Becslések szerint Magyarországon jelenleg minden 10. ember, körülbelül 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenved csontritkulásban. A megelőzés érdekében 50 év felett mindenkinek érdemes lenne rendszeresen részt vennie a csontritkulás-vizsgálaton. Mivel ezt ma még sajnos csak kevesen teszik meg, többnyire egy-egy törés kapcsán derül fény erre a komoly problémára.
A csontjaink folyamatosan épülnek és bomlanak – évente az állományuk közel 10 százaléka cserélődik ki. Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, ami miatt a csont tömege csökkenni kezd, ezzel párhuzamosan pedig a szerkezete is megváltozik, és így egyre törékenyebbé válik. Az osteoporosis megállapításának három alappillére van: a csont szerkezetének meghatározása röntgenvizsgálattal, a csontsűrűségmérés, valamint a laborvizsgálat. Ezek eredménye alapján állítható csak fel a diagnózis.
A betegség egyik típusa az úgynevezett elsődleges osteoporosis, melynek okát nem ismerjük. Ezen belül megkülönböztetünk fiatalkori, posztmenopauzás, 80 év fölötti, illetve a férfikra jellemző csontritkulást. A másodlagos csontritkulásnak számos oka lehet. Kialakulhat például pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-, vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos reumatológiai kórképek, illetve haematológiai betegségek esetén. Számos olyan gyógyszer van, főleg a szteroidok, amelyek szintén előidézhetik ezt a betegséget. A kivizsgálás során nagyon fontos annak eldöntése, hogy elsődleges vagy másodlagos osteoporosisról van-e szó.
5 nyomós érv, miért egyél minden nap magokat! >>>
Függetlenül attól, melyik típusról beszélünk, elengedhetetlen a rizikótényezők felismerése és a törési kockázat megbecsülése. Persze van, amit nem tudunk befolyásolni, ilyen a nem, a kor vagy a genetika. Ám van olyan csontritkulás-típus, amelynél egészségtudatos hozzáállással elkerülhető a betegség kialakulása. Bizonyítható például, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód jelentősen növeli a csontritkulás kockázatát!
9 étel, amit enned kell az egészségedért! >>>
Egy tanulmány szerint a magyarok kb. 503 mg kalciumot fogyasztanak naponta, holott a reumatológusok állásfoglalása szerint 800-1000 mg lenne a kívánatos. A megfelelő mennyiséget nem csupán tejtermékekkel lehet bevinni, az ásványi anyagban különösen gazdag halak, olajos magvak, a káposzta, a szárazbab, a szójatej és a mák rendszeres fogyasztása is megoldás lehet.
Ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium fel is szívódjon, D-vitaminra van szükség, amely napfény hatására a bőrben is képződik. Tehát, bár a túlzásba vitt napozás káros, elmondható, hogy az időskori D-vitamin-hiányért a napfény kerülése is felelős! Becslések szerint a 60 év fölötti magyar lakosság mintegy harmada szenved D-vitamin-hiányban. Mivel ez a vitamin nélkülözhetetlen a csontanyagcseréhez, a hiánya automatikusan csontritkuláshoz vezet! Ezért fogyassz minél több heringet, tonhalat, harcsát, sügért, pontyot, csukát, pisztrángot és lazacot. Növényeinknél a gombák és a kakaóbab tartalmaz D-vitamint, közülük a firss vagy szárított vargányagomba a legjobb választás a D-vitamin pótlására.
Gyógyít, fogyaszt, egészségedre válik! >>>
Rendszeres testmozgással bizonyítottan megelőzhető a betegség. A fekvőbetegeknél például már néhány nap után megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, jelezve, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerültek. Egy hét alatt természetesen nem alakul ki osteoporozis, de azért ilyenkor nem árt több zöldséget, olajos magvat és tejterméket beiktatni a beteg étrendjébe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.