Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A fenyőmagtól a dióig – a választék óriási. Ám ne csak nassolnivalóként gondoljon rájuk: építsd be étrendedbe is az ízletes magvakat, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre!

Csökkentik a diabétesz kockázatát

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, derült ki egy amerikai kutatásból. Főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.

Erősítik a csontokat

Kalciumra azért van szüksége a szervezetünknek, hogy a csontjaink ne váljanak törékennyé és porózussá. Ez az ásványi anyag nemcsak a tejtermékekben található meg, hanem az olajos magvakban is. 100 g mandula 252 mg, míg ugyanennyi mogyoró 225 mg kalciumot tartalmaz. Valamivel kevesebb van a paradióban (130 mg) és a pisztáciában (130 mg). A napi kalciumszükségletet (1000 mg) természetesen nem lehet csak a magvak rágcsálása révén fedezni, fontos a megfelelő tej- és sajtfogyasztás is!

Táplálék az idegeknek

Magas magnéziumtartalmuk miatt az olajos magvak a stressz legyőzésében is segítenek. Ez az ásványi anyag megnyugtatja az idegeket, és enyhíti a feszültséget. Főleg a kesudióban (270 mg/100 g) található meg, de a földimogyoróban (180 mg), a mandulában (170 mg) és a pisztáciában (160 mg) is jelen van. A napi ajánlott magnéziumadag kb. 300 g.

Védik a szívet

Mivel az olajos magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, segítenek egészségesen tartani a szív- és érrendszert. Rugalmassá teszik az érfalakat, megszüntetik a veszélyes koleszterin-lerakódásokat, így a magas vérnyomással, a szívinfarktussal és az agyvérzéssel szemben is védenek.

Különösen szívbarát a mogyoró, a földimogyoró, valamint a para- és a pekándió. Egyes vizsgálatok szerint a szívinfarktus kockázata 11%-kal csökkenhet, ha hetente elfogyasztunk kb. 16 g olajos magvat. Ez kb. 5 szem diónak, 3 szem paradiónak vagy 6 szem pekándiónak felel meg.

Fáradékonyság ellen

Nem csupán a fáradtság lehet felelős az állandó fáradtságérzetért – a vashiány miatt is ásítozhatunk. A legjobb vasforrás a pisztácia, amiből már 30 g fedezi a napi szükséglet negyedét. További vasforrások a fenyőmag, a mandula és a mogyoró.

Fantasztikus 5-ös

Dió: Csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Pisztácia: Vashiány és fáradékonyság esetén segít.

Mandula: Rengeteg csonterősítő kalciumot tartalmaz.

Földimogyoró: Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kesudió: Magas magnéziumtartalma miatt nyugtatja az idegeket.

Csak mértékkel!

Bár az olajos magvak nagyon egészségesek, a zsírtartalmuk is igen magas: a kesudió, a földimogyoró és a pisztácia 100 g-ja kb. 42-52 g zsírt tartalmaz. 10 dkg mandulában 54, ugyanennyi fenyőmagban 60, míg 100 g mogyoróban és földimogyoróban 62 g zsír rejtőzik. A legtöbb zsír a makadám- és a pekándióban található: 73, illetve 69 g.

Éppen emiatt érdemes nem nassolnivalóként, hanem kis adagokban, a főétkezésekhez (például salátában, müzliben) fogyasztani a magvakat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.