Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A proteinfogyasztás nem csak a testépítők kiváltsága, sőt! A szervezet számára kiemelten fontos, hogy elegendő fehérjével lássuk el – ehhez adunk most néhány tippet.

A fehérjék fontos alkotóelemei nemcsak az izmoknak, hanem a bőrnek, a sejteknek és a csontoknak is. A szervezet egyes fajtáit ugyan elő tudja állítani, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű fehérjéhez jut, mivel – leegyszerűsítve a dolgot – fehérjéből lesz a fehérje.

A zabkása önmagában is szuper reggeli, fehérjével felturbózva pedig igazi tápanyagbomba (Fotó: Shutterstock)
A zabkása önmagában is szuper reggeli, fehérjével felturbózva pedig igazi tápanyagbomba (Fotó: Shutterstock)

Természetes módon is bevihetjük a szervezetbe: a tojás, a sovány húsok és halak, a magvak (pl. a mogyoró), a tejtermékek egy része vagy egyes hüvelyesek gazdag fehérjeforrások. Sajnos azonban sokan követnek egyhangú étrendet, gyakran nem a legtápanyagdúsabb alapanyagokból összeállítva. De a színes étrend mellett – különösen, ha megterhelő munkát végzünk, vagy mondjuk rendszeresen sportolunk – is érdemes egy kis extra löketet adni a szervezetnek. Ez olyan előnyökkel járhat, mint például a vérnyomás és koleszterinszint csökkenése, vagy, ami a legismertebb, az izmok gyorsabb regenerálódása, növekedése.

A diétázók is előszeretettel követnek proteindús étrendet, hiszen a fehérjének alacsony a kalóriatartalma (1 gramm = 4 kcal), mégis hosszú időre eltelít. Egyszerű és gyors módja a fehérjebevitelnek a könnyen emészthető proteinpor fogyasztása, többnyire vízzel elkeverve, egyfajta turmixként. Erre azonban könnyű ráunni, mert az étkezésben jobb szeretjük a változatosságot.

A következő receptek jól jöhetnek azoknak, akik már az összes lehetséges shake-variációt kipróbálták, és most valami újdonságra vágynak.

Tedd a reggeli kávédba

Az egyre népszerűbb proffee (protein + coffee) elkészítéséhez egy shakerben kb. 0,5 dl meleg vízben rázz fel 2 tk. instant kávét és 1-2 tk. általad választott ízű fehérjeport (tipp: vaníliással mennyei, de a csokis és karamelles ízesítésűek is beváltak). Önts kb. 2 dl tejet (vagy annyit, amennyire hosszan szereted a kávét) egy üvegpohárba vagy -csészébe, és öntsd rá a felhabosodott, fehérjés kávét. A tej lehet hideg vagy meleg, ízlés kérdése; ha pedig extra habos kávét szeretnél, shaker helyett használj tejhabosítót vagy akár habverőt.

Extra löketet ad reggel a fehérjével felturbózott kávé (Fotó: Shutterstock)
Extra löketet ad reggel a fehérjével felturbózott kávé (Fotó: Shutterstock)

Vagy a reggeli zabkásádba

Aki nem fogyaszt kávét, annak is van lehetősége a reggeli extra fehérje bevitelére. Ízes és krémes, tápanyagdús lesz a zab, ha egy adag proteinnel dúsítod. Ehhez a szokásos módon kását készítünk: kb. 50 g zabot felöntünk 100-150 ml vízzel, ízesítjük egy csipet sóval, fahéjjal, vaníliaromával – tulajdonképpen bármivel, amivel szeretnénk. Hozzáadjuk a fehérjeport is, és alacsony lángon krémes állagú kását főzünk belőle. Tovább fokozhatjuk az élvezetet, ha a már megfőtt kását például egy adag görög joghurttal, túróval és friss gyümölcsökkel, vagy például dióval, tökmaggal turbózunk fel.

Liszt helyett szinte bármibe

Sok sütemény, például az amerikai palacsinta, a gofri, sőt, akár a csokis keksz tésztája elkészíthető úgy, hogy a liszt egy részét fehérjeporral helyettesítjük. Körülbelül kétharmad-egyharmad arányban működik jól (a lisztből kell több), de ez függ a protein típusától is – egyes fajták jobb nedvszívók. Ha a lisztet így is sokalljuk, használjunk zab- vagy mandulalisztet, esetleg zabpelyhet. Igaz, némi kísérletezést igényel a recept tökélyre fejlesztése, de megéri! A mi bevált amerikaipalacsinta-receptünk: 1 db érett banán, 1 db tojás, 1 csipet só, 1 tk. fahéj, 30 g vaníliás fehérjepor és 30 g apró szemű zabpehely. Először a banánt és a tojást tesszük a turmixgépbe, és egyneművé mixeljük. Ezután hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, és ezekkel is összeturmixoljuk. Olajspray-t fújunk a palacsintasütőre, és 2-3 evőkanálnyi adagokból kisütjük a palacsintákat. Mogyoró- vagy mandulavajat ajánlunk feltétként.

Fagyasztott banánból elkészíthetjük a fagylalt egészségesebb alternatíváját (Fotó: Shutterstock)
Fagyasztott banánból elkészíthetjük a fagylalt egészségesebb alternatíváját (Fotó: Shutterstock)

Fagylalt is készülhet belőle

Közeleg a jó idő, ami egyet jelent a fagyiszezon beindulásával. Nemcsak amiatt érdemes házilag elkészíteni a hűsítő nyalánkságot, mert az árak tekintetében nem sok jóra számíthatunk, hanem azért is, mert sokkal egészségesebb verziója a készen kaphatónak. A fagylaltkészítést megelőző nap 4-5 darabra vágunk 2 db érett banánt. Mélyhűtőtasakba tesszük, és lefagyasztjuk. Másnap turmixgépbe tesszük, és kb. 1 dl mandulaitalt öntünk rá. Ízesítjük 1 tk. fahéjjal, 1 tk. vaníliaaromával, majd hozzáadunk egy adag (30 g) fehérjeport. Az egészet összeturmixoljuk, és egy mélyhűthető edénybe öntjük. Mielőtt teljesen megfagyna, néhányszor kivesszük, és átkeverjük, hogy még krémesebb állaga legyen. Hasonló a recept, ha például karamellás vagy csokoládés fagyit szeretnénk, természetesen ekkor karamell- vagy csokiízű fehérjét használjunk. Adhatunk hozzá kakaóport az extra csokisságért, vagy bármilyen magvajat a lágyabb textúráért.

A rohanós reggelekre vagy délutánokra, amikor idő hiányában mégis a turmixra szavazunk, azt tanácsoljuk, hogy friss gyümölccsel vagy mogyoróvajjal dobjátok fel – nem fogjátok megbánni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.