Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egészséges

Ez történik a testeddel, ha áttérsz a növényi étrendre

A vegánok vékonyabbak és alacsonyabb a testtömeg-indexük /Fotó: Shutterstock
A növényi alapú étrend egy tudatos életmód, nem pedig egy időszakos diéta, ami megszabadít minket a felesleges kilóktól. Azzal, ha nem eszünk állati eredetű táplálékot, vagy legalábbis jóval kevesebbet, nem csak az alakunkért, de az egészségünkért és a bolygónkért is sokat teszünk. Lássuk, milyen hatással van ránk a növényi étrend!

csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrend betartása csökkentheti a vérnyomást.

Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük (Fotó: Shutterstock)
Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük (Fotó: Shutterstock)


Jót tesz a szívnek

A hús telített zsírokat tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztásuk esetén hozzájárulhatnak a szívproblémák kialakulásához. Tehát, ha visszaveszünk a húsból, és növényi alapú ételeket fogyasztunk, szívességet teszünk a ketyegőnknek. De a titok nem csak a hús korlátozásában van: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek. Ezek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a sárga zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a dió, az extra szűz olívaolaj, a paradicsom és a gyümölcsfélék.

Segíthet a fogyásban

Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük. Ennek oka, hogy a hús fogyasztása rendkívül megterheli a szervezetünket, és ez is jelentősen hozzájárul a hízáshoz. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák és a magvak jót tesznek az emésztésnek, a zöldségek jóval alacsonyabb glikémiás indexűek, a gyümölcsöknek magas a rosttartalmuk, így a jollakottság-érzés egy-egy étkezés után tovább kitart.

A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket (Fotó: Shutterstock )
A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket (Fotó: Shutterstock )

Tovább élhetünk

A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket, de még az életmódunkra is nagyobb figyelmet fordítunk, például rendszeresen sportolunk, többet vagyunk a szabadban. Kerüljük a gyorséttermi kajákat, a feldolgozott élelmiszereket, a tartósítószerek és más egészségtelen adalékanyagok használatát ételeink elkészítésekor. Sokkal jobban odafigyelünk arra is, hogy szervezetük minden fontos ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet megkapjon.

Javítja a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint zsíros lerakódásokhoz vezethet a vérben, ami korlátozhatja a véráramlást, és potenciálisan szívrohamhoz, stroke-hoz vagy szívbetegséghez vezethet. A húsmentes étrend azonban segíthet kordában tartani a koleszterinszintet.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek (Fotó: Shutterstock)
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek (Fotó: Shutterstock)

Sokat tesz az agyműködésért

Egyes kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy még az Alzheimer-kór előrehaladásának lassításában is fontos szerepe lehet. Ennek az lehet az oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek gazdagok polifenolokban, amelyek segíthetnek a kognitív hanyatlás visszafordításában.

Energikusabb élet

Ha növényeket eszünk, sokkal több energiánk marad, hiszen a növényi ételek megemésztése kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint egy hagyományos húsból, tojásból, tejtermékekből összeállított étel.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.