Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Egészséges

Ez történik a testeddel, ha áttérsz a növényi étrendre

A vegánok vékonyabbak és alacsonyabb a testtömeg-indexük /Fotó: Shutterstock
A növényi alapú étrend egy tudatos életmód, nem pedig egy időszakos diéta, ami megszabadít minket a felesleges kilóktól. Azzal, ha nem eszünk állati eredetű táplálékot, vagy legalábbis jóval kevesebbet, nem csak az alakunkért, de az egészségünkért és a bolygónkért is sokat teszünk. Lássuk, milyen hatással van ránk a növényi étrend!

csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrend betartása csökkentheti a vérnyomást.

Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük (Fotó: Shutterstock)
Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük (Fotó: Shutterstock)


Jót tesz a szívnek

A hús telített zsírokat tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztásuk esetén hozzájárulhatnak a szívproblémák kialakulásához. Tehát, ha visszaveszünk a húsból, és növényi alapú ételeket fogyasztunk, szívességet teszünk a ketyegőnknek. De a titok nem csak a hús korlátozásában van: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek. Ezek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a sárga zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a dió, az extra szűz olívaolaj, a paradicsom és a gyümölcsfélék.

Segíthet a fogyásban

Csökken az elhízás kockázata, ha a húsban gazdag étrendet növényi alapúra cseréljük. Ennek oka, hogy a hús fogyasztása rendkívül megterheli a szervezetünket, és ez is jelentősen hozzájárul a hízáshoz. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák és a magvak jót tesznek az emésztésnek, a zöldségek jóval alacsonyabb glikémiás indexűek, a gyümölcsöknek magas a rosttartalmuk, így a jollakottság-érzés egy-egy étkezés után tovább kitart.

A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket (Fotó: Shutterstock )
A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket (Fotó: Shutterstock )

Tovább élhetünk

A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy ha azok táborát erősítjük, akik a növényi étrendet választják, sokkal tudatosabban állítjuk össze az ételeinket, de még az életmódunkra is nagyobb figyelmet fordítunk, például rendszeresen sportolunk, többet vagyunk a szabadban. Kerüljük a gyorséttermi kajákat, a feldolgozott élelmiszereket, a tartósítószerek és más egészségtelen adalékanyagok használatát ételeink elkészítésekor. Sokkal jobban odafigyelünk arra is, hogy szervezetük minden fontos ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet megkapjon.

Javítja a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint zsíros lerakódásokhoz vezethet a vérben, ami korlátozhatja a véráramlást, és potenciálisan szívrohamhoz, stroke-hoz vagy szívbetegséghez vezethet. A húsmentes étrend azonban segíthet kordában tartani a koleszterinszintet.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek (Fotó: Shutterstock)
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és ezek történetesen főként növényi eredetűek (Fotó: Shutterstock)

Sokat tesz az agyműködésért

Egyes kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy még az Alzheimer-kór előrehaladásának lassításában is fontos szerepe lehet. Ennek az lehet az oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek gazdagok polifenolokban, amelyek segíthetnek a kognitív hanyatlás visszafordításában.

Energikusabb élet

Ha növényeket eszünk, sokkal több energiánk marad, hiszen a növényi ételek megemésztése kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint egy hagyományos húsból, tojásból, tejtermékekből összeállított étel.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.