület felelős a kedélyállapot javításáért. Ám a testsúly szempontjából nem mindegy, mely fajtáit fogyasztjuk: szénhidrátigényednek fedezése érdekében egyél teljes kiőrlésű gabonákat, tésztaféléket!

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

Színesen az igazi

Vitamin-, ásványianyag- és enzimkészleteid szinten tartásához fontos a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ennek kapcsán részesítsd előnyben az élénk színű, magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket: a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, a lila káposzta és hagyma, a mélyzöld leveles zöldségek, a brokkoli, a citrusfélék mind-mind hozzájárulnak a vidámsághoz, a vitalitáshoz és az egészséghez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.