A gyógy- és fűszernövények erejét sokan ismerik és használják, a népi gyógyászat pedig rengeteg ötlettel és követendő példával szolgálhat számunkra. Nem mindenkinek van azonban kertje, de fűszer minden háztartásban található! A fűszernövényeket ne csak az ételeink ízesítésére, hanem az egészségünk érdekében is használjuk, hiszen még az olyan alapfűszerek is jótékony hatással rendelkeznek mint mondjuk a fekete bors.
A zsálya cserzőanyaga gondoskodik arról, hogy a nyálkahártya összehúzódjon, és a baktériumok nehezebben jussanak be a szervezetbe. Ha a szájban alakul ki a gyulladás, segít a zsályateás öblögetés. Ehhez 1 ek. zsályalevelet forrázz le 1 csésze vízzel.
Nemcsak a hús és a hal lesz finomabb tőle, a rozmaring a puffadást is megelőzi. A fűszernövény a testet és a lelket egyaránt felfrissíti. Reggelente nehezen ébredsz? Rozmaringteával lendületbe hozhatod a vérkeringésed: 1 tk. rozmaringlevelet önts le 250 ml forró vízzel.
A zsázsában rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, ezért nem hiányozhat a konyhából. Van benne mustárolaj is, ennek köszönhetően erősen fertőtlenítő hatású. Nagyszerű ízét élvezheted friss sajttal megkent kenyéren vagy salátában.
Amikor ujjaiddal szétmorzsolod a citromfű leveleit, rögtön érezheted a tipikus illatot, mely segít az ellazulásban. Ezenkívül a citromfű szív-, gyomor- és bélpanaszok esetén is segít. Elég naponta innod 1-1 csészényit a friss levelekből készített teából.
A petrezselyem több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezenfelül gazdag kalciumban és folsavban, sőt, még mangán is van benne! Ezek az ásványi anyagok fontosak a csontozatnak, valamint elősegítik a méregtelenítést. A petrezselyem a főzésnél is Jolly Joker: nemcsak a levesekhez és salátákhoz illik, hanem a főfogásokon is finomít. Túl sok hagyma volt az ételben? Étkezés után rágcsálj petrezselyemlevelet, hogy elűzd a kellemetlen szájszagot!
Az oregánó fanyar aromája kiválóan illik a földközi-tengeri konyhához. Ez a fűszernövény remek természetes gyógymód gyomor- és bélpanaszokra: 1 csésze, 1 tk. friss oregánóból készült tea fertőtleníti a gyomrot, és javítja az emésztést. A teának langyosnak kell lennie, és kis kortyokban érdemes fogyasztani.
Sok napsütés: A legjobb, ha déli vagy délnyugati tájolású ablakban neveled őket, a tűző napsütés, a szél és a huzat árthat nekik.
Kevés víz: Nem feledkezhetsz meg a locsolásukról, csak éppen mértékkel és mindig reggel öntözd őket.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.