Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egészséges

Remek szósz készíthető a szilva őséből, az erdő kék bogyójából, ráadásul sok benne a C-vitamin

Kevesen ismerik, és még kevesebben használják a kökényt, az erdők kék bogyóját. Egyes feltételezések szerint ez a szilvánk őse, és termése valóban hamvas felszínű, kékes-lilás árnyalatú, ám az íze már más, sokkal fanyarabb, savanykásabb, de igazi csodaszer, amit a konyhában is felhasználhatunk.

A kökény, vagy más néven boronafa, tövisfa vagy kökényszilva erdők szélén, bozótosokban, mezőgazdasági területek határán előforduló cserje. Akár egy-két méter magasra is megnő, ágai jellegzetesek, ugyanis hatalmas tövisek nőnek rajta, ezért a kökény termésének gyűjtése során fokozottan óvatosan kell lenni. Ősszel lehullajtja a leveleit, így jobban láthatóvá válnak a terméseket védő szúrós ágacskák. A termés, azaz a kökényszilva igen apró, egy-két centiméter átmérőjű kékes-lilás, hamvas felületű bogyó, aminek húsa zöld, íze meglehetősen savanykás.

Kökény, a szilva őse
Kökény, a szilva őse
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Gyógyhatása miatt tavasszal a virágát, ősszel a termését gyűjtjük. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szerint a kökény terméseiben sok a cserzőanyag, de található benne C-vitamin, cukor, pektin, szerves és festékanyag is. A cseranyag-tartalmának köszönhetően kiváló az összehúzó hatása, így bélbántalmak, hasmenés kezelésére is használható, de a szájban előforduló sebek, gyulladások enyhítésében is segítségünkre lehet. A kökényben található még ellagsav is, ami gátolhatja a kötőszövetekben lévő kollagén lebomlását, így a kökény fogyasztása kedvezően hathat a porcok, a bőr egészségére – írja az Agrofórum.

A kökény bogyóját persze nemcsak gyógynövényként, hanem konyhai alapanyagként is használhatjuk. A kökény termését kimagozás után aszalhatjuk, így kerülhet süteményekbe, húsételek töltelékébe, de a friss gyümölcsöt akár befőtt, lekvár, vagy húsok mellé kínált szószok készítése során is használhatjuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.