A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Érdekességek

5+2 érdekesség az almáról, amit eddig nem tudtál

alma
Az ősz eleje az alma - vagyis az almás piték, almás szószok és almás húsok - szezonja. Hoztunk is öt olyan érdekességet a gyümölcsről, amit eddig talán nem is gondoltál volna!

1. Nagy múltra tekint vissza

Európában már a kőkorszaki időkben is foglalkoztak almatermesztéssel. Az ókorban a görögöknél egy hagyomány szerint a szeretet jelének számított, ha valakit megdobtak almával. Indiában gyógyszerként alkalmazták emésztési problémák kezelésére, míg Kínában a fák kérgével próbáltak gyógyítani. A középkorban Hildegard rendfőnök asszony - aki a kora középkor egyik legjelentősebb természettudósa volt - az alma rendszeres fogyasztását javasolta, mind a betegek, mind az egészségesek számára. Szerencsére erre a gazdagoknak és a szegényebbeknek is lehetősége volt. Ebből az időszakból való a vashiány vasszegekkel átszúrt almával való gyógyítása is, amit sok helyen még ma is alkalmaznak.

2. Sokszínű jelkép

Az alma gömb alakú, ezért a teljességet szimbolizálja. A keresztben kettévágott alma közepén látható magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás jelképe. A pentagramma alakú magház az alma belsejében a testbe zárt szellem. Beavatási szertartásokban az alma a megismerés gyümölcse. A kínai kultúrában a békét és a harmóniát jelenti. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés jelképe. Szűz Mária vagy a gyermek Jézus kezében levő alma a bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal.

3. Legendás gyümölcs

Az alma tehát nagyon sok helyen és sokféleképpen megjelenik, kezdve a Bibliától a különböző népmesékig és legendákig. Ott volt az a bizonyos alma, amit a kígyó sugallatára szakasztott le Éva a tudás fájáról. Aztán a görög mitológia szerint Erisnek, a viszály istennőjének jóvoltából válik az alma minden baj okozójává. A legszebbnek címzett aranyalma sok probléma forrásává lesz, többek között a trójai háborúé is.

A norvég mitológiában az almafa már teljesen mást, a halhatatlanságot jelképezi, a lengyelek hittek benne, hogy az almafa segít a fiatal lányoknak megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük. Aztán megemlíthetjük a svájci szabadságharcos Tell Vilmos történetét is, amiben szintén fontos szerepet játszik az alma. A történet szerint ugyanis Altdorf főterére kifüggesztették – az akkor épp a svájciak felett zsarnokoskodó – Gessler kalapját, ami előtt meg kellett hajolnia az arra járóknak. Vilmos ezt megtagadta, ezért a zsarnok arra kötelezte, hogy 100 lépésről lőjön le egy almát saját fia fejéről. A vadász célba talált, tehát a fiának nem esett baja.

4. lebeg a vizen

A gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik. A világon termő almafajták mérete a borsó méretűtől terjed egészen akkoráig, mint egy kisebb sütőtök. Egy átlagos méretű alma 80 kalóriát tartalmaz. 25 százaléka levegő, ezért lebeg a vízen.

5. Egészségesebb, mint hinnéd

Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Az alma remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül az alma jó a fejfájásra, illetve fáradtság ellen is. Remek C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak is. A magas bór tartalmának köszönhetően az alma segíthet javítani a memóriát, a mentális éberséget és az elektromos aktivitást az agyban.

+1 Erre figyeljünk

Vásárláskor fontos, hogy ép almákat vegyünk, mert az ütődött, megkarcolódott darabok hamar megrohadnak. Lényeges az is, hogy fogyasztás előtt mindig mossuk meg az almákat - érdemes figyelni arra, hogy a legtöbbször egy viaszréteggel kezelik a héját, hogy tovább friss és szép maradjon. Ezt langyos vízzel mosva és közben kézzel dörzsölve tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani.

+2 Szeletelési és tálalási tippek

Az alábbi videóban remek tippek vannak a szeleteléshez, többek között az is kiderül, hogy hogyan érdemes felszeletelni az almát úgy, hogy utána még akár órákig friss maradjon, és könnyen szállítható legyen, például a suliba a gyerekeknek. De látványos almás sajttál készítéshez is kapunk tippeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.