A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A fenyőmagtól a dióig – a választék óriási. Ám ne csak nassolnivalóként gondoljon rájuk: építsd be étrendedbe is az ízletes magvakat, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre!
Csökkentik a diabétesz kockázatát

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, derült ki egy amerikai kutatásból. Főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.

8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>>
Erősítik a csontokat

Kalciumra azért van szüksége a szervezetünknek, hogy a csontjaink ne váljanak törékennyé és porózussá. Ez az ásványi anyag nemcsak a tejtermékekben található meg, hanem az olajos magvakban is. 100 g mandula 252 mg, míg ugyanennyi mogyoró 225 mg kalciumot tartalmaz. Valamivel kevesebb van a paradióban (130 mg) és a pisztáciában (130 mg). A napi kalciumszükségletet (1000 mg) természetesen nem lehet csak a magvak rágcsálása révén fedezni, fontos a megfelelő tej- és sajtfogyasztás is!

Táplálék az idegeknek

Magas magnéziumtartalmuk miatt az olajos magvak a stressz legyőzésében is segítenek. Ez az ásványi anyag megnyugtatja az idegeket, és enyhíti a feszültséget. Főleg a kesudióban (270 mg/100 g) található meg, de a földimogyoróban (180 mg), a mandulában (170 mg) és a pisztáciában (160 mg) is jelen van. A napi ajánlott magnéziumadag kb. 300 g.

AZ EGÉSZSÉGES NYERSKOSZT >>>
Védik a szívet

Mivel az olajos magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, segítenek egészségesen tartani a szív- és érrendszert. Rugalmassá teszik az érfalakat, megszüntetik a veszélyes koleszterin-lerakódásokat, így a magas vérnyomással, a szívinfarktussal és az agyvérzéssel szemben is védenek.

Különösen szívbarát a mogyoró, a földimogyoró, valamint a para- és a pekándió. Egyes vizsgálatok szerint a szívinfarktus kockázata 11%-kal csökkenhet, ha hetente elfogyasztunk kb. 16 g olajos magvat. Ez kb. 5 szem diónak, 3 szem paradiónak vagy 6 szem pekándiónak felel meg.

GYAKRAN IDEGESKEDSZ? ITT A 10 LEGJOBB STRESSZŰZŐ ÉTEL! >>>
Fáradékonyság ellen

Nem csupán a fáradtság lehet felelős az állandó fáradtságérzetért – a vashiány miatt is ásítozhatunk. A legjobb vasforrás a pisztácia, amiből már 30 g fedezi a napi szükséglet negyedét. További vasforrások a fenyőmag, a mandula és a mogyoró.

Fantasztikus 5-ös

Dió: Csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Pisztácia: Vashiány és fáradékonyság esetén segít.

Mandula: Rengeteg csonterősítő kalciumot tartalmaz.

Földimogyoró: Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kesudió: Magas magnéziumtartalma miatt nyugtatja az idegeket.

JOBBAN LESZEL, HA EZEKET ESZED: AZ 5 LEGJOBB TISZTÍTÓ HATÁSÚ ÉTEL >>>
Csak mértékkel!

Bár az olajos magvak nagyon egészségesek, a zsírtartalmuk is igen magas: a kesudió, a földimogyoró és a pisztácia 100 g-ja kb. 42-52 g zsírt tartalmaz. 10 dkg mandulában 54, ugyanennyi fenyőmagban 60, míg 100 g mogyoróban és földimogyoróban 62 g zsír rejtőzik. A legtöbb zsír a makadám- és a pekándióban található: 73, illetve 69 g.

Éppen emiatt érdemes nem nassolnivalóként, hanem kis adagokban, a főétkezésekhez (például salátában, müzliben) fogyasztani a magvakat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.