Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Epres blondie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Egészséges

Remek szósz készíthető a szilva őséből, az erdő kék bogyójából, ráadásul sok benne a C-vitamin

Kevesen ismerik, és még kevesebben használják a kökényt, az erdők kék bogyóját. Egyes feltételezések szerint ez a szilvánk őse, és termése valóban hamvas felszínű, kékes-lilás árnyalatú, ám az íze már más, sokkal fanyarabb, savanykásabb, de igazi csodaszer, amit a konyhában is felhasználhatunk.

A kökény, vagy más néven boronafa, tövisfa vagy kökényszilva erdők szélén, bozótosokban, mezőgazdasági területek határán előforduló cserje. Akár egy-két méter magasra is megnő, ágai jellegzetesek, ugyanis hatalmas tövisek nőnek rajta, ezért a kökény termésének gyűjtése során fokozottan óvatosan kell lenni. Ősszel lehullajtja a leveleit, így jobban láthatóvá válnak a terméseket védő szúrós ágacskák. A termés, azaz a kökényszilva igen apró, egy-két centiméter átmérőjű kékes-lilás, hamvas felületű bogyó, aminek húsa zöld, íze meglehetősen savanykás.

Kökény, a szilva őse
Kökény, a szilva őse
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Gyógyhatása miatt tavasszal a virágát, ősszel a termését gyűjtjük. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szerint a kökény terméseiben sok a cserzőanyag, de található benne C-vitamin, cukor, pektin, szerves és festékanyag is. A cseranyag-tartalmának köszönhetően kiváló az összehúzó hatása, így bélbántalmak, hasmenés kezelésére is használható, de a szájban előforduló sebek, gyulladások enyhítésében is segítségünkre lehet. A kökényben található még ellagsav is, ami gátolhatja a kötőszövetekben lévő kollagén lebomlását, így a kökény fogyasztása kedvezően hathat a porcok, a bőr egészségére – írja az Agrofórum.

A kökény bogyóját persze nemcsak gyógynövényként, hanem konyhai alapanyagként is használhatjuk. A kökény termését kimagozás után aszalhatjuk, így kerülhet süteményekbe, húsételek töltelékébe, de a friss gyümölcsöt akár befőtt, lekvár, vagy húsok mellé kínált szószok készítése során is használhatjuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.