A magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrend betartása csökkentheti a vérnyomást.
A hús telített zsírokat tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztásuk esetén hozzájárulhatnak a szívproblémák kialakulásához. Tehát, ha visszaveszünk a húsból, és növényi alapú ételeket fogyasztunk, szívességet teszünk a ketyegőnknek. De a titok nem csak a hús korlátozásában van: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek. Ezek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a sárga zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a dió, az extra szűz olívaolaj, a paradicsom és a gyümölcsfélék.
Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük. Ennek oka, hogy a hús fogyasztása rendkívül megterheli a szervezetünket, és ez is jelentősen hozzájárul a hízáshoz. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák és a magvak jót tesznek az emésztésnek, a zöldségek jóval alacsonyabb glikémiás indexűek, a gyümölcsöknek magas a rosttartalmuk, így a jollakottság-érzés egy-egy étkezés után tovább kitart.
A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket, de még az életmódunkra is nagyobb figyelmet fordítunk, például rendszeresen sportolunk, többet vagyunk a szabadban. Kerüljük a gyorséttermi kajákat, a feldolgozott élelmiszereket, a tartósítószerek és más egészségtelen adalékanyagok használatát ételeink elkészítésekor. Sokkal jobban odafigyelünk arra is, hogy szervezetük minden fontos ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet megkapjon.
A magas koleszterinszint zsíros lerakódásokhoz vezethet a vérben, ami korlátozhatja a véráramlást, és potenciálisan szívrohamhoz, stroke-hoz vagy szívbetegséghez vezethet. A húsmentes étrend azonban segíthet kordában tartani a koleszterinszintet.
Egyes kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy még az Alzheimer-kór előrehaladásának lassításában is fontos szerepe lehet. Ennek az lehet az oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek gazdagok polifenolokban, amelyek segíthetnek a kognitív hanyatlás visszafordításában.
Ha növényeket eszünk, sokkal több energiánk marad, hiszen a növényi ételek megemésztése kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint egy hagyományos húsból, tojásból, tejtermékekből összeállított étel.
(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.