Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

10 régi kifejezés a konyhából, amit biztosan nem ismersz

Nagyszüleinktől még hallhatunk olyan kifejezéseket, melyeket nem ismerünk, de régebbi regényekben is találkozhatunk velük. Ehhez hoztunk nektek egy kis segítséget, tíz olyan régi időkben használt kifejezést, ami a gasztronómiához kötődik.

1. Bubuta

Összeaprították a megmaradt kenyeret, kalácsot, vagy bármilyen kelt tésztát, leforrázták tejjel és túróval, majd mákkal, dióval, vagy borsos káposztával ízesítették.

2. Cobák

Megsütött, vagy megfőzött comb. A húsos csontot is nevezték így. Ma ezt a kifejezést cupákként emlegetjük.

3. Baba

Lengyel eredetű lepény, erősen fűszeres, mazsolával, szőlővel, citromhéjjal és tejföllel készítették.

4. Badlicsan

A XVIII. században volt leginkább népszerű ez török eredetű ínyencség. Bodzavirág gyömbérrel, fokhagymával, ecettel és borssal. Jókai műveiben olvashattunk erről az ételről.

5. Bosporos

Rántott disznóhús borssal, fokhagymával és ecettel.

6. Csurdítás

Leginkább erdőkben készítették, vadászok körében nagyon népszerű étel volt. Nyársra húzták a szalonnát vagy füstölt sonkát, majd vöröshagymával parázson megsütötték.

7. Fándli

A fándli egy nagy, nyeles fém-edény, melyet főként csokoládé főzéséhez használtak/használnak. Cukrászműhelyek elengedhetetlen tartozéka a mai napig.

8. Görhe

Említik még görhő vagy görhöny néven is. Töpörtyűs zsírral, rozs, de leginkább kukoricalisztből készült, lepényszerű sütemény vagy pogácsa. Bizonyos helyeken megkenték szilvalekvárral, vagy reszelt sárgarépával.

9. Pasziánsz

A tojásfehérje habjából készített aprósütemény. Főként karácsony előtt készítették/vásárolták, ennek oka az volt, hogy karácsonyfa díszeként használták.

10. Gezemice

Alapvetően a csalamádé régies megnevezése, de néha használták a ragu, vagy a vágott zöldsaláta megnevezéseként is.


5 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A SÁRGABORSÓRÓL

VÖRÖSBORRAL ÉS TEQUILÁVAL TARTJA FORMÁBAN MAGÁT VICTORIA BECKHAM

5 HASZNOS TANÁCS AZ ŐSZI MELANKÓLIA LEKÜZDÉSÉHEZ


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.