Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mivel már javában tart a június, ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy most kell szedni a zöld diót. És bár nagyon finom diólikőr készíthető belőle, a főzete is számos problémára lehet gyógyír.

De mi is pontosan az a zöld dió? Olyan fiatal, zöld termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja, de a dió csak abban az esetben fogyasztható, ha belül még puha. Ezt mindig ellenőrizzük le, mielőtt elkezdenénk a szüretet.

A zöld dió akkor jó, ha még puha a belseje / Fotó: Shutterstock
A zöld dió akkor jó, ha még puha a belseje / Fotó: Shutterstock


Érdemes tudni, hogy a zöld dió C-vitaminban gazdag, az éretlen termésfal pedig tannint, valamint csersavat tartalmaz. Ez utóbbi hatásos gyógyír hasmenés és torokgyulladás ellen, de a nyálkahártya duzzanatát is enyhíti. A zöld dió fertőtlenítő hatással rendelkezik, a termésfalból készült főzete pedig csökkenti az izzadást, az emésztési panaszokat, a bőrkiütést, valamint a szemgyulladást. De milyen finomságok készülhetnek belőle?

Így készül az esszencia

A zöld dió esszenciához körülbelül húsz darab, négyfelé vágott zöld dióval tölts meg egy széles szájú üveget, önts hozzá 1 liter gabonapálinkát, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva, 2-4 hétig tárold meleg helyen, ezután szűrd le, és töltsd palackokba. Az esszencia nagyon jó hatással van az emésztésre, ezért szükség szerint egy-egy kávéskanállal fogyassz belőle.

Szirupban is finom

Ahhoz, hogy a zöld dió elveszítse keserű ízét, több helyen szurkáld meg, és áztasd 7-10 napig hideg vízben, amit naponta cserélj le. Ha ezen túl vagy, akkor vedd ki a vízből a diókat és szúrj mindegyikbe szegfűszeget. Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva főzz sűrű szirupot, tedd bele a diókat, adj hozzá egy darabka fahéjat, vékonyra szeletelt citrom és narancshéjat, valamint vaníliarudat és forrald rövid ideig. Fedő alatt hagyd állni egy napig, majd rakd a diót üvegekbe, a levét pedig főzd méz sűrűségűre és kanalazd a dióra. Miután lehűlt, zárd le az üvegeket és gőzöld 10 percig.

Dió likőr is készülhet belőle / Fotó: Shutterstock
Dió likőr is készülhet belőle / Fotó: Shutterstock

És íme a likőr receptje

Ehhez 15 darab zöld dióra lesz szükség: vágd le a végüket és jó mélyen szurkáld meg, majd hideg vízben alaposan mosd át. A diót 14 napig hideg vízben kell áztatni, a vizet naponta le kell cserélni.
Ezután szedd át a diót olyan edénybe, ami légmentesen jól zárható. Mielőtt lezárnád, öntsd fel tiszta szesszel a diót, adj hozzá 8 g ánizst, 8 g fahéjat, 8 g szegfűszeget, valamint egy citrom vékonyan hámozott héját. Három hétig hagyd állni a lezárt edényben, 25 °C-nál nem melegebb, fénytől védett helyen.
Miután letelt az idő, főzz fél kg cukorból és 1 liter vízből szirupot, hagyd kihűlni, és öntsd rá az alkoholos, fűszeres dióra. Ismét zárd le az üveget, aminek a tartalmát érleld még egy hétig, közben naponta rázogasd át. Ezután szűrd le a likőrt, és töltsd üvegekbe. Egy, két hét után az üveg aljára kerül a dió és a fűszerek finom üledéke, ekkor érdemes a likőrt egy gumicsövön keresztül átfejteni egy másik üvegbe. Ezzel el is készültél a finom diólikőrrel, amit tárolj hűvös helyen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.