Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteményei a bejglik. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amit a bejgli vásárláskor nem árt észben tartani.

Az eladásra szánt bejglik előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó regulákat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, és elég szigorúan veszi, hogy mit szabad valóban ezzel a névvel illetni. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni. Se túl sok, se túl kevés arányt betartva, a zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

A töltelékkel sem lehet fukarkodni. Előírás szerint ennek mennyisége legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több mint a tészta. Az viszont mindenképpen fontos és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk.” – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere.

Karácsonyi bejgli >>>
Karácsonyi bejgli >>>

A szakember hozzátette, hogy ezeknek a süteményeknek az íz élményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk. A bejglitészta esetében a sertészsír, vagy valódi vaj használata azért fontos a margarinnal szemben, mert az utóbbival kisütött termékek hamarabb kiszáradnak, jobban törnek és repednek. Hasonlóképp oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból, vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.

Drezdai kalács (stollen) >>>
Drezdai kalács (stollen) >>>

A másik, egyre kedveltebb ünnepi finomság a bejgli mellett a stollen, vagy más néven karácsonyi kalács, aminél szintén érdemes odafigyelni arra, hogy miből készült. Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, hogy a késztermék omlós és sokáig élvezhető maradjon. A minőségi alapanyagok pedig a megfelelő íz élményről gondoskodnak. Figyelni kell például arra, hogy rumaroma helyett valódi, jóféle rummal süssék ki a stollent, ami a készítés során ínycsiklandó fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és szegfűszeggel, valamint kandírozott gyümölccsel is ízesíthető.

Olvasd el ezt is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.