Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egészséges

Remek szósz készíthető a szilva őséből, az erdő kék bogyójából, ráadásul sok benne a C-vitamin

Kevesen ismerik, és még kevesebben használják a kökényt, az erdők kék bogyóját. Egyes feltételezések szerint ez a szilvánk őse, és termése valóban hamvas felszínű, kékes-lilás árnyalatú, ám az íze már más, sokkal fanyarabb, savanykásabb, de igazi csodaszer, amit a konyhában is felhasználhatunk.

A kökény, vagy más néven boronafa, tövisfa vagy kökényszilva erdők szélén, bozótosokban, mezőgazdasági területek határán előforduló cserje. Akár egy-két méter magasra is megnő, ágai jellegzetesek, ugyanis hatalmas tövisek nőnek rajta, ezért a kökény termésének gyűjtése során fokozottan óvatosan kell lenni. Ősszel lehullajtja a leveleit, így jobban láthatóvá válnak a terméseket védő szúrós ágacskák. A termés, azaz a kökényszilva igen apró, egy-két centiméter átmérőjű kékes-lilás, hamvas felületű bogyó, aminek húsa zöld, íze meglehetősen savanykás.

Kökény, a szilva őse
Kökény, a szilva őse
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Gyógyhatása miatt tavasszal a virágát, ősszel a termését gyűjtjük. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szerint a kökény terméseiben sok a cserzőanyag, de található benne C-vitamin, cukor, pektin, szerves és festékanyag is. A cseranyag-tartalmának köszönhetően kiváló az összehúzó hatása, így bélbántalmak, hasmenés kezelésére is használható, de a szájban előforduló sebek, gyulladások enyhítésében is segítségünkre lehet. A kökényben található még ellagsav is, ami gátolhatja a kötőszövetekben lévő kollagén lebomlását, így a kökény fogyasztása kedvezően hathat a porcok, a bőr egészségére – írja az Agrofórum.

A kökény bogyóját persze nemcsak gyógynövényként, hanem konyhai alapanyagként is használhatjuk. A kökény termését kimagozás után aszalhatjuk, így kerülhet süteményekbe, húsételek töltelékébe, de a friss gyümölcsöt akár befőtt, lekvár, vagy húsok mellé kínált szószok készítése során is használhatjuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.