De mi is pontosan az a zöld dió? Olyan fiatal, zöld termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja, de a dió csak abban az esetben fogyasztható, ha belül még puha. Ezt mindig ellenőrizzük le, mielőtt elkezdenénk a szüretet.
Érdemes tudni, hogy a zöld dió C-vitaminban gazdag, az éretlen termésfal pedig tannint, valamint csersavat tartalmaz. Ez utóbbi hatásos gyógyír hasmenés és torokgyulladás ellen, de a nyálkahártya duzzanatát is enyhíti. A zöld dió fertőtlenítő hatással rendelkezik, a termésfalból készült főzete pedig csökkenti az izzadást, az emésztési panaszokat, a bőrkiütést, valamint a szemgyulladást. De milyen finomságok készülhetnek belőle?
A zöld dió esszenciához körülbelül húsz darab, négyfelé vágott zöld dióval tölts meg egy széles szájú üveget, önts hozzá 1 liter gabonapálinkát, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva, 2-4 hétig tárold meleg helyen, ezután szűrd le, és töltsd palackokba. Az esszencia nagyon jó hatással van az emésztésre, ezért szükség szerint egy-egy kávéskanállal fogyassz belőle.
Ahhoz, hogy a zöld dió elveszítse keserű ízét, több helyen szurkáld meg, és áztasd 7-10 napig hideg vízben, amit naponta cserélj le. Ha ezen túl vagy, akkor vedd ki a vízből a diókat és szúrj mindegyikbe szegfűszeget. Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva főzz sűrű szirupot, tedd bele a diókat, adj hozzá egy darabka fahéjat, vékonyra szeletelt citrom és narancshéjat, valamint vaníliarudat és forrald rövid ideig. Fedő alatt hagyd állni egy napig, majd rakd a diót üvegekbe, a levét pedig főzd méz sűrűségűre és kanalazd a dióra. Miután lehűlt, zárd le az üvegeket és gőzöld 10 percig.
Ehhez 15 darab zöld dióra lesz szükség: vágd le a végüket és jó mélyen szurkáld meg, majd hideg vízben alaposan mosd át. A diót 14 napig hideg vízben kell áztatni, a vizet naponta le kell cserélni.
Ezután szedd át a diót olyan edénybe, ami légmentesen jól zárható. Mielőtt lezárnád, öntsd fel tiszta szesszel a diót, adj hozzá 8 g ánizst, 8 g fahéjat, 8 g szegfűszeget, valamint egy citrom vékonyan hámozott héját. Három hétig hagyd állni a lezárt edényben, 25 °C-nál nem melegebb, fénytől védett helyen.
Miután letelt az idő, főzz fél kg cukorból és 1 liter vízből szirupot, hagyd kihűlni, és öntsd rá az alkoholos, fűszeres dióra. Ismét zárd le az üveget, aminek a tartalmát érleld még egy hétig, közben naponta rázogasd át. Ezután szűrd le a likőrt, és töltsd üvegekbe. Egy, két hét után az üveg aljára kerül a dió és a fűszerek finom üledéke, ekkor érdemes a likőrt egy gumicsövön keresztül átfejteni egy másik üvegbe. Ezzel el is készültél a finom diólikőrrel, amit tárolj hűvös helyen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.