Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Egészséges

Fekete pöttyök jelentek meg a karfiolon, kiderült, mennyire veszélyesek ezek a foltok

Karfiol /Fotó: Shutterstock
A karfiol az egyik legsokoldalúbb zöldség, melyből ezerféle fogás készíthető. Nemcsak leves vagy rakottas alapja lehet, hanem felhasználhatjuk köretként, azaz karfiolrizsként is, de akár diétás pizzatészta is gyúrható belőle.

A karfiolt ugyan árulják rózsáira szedve, fagyasztott verzióban is, mégis a legjobb, ha nyersen, frissen vásároljuk. Aki vett már karfiolt, biztosan észrevette, hogy míg egyes zöldségek szép fehérek, fiatalok és kemények, másokon megjelentek fekete pöttyök, sárgás foltok és kissé puhábbak is, mint a többi karfiol. Ezek az elszíneződések azonban nemcsak a boltokban, hanem otthon is jelentkezhetnek.

A karfiolból sokféle fogás készíthető /Fotó: Shutterstock
A karfiolból sokféle fogás készíthető /Fotó: Shutterstock

Mik azok a fekete pöttyök, foltok a karfiolon?

A fekete foltok általában penészre utalnak, ám a karfiol esetében nem gombáról van szó. A fekete pöttyöket és elszíneződéseket az oxidáció okozza és ez annak a jele, hogy a zöldség elkezdett öregedni. A levegővel és a fénnyel való érintkezés eredménye a foltosodás, amely Norah Clark séf és dietetikus szerint hasonló folyamat, mint amikor a felvágott alma megbarnul.

A karfiolon lévő fekete foltok nem feltétlenül ártalmasak /Fotó: Shutterstock
A karfiolon lévő fekete foltok nem feltétlenül ártalmasak /Fotó: Shutterstock

Ehető a fekete pöttyös karfiol? Biztonságos?

Ha csak itt-ott találhatóak fekete pöttyök a karfiolrózsákon, akkor a zöldség biztonsággal fogyasztható, ugyanis az oxidációs folyamat nem vezet káros vegyületek kialakulásához, ez ugyanis egy természetes reakció a fenolok és az oxigén között – mondta a Huffington Postnak Kelly Costa egészségügyi szakértő.

Az egészséges, friss karfiol ismertetőjegyei: a növény szép, világos színű, kellemes, friss illata van, a rózsái pedig feszesek, kemények, ropogósak. A karfiol még akkor is biztonságosan fogyasztható, ha néhol fekete foltok pettyezik, ezeket csak vágjuk le, és nyugodtan süssünk-főzzünk a zöldséggel.

A romlott, beteg karfiol könnyen kiszúrható, ugyanis a fekete-sárgás foltok nagy felületen vannak jelen, a zöldség puha, nyálkás és az illata sem kellemes, azaz büdös. Ilyen esetben nincs más lehetőség, mint kidobni a zöldséget.

Az egészséges karfiol fehér, friss, ropogós és illatos /Fotó: Shutterstock
Az egészséges karfiol fehér, friss, ropogós és illatos /Fotó: Shutterstock

Hogyan tároljuk helyesen a karfiolt?

Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen a levegővel és a fénnyel, érdemes a karfiolt a felhasználás előtt egy légmentesen lezárható edényben, a hűtőszekrényben tárolni, ugyanis az alacsony hőmérséklet és a hűtő páratartalma lassítja az oxidációs folyamatot. A karfiolt csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, ugyanis az extra nedvesség csak gyorsítja az oxidációt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.