Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Érdekességek

10 régi kifejezés a konyhából, amit biztosan nem ismersz

Nagyszüleinktől még hallhatunk olyan kifejezéseket, melyeket nem ismerünk, de régebbi regényekben is találkozhatunk velük. Ehhez hoztunk nektek egy kis segítséget, tíz olyan régi időkben használt kifejezést, ami a gasztronómiához kötődik.

1. Bubuta

Összeaprították a megmaradt kenyeret, kalácsot, vagy bármilyen kelt tésztát, leforrázták tejjel és túróval, majd mákkal, dióval, vagy borsos káposztával ízesítették.

2. Cobák

Megsütött, vagy megfőzött comb. A húsos csontot is nevezték így. Ma ezt a kifejezést cupákként emlegetjük.

3. Baba

Lengyel eredetű lepény, erősen fűszeres, mazsolával, szőlővel, citromhéjjal és tejföllel készítették.

4. Badlicsan

A XVIII. században volt leginkább népszerű ez török eredetű ínyencség. Bodzavirág gyömbérrel, fokhagymával, ecettel és borssal. Jókai műveiben olvashattunk erről az ételről.

5. Bosporos

Rántott disznóhús borssal, fokhagymával és ecettel.

6. Csurdítás

Leginkább erdőkben készítették, vadászok körében nagyon népszerű étel volt. Nyársra húzták a szalonnát vagy füstölt sonkát, majd vöröshagymával parázson megsütötték.

7. Fándli

A fándli egy nagy, nyeles fém-edény, melyet főként csokoládé főzéséhez használtak/használnak. Cukrászműhelyek elengedhetetlen tartozéka a mai napig.

8. Görhe

Említik még görhő vagy görhöny néven is. Töpörtyűs zsírral, rozs, de leginkább kukoricalisztből készült, lepényszerű sütemény vagy pogácsa. Bizonyos helyeken megkenték szilvalekvárral, vagy reszelt sárgarépával.

9. Pasziánsz

A tojásfehérje habjából készített aprósütemény. Főként karácsony előtt készítették/vásárolták, ennek oka az volt, hogy karácsonyfa díszeként használták.

10. Gezemice

Alapvetően a csalamádé régies megnevezése, de néha használták a ragu, vagy a vágott zöldsaláta megnevezéseként is.


5 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A SÁRGABORSÓRÓL

VÖRÖSBORRAL ÉS TEQUILÁVAL TARTJA FORMÁBAN MAGÁT VICTORIA BECKHAM

5 HASZNOS TANÁCS AZ ŐSZI MELANKÓLIA LEKÜZDÉSÉHEZ


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.